Ετοιμη να μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε σαφές μήνυμα ότι θα μειώσει τα επιτόκια από τα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο επικεφαλής οικονομολόγος της διέψευσε τους φόβους ότι κάτι τέτοιο πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να πάει στραβά.

Η ΕΚΤ φαίνεται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι μία από τις πρώτες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα μειώσει τα επιτόκια, αφού έχει επικριθεί επειδή ήταν μία από τις τελευταίες που τα αύξησε.

Ο Φίλιπ Λέιν δήλωσε στους Financial Times σε συνέντευξή του πριν από τη συνεδρίαση-ορόσημο της τράπεζας στις 6 Ιουνίου: «Αν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, αυτή τη στιγμή βλέπουμε αρκετά για να καταργήσουμε το ανώτατο επίπεδο περιορισμού».

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης από το υψηλό ρεκόρ του 4% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, αφού ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε κοντά στον στόχο της τράπεζας για 2%.

Οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας έχουν ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού φέτος ως απάντηση στην πτώση του πληθωρισμού.

Αλλά μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια πριν από το καλοκαίρι και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θεωρείται πιο πιθανό να συνεχίσει να τα αυξάνει.

Ερωτηθείς αν είναι περήφανος που η ΕΚΤ είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από τις άλλες, ο Λέιν δήλωσε: «Οι κεντρικοί τραπεζίτες φιλοδοξούν να είναι όσο το δυνατόν πιο βαρετοί και θα ήθελα να ελπίζω ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες φιλοδοξούν να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο εγωισμό».

Δειτε Επισης

Ξεκινά σύντομα διεθνής εκστρατεία προβολής της Κύπρου, «ανεκτίμητη η συμβολή των διεθνών επιχειρήσεων»
Great Sea Interconnector: Εν αναμονή της μελέτης κόστους-οφέλους για την τελική επενδυτική απόφαση η Κ.Δ.
Ενδιαφέρον Tesla και Samsung για συμμετοχή στη δημιουργία συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρισμού με μπαταρίες
ISIS Clinic: Νέα γυναικολογική/μαιευτική κλινική έρχεται στη Λευκωσία
Τρ. Κύπρου: Βράβευση για το καλύτερο ομόλογο χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου): Σταθερά δίπλα στην αριστεία
Δύο νέες τουριστικές αναπτύξεις στα σκαριά στην επαρχία Πάφου
Kokoaka: Το νέο πολυτελές brand στην εμπορική ζώνη της Μαρίνας Αγίας Νάπας
Αλλάζουν οι δρόμοι με τα ευφυή συστήματα-Κάμερες, μετρητές και ηλεκτρονικές πινακίδες στο οδικό δίκτυο (photos)
Μια οικονομία σε ανάπτυξη και ένα διαρκές μοιρολόι χάρη του άδειου ποτηριού, του μηδενισμού και της μιζέριας