Αναθεωρεί την εθνική βιομηχανική της πολιτική για να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή προσέγγιση η Κύπρος

Η  Κύπρος αναθεωρεί την παρούσα εθνική βιομηχανική πολιτική της για να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή προσέγγιση, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  Μάριος Παναγίδης, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ (Εσωτερική Αγορά και Βιομηχανία), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Συμβούλιο ενέκρινε τα Συμπεράσματα “σχετικά με μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία ως κινητήριo δύναμη για το πράσινο, ψηφιακό και ανθεκτικό μέλλον μας”.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Παναγίδης χαιρέτισε και υποστήριξε τα Συμπεράσματα, τονίζοντας ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί ένα ισχυρό πλαίσιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Ενημέρωσε ότι η Κύπρος αναθεωρεί την παρούσα εθνική βιομηχανική πολιτική της για να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος, ως απομονωμένη νησιωτική χώρα με μικρή αγορά, αντιμετωπίζει πρόσθετα εμπόδια και προκλήσεις και, ως εκ τούτου, απαιτούνται προσαρμοσμένες πολιτικές και στρατηγικές, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να επιτευχθούν αποτελεσματικά οι στόχοι για όλα τα κράτη μέλη.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου εγκρίθηκαν επίσης τα Συμπεράσματα σχετικά με «μια Ενιαία Αγορά προς όφελος όλων».

Ο κ. Παναγίδης υποστήριξε το κείμενο, αναφέροντας ότι μια πλήρως λειτουργική Ενιαία Αγορά πρέπει να βασίζεται σε κοινούς κανόνες της ΕΕ που να δημιουργούν ένα σαφές, συνεκτικό και εναρμονισμένο νομικό πλαίσιο. Επιπλέον, ανέφερε ότι η μείωση του διοικητικού φόρτου, η υλοποίηση του στόχου μείωσης κατά 25% όσον αφορά στις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων από τις εταιρείες και η εφαρμογή της αρχής «μία φορά μόνο» και της προσέγγισης «σκέψου πρώτα σε μικρό μέγεθος» θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

Περαιτέρω, ο κ. Παναγίδης συμφώνησε με την αναφορά στην πρόσφατη έκθεση του Enrico Letta ότι η Ενιαία Αγορά πρέπει να επανασχεδιαστεί, ώστε να ανταποκριθεί στο σημερινό γεωπολιτικό σκηνικό. Τόνισε δε τη δέσμευση της Κύπρου στον στόχο άρσης των υφιστάμενων εμποδίων και υλοποίησης της αναγκαίας μεταρρύθμισης, έτσι ώστε η Ενιαία Αγορά να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις ανάγκες της ΕΕ και να αποτελεί παράγοντα ασφάλειας, ενότητας και ευημερίας.

Κατά τη διάρκεια του άτυπου γεύματος εργασίας, στην παρουσία της Επίτροπου Ανταγωνισμού της ΕΕ κας Margrethe Vestager, έγινε ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος “Προς μια επιτυχημένη, ανταγωνιστική και επιταχυνόμενη πράσινη μετάβαση για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες”.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Παναγίδης εκπροσώπησε χθες την Κυπριακή Δημοκρατία στη συνάντηση υψηλού επιπέδου σε σχέση με τη νομοθεσία για τη βιομηχανία  Net-Zero και την πλατφόρμα “Net-Zero Europe”, οι οποίες έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την προσέλκυση καθαρών βιομηχανιών στην ΕΕ.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Πρόσβαση σε διεθνείς αγορές και ξένες επενδύσεις απαραίτητα συστατικά για διατήρηση της ανάπτυξης
S&P's: Δημοσιονομικά που υπερτερούν, ενισχυμένο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου
Στο GOLD Ιουνίου: Η ανάπτυξη της Λεμεσού σε ένα δυναμικό τεχνολογικό και επιχειρηματικό κέντρο
Παίρνουν σάρκα και οστά οι τάσεις για μείωση δανειστικών επιτοκίων
Οι 1.573 θέσεις πρώτου διορισμού στο δημόσιο που πάνε με απόφαση Υπουργικού για αποπαγοποίηση στην Βουλή
ΑΔΜΗΕ: Συζητήσεις με Τρ. Κύπρου για χρηματοδότηση του Great Sea Interconnector-Τα σημαντικά βήματα σε εξέλιξη
Με γεμάτο πρόγραμμα στο Λουξεμβούργο ο Κεραυνός-Πού θα συμμετέχει και τα θέματα που θα συζητηθούν
Άγγιξε σχεδόν τα €600 εκ. το δημοσιονομικό πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο
Ξεπέρασε τις 75.000 η απασχόληση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Πάει για νέο μοντέλο διοίκησης ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου-Οι κατασταστικές αλλαγές στη γενική συνέλευση