Έδωσε το σύνθημα και έδειξε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ο Λουίς ντε Γκίντος

Τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 6 Ιουνίου εξήγγειλε εμμέσως ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

«Είμαστε πολύ διαφανείς σε σχέση με την απόφαση της συνάντησης του Ιουνίου. Και έχουμε λάβει μια συνετή προσέγγιση που θα επιχειρηματολογούσε υπέρ μιας μείωσης 25 μονάδων βάσης», ανέφερε ο Ισπανός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ στην αυστριακή Oberösterreichische Nachrichten.

H συνεδρία του ΔΣ της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. ντε Γκίντος απέφυγε να διευκρινίσει τον αριθμό μειώσεων επιτοκίων που θα ακολουθήσουν. «Υπάρχει ένας τεράστιος βαθμός αβεβαιότητας. Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για τον αριθμό των μειώσεων των επιτοκίων ή το μέγεθος τους, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα οικονομικά δεδομένα», είπε.

Εμπειρογνώμονες βάζουν πλέον ερωτηματικό στο κατά πόσο θα υπάρξει νέα μείωση τον Ιούλιο, με τις εκτιμήσεις της επενδυτικής Berenberg να προβλέπουν πλέον ότι η επόμενη μείωση θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο.

Εξάλλου, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ είχε δηλώσει σε συνέντευξη στον Nikkei την περασμένη βδομάδα ότι αναλόγως των νέων στοιχείων και τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ μια μείωση επιτοκίου τον Ιούνιο «ίσως είναι πρέπουσα».

Τόνισε ωστόσο ότι ο δρόμος πέραν της συνάντησης του Ιουνίου είναι «πολύ πιο αβέβαιος» και επικαλέστηκε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι «το τελευταίο μίλι της μείωση του πληθωρισμού είναι το πιο δύσκολο».

Σημείωσε ότι η σημαντική επιβράδυνση της πορείας μείωσης του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο φαινόμενο ύστερα από την αντιστροφή των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Για την ευρωζώνη, επεσήμανε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του πληθωρισμού οφείλεται εν μέρει σε επιπτώσεις βάσης και στην αντιστροφή των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης. «Αλλά το σημαντικότερο, το σκέλος πληθωρισμού που έχει εδραιωθεί μέσω δευτερογενών επιπτώσεων αποδεικνύεται πιο επίμονο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ σε συνέντευξη στην ιρλανδική κρατική τηλεόραση RTE, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για «ισχυρή πιθανότητα» για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο.

«Δεν υπάρχει καμία δέσμευση, αλλά αν τα στοιχεία που θα λάβουμε ενισχύσουν την πεποίθηση που έχουμε ότι πετύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τότε υπάρχει ισχυρή πιθανότητα», είπε.

Στη συνεδρία του Απριλίου, η ΕΚΤ διατήρησε τα τρία της επιτόκια αμετάβλητα για πέντε συνεχόμενη φορά ενόψει και των νέων προβλέψεων του Ιουνίου.

Σημείωσε ωστόσο ότι «εάν η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική ενίσχυε περαιτέρω την πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο κατά τρόπο διαρκή, θα κρινόταν ενδεδειγμένο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής».

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ellinas Finance Αιμίλιος Έλληνας
Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο το Cyber Security Conference για τέταρτη χρονιά
Μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το e-kalathi...Καμία ένσταση, πέφτουν οι υπογραφές για την πλατφόρμα
Η μετοχική σύνθεση βασικών παικτών του κυπριακού τουρισμού-Ποιοι κατέχουν άνω του 5%
Ανέπτυξε την πρότασή του για τους κουρεμένους καταθέτες ο Αβέρωφ-«Θα παίρνουν 3%-4% επιστροφή»
Ένας παγκόσμιος επενδυτής και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων ύψους 22 δισ. στην Great Sea Interconnector
Ενδεχομένως αντισυνταγματική η πρόταση νόμου Κ. Ευσταθίου για μη κεφαλαιοποίηση του ανατοκισθέντος τόκου
Ε. Πική: Ανακοινώσεις ενδεχομένως σύντομα για το visa waiver των ΗΠΑ-Η σημασία της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων
Τάκης Αράπογλου: Ο Ντίνος υπήρξε ένα πολύ σεβαστό και πολύτιμο μέλος του Δ.Σ και θα λείψει βαθύτατα
Ένα πολύ καλύτερο πλαίσιο για τη λειτουργία των εταιρειών εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων