Powered by

Ισπανία: Διεκδικεί το στέμμα του παγκόσμιου τουρισμού-Η μάχη με τη Γαλλία

Η Ισπανία προσέλκυσε πέρυσι αριθμό ρεκόρ τουριστών, καθώς ανταγωνιζόταν για να κλέψει τον τίτλο της Γαλλίας ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, αλλά η αύξηση των επισκεπτών προκαλεί οργισμένα ξεσπάσματα «τουριστοφοβίας».

Η χώρα της Ιβηρικής κατέγραψε μια αύξηση 13 εκατ. το 2023 που ανέβασε τον αριθμό των διεθνών επισκεπτών της σε νέο υψηλό επίπεδο άνω των 85 εκατ. – σχεδόν διπλάσιο του πληθυσμού της – σύμφωνα με την κατάταξη της υπηρεσίας τουρισμού του ΟΗΕ.

Η Ισπανία ξεπέρασε τις ΗΠΑ για να γίνει η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο το 2017 και έκτοτε προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά από τη Γαλλία.

Η γαλλική κυβέρνηση διαφημίζει τη θέση της ως «ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο» και οι αφίξεις της αυξήθηκαν κατά 7 εκατ. σε 100 εκατ. πέρυσι.

Η έκρηξη του τουρισμού στην Ισπανία είναι μια οικονομική ώθηση για τη χώρα, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12%-13% του ΑΕΠ, αλλά αποτελεί επίσης πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, καθώς προκαλεί αντιδράσεις και μια αίσθηση κορεσμού σε ορισμένους Ισπανούς.

Σε περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα, από τα Κανάρια Νησιά μέχρι τη χώρα των Βάσκων, η εισροή επισκεπτών προκαλεί αυτό που ονομάστηκε «τουριστοφοβία» από τους κατοίκους που είναι εξοργισμένοι με θέματα όπως τα αντιαισθητικά νέα θέρετρα, η εκτίναξη των τιμών ενοικίασης, η κακή συμπεριφορά και η υπερβολική χρήση του νερού.

Σε απάντηση, οι τοπικές κυβερνήσεις επιβάλλουν μέτρα όπως φόρους στον τουρισμό, απαγορεύσεις σε νέα καταλύματα διακοπών και αυστηρούς κανονισμούς για τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα τύπου Airbnb.

Ο παραθαλάσσιος τουρισμός παραμένει ο κύριος πόλος έλξης της Ισπανίας και η αγωνία για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή έφερε ταξιδιώτες που διαφορετικά θα πήγαιναν σε «χώρες που αναδύονται ως ανταγωνιστές, όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος», δήλωσε ο Pablo Díaz Luque, λέκτορας οικονομικών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας.

Ο Jordi Hereu, υπουργός τουρισμού και βιομηχανίας της Ισπανίας, δήλωσε ότι το 2023 ήταν μια «αδιαμφισβήτητη επιτυχία» για τη χώρα και απέφερε δαπάνες ύψους 108 δισ. ευρώ από ξένους. «Αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», είπε. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε, έχουμε περιθώρια βελτίωσης».

Τα Κανάρια Νησιά έγιναν το επίκεντρο των αντιδράσεων κατά του τουρισμού τον περασμένο μήνα με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους σε διαδηλώσεις με το σύνθημα «τα Κανάρια Νησιά έχουν εξαντληθεί».

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι έχουν αυστηροποιήσει έναν νόμο για τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και η κυβέρνηση της Μαγιόρκα μειώνει τον αριθμό των τουριστικών κλινών στο νησί κατά 18.000, δηλαδή κατά 4% του συνόλου.

Το Σαν Σεμπαστιάν αποφάσισε ότι τα τουριστικά γκρουπ δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 25 άτομα, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η συμφόρηση των πεζοδρομίων.

Δειτε Επισης

Τρικυμία στο Lady's Mile... Άλλα οι Βρετανικές Βάσεις, άλλα το Τμ. Περιβάλλοντος για πιθανή ρύπανση των υδάτων
Κ. Κουμής: Ιανουάριο του 2027 οι υπογραφές για την Μαρίνα της Πάφου στα Πότιμα-'Εργο που θα δώσει πρόσθετη αξία
Χρ. Αγγελίδης: Δίκαιες λύσεις στο υδατικό, ώστε το τουριστικό μας προϊόν στην Πάφο να είναι αποτελεσματικό
Ευριπίδης Λοϊζίδης: Ξενίζει τους ξενοδόχους της Πάφου η απόφαση για τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης-Έκπληξη και απογοήτευση
fuTOURiSME: 12 καινοτόμα έργα που μεταμορφώνουν τον κυπριακό τουρισμό με χρηματοδότηση €30.000
Chateau Punin: Κυπριακό κάστρο, μεταμορφώνεται στο πρώτο Château οινοποιείο στην Κύπρο
Wizz Air: Birthday promo week με πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις κάτω από €20,99
Οι προβλέψεις της Deloitte για τις τάσεις της τουριστικής βιομηχανίας έως το 2040
WTTC: Οι ΗΠΑ θα χάσουν $12,5 δις από τον τουρισμό το 2025 λόγω μεταναστευτικής πολιτικής Τραμπ
«Θα εξυπηρετούμε ολόκληρη την Ευρώπη από την Κύπρο»-H Thomas Cook India και επίσημα στο νησί μας (pics)