Σε υψηλό 12 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας χρονιάς έφτασε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον τρέχοντα μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει αρχίσει να εδραιώνεται, υποστηριζόμενη δε, από την έντονη ζήτηση για υπηρεσίες, ενώ ο τομέας της μεταποίησης έδειξε σημάδια ανάκαμψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global αυξήθηκε στο 52,3 τον Μάιο, από 51,7 τον Απρίλιο ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για μια άνοδο στο 52.

Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα όπου ο δείκτης κινείται πάνω από τα επίπεδα των 50 μονάδων, που ξεχωρίζουν την επέκταση από τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων.

«Ο σύνθετος δείκτης PMI για τον Μάιο δείχνει ανάπτυξη για τρεις συνεχόμενους μήνες και ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αποκτά περαιτέρω δύναμη. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι νέες παραγγελίες αυξάνονται, ενώ η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων αντανακλάται σε έναν σταθερό ρυθμό προσλήψεων, δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI εκτινάχθηκε σε υψηλό 15 μηνών, στο 47,4 από 45,7, πολύ πάνω από την πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για 46,2, ωστόσο παραμένει σε συρρίκνωση.

Ο δείκτης που καλύπτει την κυρίαρχη βιομηχανία υπηρεσιών της νομισματικής ένωσης των 20 χωρών παρέμεινε σταθερός στο υψηλό 11 μηνών του Απριλίου. Η ζήτηση αυξήθηκε με τον δείκτη νέων επιχειρήσεων του τομέα να αυξάνεται στην υψηλότερη τιμή του εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Τα στοιχεία για Γερμανία

Σύμφωνα με το Bloomberg, καλά είναι τα νέα και για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, καθώς η δραστηριότητα του γερμανικού ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και έναν χρόνο. Η Γαλλία, ωστόσο έδειξε σημάδια συρρίκνωσης, καθώς οι υπηρεσίες υποαπέδωσαν.

Οι προοπτικές για το μπλοκ των 20 χωρών αναζωπυρώνονται μετά την ύφεση του δεύτερου εξαμήνου του περασμένου έτους. Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο του 2% και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πρόκειται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ήπειρος παραμένει σε πορεία ήπιας προσγείωσης.

Η ανάπτυξη, ωστόσο, κρύβει μια παρατεταμένη ύφεση στον βιομηχανικό τομέα – ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία έχει υποφέρει από την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μάλιστα, η S&P Global, προέβλεψε ότι η Ευρωζώνη μπορεί να καταγράψει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,3% σε αυτό το τρίμηνο – που αντιστοιχεί στο ρυθμό των προηγούμενων τριών μηνών.

Υπήρχαν ωστόσο προειδοποιητικά σημάδια για τις τιμές καταναλωτή, τα οποία θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια φέτος. Η S&P χαρακτήρισε τον τομέα των υπηρεσιών – το βασικό σημείο εστίασης των φορέων χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη – ως «κύρια πηγή πληθωριστικών πιέσεων», με το κόστος εισροών να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Σε κάθε περίπτωση οι δείκτες PMI παρακολουθούνται στενά από τις αγορές, καθώς αποκαλύπτουν τάσεις και σημεία καμπής για την οικονομία.

Δειτε Επισης

Αμετάβλητα τα επιτόκια από Τράπεζα της Ιαπωνίας, μειώνει τις αγορές ομολόγων
Βάζει γκολ στα έσοδα της Γερμανίας από τον τουρισμό το Euro 2024-Αναμένει ώθηση ενός δισ. ευρώ
Μειώνει τις αγορές ομολόγων η κεντρική τράπεζα Ιαπωνίας-Πέφτει το γεν
Γέλεν: Οι μισθοί δεν αποτελούν πλέον απειλή για τον πληθωρισμό
Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη δήλωση Fed για μόνο μία μείωση επιτοκίων
Κίνα: Ένεση ρευστότητας €250 εκατ. στο τραπεζικό σύστημα
Χρυσός: Τα παγκόσμια αποθέματα εξαντλούνται και αυξάνεται η τιμή του
Πάουελ: Δεν έχουμε ακόμα αυτοπεποίθηση για μείωση επιτοκίων-Η οικονομία πάει καλά
Η απάντηση της Ρωσίας στις νέες κυρώσεις-Τέλος δολάριο και ευρώ στο Χρηματιστήριο
DBRS: Ο επόμενος προϋπολογισμός θα καταδείξει νέες προτεραιοτήτες της Ε.Ε.