Powered by

Ισπανία: Διεκδικεί το στέμμα του παγκόσμιου τουρισμού-Η μάχη με τη Γαλλία

Η Ισπανία προσέλκυσε πέρυσι αριθμό ρεκόρ τουριστών, καθώς ανταγωνιζόταν για να κλέψει τον τίτλο της Γαλλίας ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, αλλά η αύξηση των επισκεπτών προκαλεί οργισμένα ξεσπάσματα «τουριστοφοβίας».

Η χώρα της Ιβηρικής κατέγραψε μια αύξηση 13 εκατ. το 2023 που ανέβασε τον αριθμό των διεθνών επισκεπτών της σε νέο υψηλό επίπεδο άνω των 85 εκατ. – σχεδόν διπλάσιο του πληθυσμού της – σύμφωνα με την κατάταξη της υπηρεσίας τουρισμού του ΟΗΕ.

Η Ισπανία ξεπέρασε τις ΗΠΑ για να γίνει η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο το 2017 και έκτοτε προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά από τη Γαλλία.

Η γαλλική κυβέρνηση διαφημίζει τη θέση της ως «ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο» και οι αφίξεις της αυξήθηκαν κατά 7 εκατ. σε 100 εκατ. πέρυσι.

Η έκρηξη του τουρισμού στην Ισπανία είναι μια οικονομική ώθηση για τη χώρα, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12%-13% του ΑΕΠ, αλλά αποτελεί επίσης πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, καθώς προκαλεί αντιδράσεις και μια αίσθηση κορεσμού σε ορισμένους Ισπανούς.

Σε περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα, από τα Κανάρια Νησιά μέχρι τη χώρα των Βάσκων, η εισροή επισκεπτών προκαλεί αυτό που ονομάστηκε «τουριστοφοβία» από τους κατοίκους που είναι εξοργισμένοι με θέματα όπως τα αντιαισθητικά νέα θέρετρα, η εκτίναξη των τιμών ενοικίασης, η κακή συμπεριφορά και η υπερβολική χρήση του νερού.

Σε απάντηση, οι τοπικές κυβερνήσεις επιβάλλουν μέτρα όπως φόρους στον τουρισμό, απαγορεύσεις σε νέα καταλύματα διακοπών και αυστηρούς κανονισμούς για τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα τύπου Airbnb.

Ο παραθαλάσσιος τουρισμός παραμένει ο κύριος πόλος έλξης της Ισπανίας και η αγωνία για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή έφερε ταξιδιώτες που διαφορετικά θα πήγαιναν σε «χώρες που αναδύονται ως ανταγωνιστές, όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος», δήλωσε ο Pablo Díaz Luque, λέκτορας οικονομικών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας.

Ο Jordi Hereu, υπουργός τουρισμού και βιομηχανίας της Ισπανίας, δήλωσε ότι το 2023 ήταν μια «αδιαμφισβήτητη επιτυχία» για τη χώρα και απέφερε δαπάνες ύψους 108 δισ. ευρώ από ξένους. «Αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», είπε. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε, έχουμε περιθώρια βελτίωσης».

Τα Κανάρια Νησιά έγιναν το επίκεντρο των αντιδράσεων κατά του τουρισμού τον περασμένο μήνα με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους σε διαδηλώσεις με το σύνθημα «τα Κανάρια Νησιά έχουν εξαντληθεί».

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι έχουν αυστηροποιήσει έναν νόμο για τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και η κυβέρνηση της Μαγιόρκα μειώνει τον αριθμό των τουριστικών κλινών στο νησί κατά 18.000, δηλαδή κατά 4% του συνόλου.

Το Σαν Σεμπαστιάν αποφάσισε ότι τα τουριστικά γκρουπ δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 25 άτομα, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η συμφόρηση των πεζοδρομίων.

Δειτε Επισης

Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Wizz Air: Καλεί τους επιβάτες να φτάσουν στο αεροδρόμιο τρεις ώρες νωρίτερα λόγω Microsoft
Seasons Oriental: Εντυπωσιάζει ο πλήρως ανακαινισμένος εξωτερικός χώρος (pics)
Προσηλωμένο στη δέσμευσή του για δημιουργία βιώσιμων αξιών το Mercure Beach Resort
Το multipass της Wizz Air τώρα και στην Κύπρο
City of Dreams Mediterranean: Γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια χαρίζοντας ένα Jeep Wrangler
Ο Κώστας Κουμής στο InBusinessNews: Πολύ σημαντικό στον τουρισμό να εκτιμάς σωστά την παράμετρο προοπτική
Ικανοποίηση Κώστα Κουμή για την πορεία του τουρισμού μέχρι σήμερα-«Επιτυγχάνουμε τον στόχο μας...»
Καλύτερο από το περσινό το πρώτο εξάμηνο για τον τουρισμό...Αυξημένες κατά 2,4% οι αφίξεις