Βρετανία: Bουτιά 2,3% στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο-Ο αποτρεπτικός παράγοντας για τους αγοραστές

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 2,3% τον Απρίλιο, καθώς ο βροχερός καιρός απέτρεψε τους αγοραστές, ανακοίνωσε την Παρασκευή 24/5 η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μικρότερη πτώση κατά 0,4%.

«Ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε στους περισσότερους τομείς, με τα καταστήματα λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης, τα καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, παιχνιδιών και παιχνιδιών και τα καταστήματα επίπλων να τα πηγαίνουν άσχημα, καθώς ο κακός καιρός μείωσε την επισκεψιμότητα», ανέφερε το ONS. Το ποσοστό του Μαρτίου αναθεωρήθηκε από αμετάβλητο σε μείωση 0,2%.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% σε όλους τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες μετά από έναν αδύναμο Δεκέμβριο και την περίοδο των διακοπών, αλλά μειώθηκαν κατά 0,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το CNBC.

Ο Κρις Χάμερ, διευθυντής του τμήματος Insight στο British Retail Consortium, επεσήμανε τα φωτεινά σημεία των στοιχείων στα καλλυντικά και τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών.

«Με το καλοκαίρι προ των πυλών και τον πληθωρισμό να πλησιάζει γρήγορα τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, οι έμποροι λιανικής πώλησης ελπίζουν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα βελτιωθεί και οι δαπάνες θα αυξηθούν και πάλι», ανέφερε ο Χάμερ σε σημείωμά του.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη όντως βελτιώθηκε τον Μάιο τόσο στα προσωπικά οικονομικά όσο και στις προοπτικές της ευρύτερης οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η GfK την Παρασκευή.

Ο γενικός πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο 2,3% τον Απρίλιο από 3,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Ωστόσο, η εμμονή στον πυρήνα του πληθωρισμού και στον πληθωρισμό υπηρεσιών οδήγησε τις αγορές να αναβάλουν τα στοιχήματα για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της BOE από τον Ιούνιο στον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.

Ο Φιλ Μονκχαους, διευθυντής χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Ebury, δήλωσε ότι οι αιφνιδιαστικές γενικές εκλογές που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα για τις 4 Ιουλίου ενδέχεται να προσθέσουν «νέα αβεβαιότητα» στο μυαλό των καταναλωτών που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλότερα επιτόκια.

«Η προετοιμασία για τον θερμότερο καιρό, η εξασφάλιση έτοιμης πρόσβασης σε χρηματοδότηση και η εφαρμογή ρυθμίσεων αντιστάθμισης κινδύνου θα είναι απαραίτητες για τους λιανοπωλητές που θέλουν να ξεπεράσουν οποιαδήποτε μελλοντική αστάθεια των πωλήσεων», δήλωσε ο Μονκχαους.

Δειτε Επισης

Η Ε.Ε. προειδοποιεί την Apple για πρακτικές απέναντι σε δημιουργούς εφαρμογών
Άνθηση στα γερμανικά ξενοδοχεία λόγω EURO, υποτονική παραμένει η οικονομία
Το 14ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. για Ρωσία-Μέτρα κατά του «σκιώδη στόλου» Πούτιν και του τομέα LNG
Βρετανία: Το δημόσιο χρέος κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ
UBS: Τι να επιλέξουν οι επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους
Αισθητή επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο
«Χαλινάρι» στις δαπάνες βάζει η Κομισιόν-Επιστρέφει η δημοσιονομική πειθαρχία
Αμετάβλητο στο 5,25% το επιτόκιο της Τράπεζας Αγγλίας παρά την πτώση του πληθωρισμού
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2% για πρώτη φορά από το 2021
Χρυσός vs δολάριο: Πώς το πολύτιμο μέταλλο κερδίζει τη μάχη