Αισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι για την οικονομία-Υψηλή στήριξη στο ευρώ

Μια ισχυρότερη και πιο ανεξάρτητη Ε.Ε. επιθυμούν να δουν οι Ευρωπαίοι, ιδίως ενόψει των σημερινών παγκόσμιων προκλήσεων σύμφωνα με το τελευταίο τακτικό Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (23/5).

Προσδοκίες για μια ισχυρότερη, πιο ανεξάρτητη και ανθεκτική Ε.Ε.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων (77%) τάσσονται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ πάνω από επτά στους δέκα πολίτες της Ε.Ε. (71%) συμφωνούν ότι η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ταυτόχρονα, σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες της Ε.Ε. (69%) υπάγονται σε κοινή εξωτερική πολιτική των κρατών μελών. Πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών συμφωνούν ότι η Ε.Ε. αποτελεί τόπο σταθερότητας σε έναν ταραγμένο κόσμο (67%) και ότι η Ε.Ε. διαθέτει επαρκή εξουσία και εργαλεία για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία (69%).

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η ασφάλεια και η άμυνα (34%) αποτελούν τον τομέα προτεραιότητας για τη μεσοπρόθεσμη δράση της Ε.Ε., ακολουθούμενος από το κλίμα και το περιβάλλον (30%). Η υγεία (26%) είναι η τρίτη, η οικονομία και η μετανάστευση — έναντι 25%.

Ταυτόχρονα, σχεδόν οι μισοί (46%) του συνόλου των πολιτών πιστεύουν ότι η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας θα έχει τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους βραχυπρόθεσμα, ακολουθούμενη από τη διασφάλιση του εφοδιασμού τροφίμων, υγείας και βιομηχανίας στην Ε.Ε. (28%), τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και τη διαχείριση της μετανάστευσης (26%).

Συνεχής και σημαντική στήριξη για την αντίδραση της Ε.Ε. στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σχεδόν εννέα στους δέκα (87%) συμφωνούν με την παροχή ανθρωπιστικής στήριξης στους πληγέντες από τον πόλεμο, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (83%) συμφωνούν με την υποδοχή των πολιτών της Ε.Ε. που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Το 72% των πολιτών της Ε.Ε. υποστηρίζουν οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, εταιρειών και ιδιωτών και το 70% συμφωνούν με την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στην Ουκρανία.

Έξι στους δέκα εγκρίνουν τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας από την Ε.Ε. στην Ουκρανία και τη χρηματοδότηση της αγοράς και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Μεταξύ των πιο πρόσφατων κρίσεων, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες της Ε.Ε. βλέπουν το μέλλον (42%), ακολουθούμενη από την πανδημία και άλλες κρίσεις στον τομέα της υγείας (34%) και την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση (23%).

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θεωρείται, σε κατάλογο δεκαπέντε, ως ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., το οποίο ανέρχεται συνολικά στο 35% των προτιμήσεων, ήτοι 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Ακολουθούν η μετανάστευση (24%), η διεθνής κατάσταση (22%) και ο πληθωρισμός (19%).

Ο πληθωρισμός παραμένει το πιο αναφερόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, στο 38%, ενώ μειώνεται κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα.

Η αισιοδοξία για την οικονομία αναπτύσσεται

Η αντίληψη για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει βελτιωθεί από το φθινόπωρο του 2023, με το 47% των ερωτηθέντων να την κατατάσσει πλέον ως «καλή», το υψηλότερο επίπεδο από το 2019.

Πολλοί πολίτες (45%) πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κατάσταση θα παραμείνει σταθερή κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Η θετική τάση αντανακλάται επίσης στη σταθερά υψηλή στήριξη του ευρώ, τόσο στην Ε.Ε. συνολικά (70%) όσο και στη ζώνη του ευρώ (78%).

Θετική αντίληψη της Ε.Ε. και της ιθαγένειας της Ε.Ε.

Ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (74%) δηλώνουν ότι είναι πολίτες της Ε.Ε., και πάλι το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Περισσότεροι από έξι στους δέκα πολίτες της Ε.Ε. (62%) είναι επίσης αισιόδοξοι για το μέλλον της Ε.Ε., σημειώνοντας ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα το φθινόπωρο του 2023.

Η εμπιστοσύνη τους στην Ε.Ε. έχει επίσης αυξηθεί και ανέρχεται πλέον στο 49%, ενώ η εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις ανέρχεται στο 33%.

Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες της Ε.Ε. είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην Ε.Ε. (57%) και στη χώρα τους (58%).

Δειτε Επισης

Η Ε.Ε. προειδοποιεί την Apple για πρακτικές απέναντι σε δημιουργούς εφαρμογών
Άνθηση στα γερμανικά ξενοδοχεία λόγω EURO, υποτονική παραμένει η οικονομία
Το 14ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. για Ρωσία-Μέτρα κατά του «σκιώδη στόλου» Πούτιν και του τομέα LNG
Βρετανία: Το δημόσιο χρέος κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ
UBS: Τι να επιλέξουν οι επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους
Αισθητή επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο
«Χαλινάρι» στις δαπάνες βάζει η Κομισιόν-Επιστρέφει η δημοσιονομική πειθαρχία
Αμετάβλητο στο 5,25% το επιτόκιο της Τράπεζας Αγγλίας παρά την πτώση του πληθωρισμού
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2% για πρώτη φορά από το 2021
Χρυσός vs δολάριο: Πώς το πολύτιμο μέταλλο κερδίζει τη μάχη