Αυτοί είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι CEOs για το 2023

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών έφτασαν σε νέα μισθολογικά ύψη το 2023, καθώς τα βραβεία μετοχών διόγκωσαν την αξία των πακέτων αποζημίωσης.

Τα μισά από τα στελέχη που συμμετείχαν σε ανάλυση της Wall Street Journal, που χρησιμοποίησε στοιχεία από εταιρικές δηλώσεις πληρεξουσίων που κατατέθηκαν έως τις 16 Μαΐου από εταιρείες του δείκτη S&P 500 με οικονομικά έτη που έληξαν μετά τις 30 Ιουνίου 2023, έλαβαν τουλάχιστον 15,7 εκατομμύρια δολάρια, που αποτελεί ρεκόρ για τη διάμεση αμοιβή των CEO στην ετήσια έρευνα, ενώ αρκετοί έλαβαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια.

Η διάμεση αμοιβή για τις ίδιες εταιρείες ένα χρόνο νωρίτερα ήταν περίπου 14,5 εκατομμύρια δολάρια.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Hock Tan της Broadcom, ο Nikesh Arora της Palo Alto Networks, ο Stephen Schwarzman της Blackstone, ο Christopher Winfrey της Charter Communications και ο Will Lansing της Fair Isaac (FICO) ήταν μεταξύ των πέντε κορυφαίων CEOS των εταιρειών του S&P 500 όσον αφορά στις αμοιβές το 2023.

Τα περισσότερα από τα στελέχη έλαβαν ετήσιες αυξήσεις τουλάχιστον 9% -ένα στα τέσσερα έλαβε 25% ή περισσότερο- και οι περισσότερες εταιρείες κατέγραψαν ετήσιες αποδόσεις για τους μετόχους τουλάχιστον 13%, διαπίστωσε η Journal σε ανάλυση δεδομένων για περισσότερες από 400 εταιρείες από την MyLogIQ, πάροχο δεδομένων και αναλύσεων για δημόσιες εταιρείες.

Οκτώ στελέχη της τεχνολογίας κατατάχθηκαν μεταξύ των 25 κορυφαίων

Οκτώ στελέχη της τεχνολογίας κατατάχθηκαν μεταξύ των 25 κορυφαίων, όπως και πέντε από τους επικεφαλής χρηματοπιστωτικών εταιρειών και εταιρειών μέσων ενημέρωσης ή ψυχαγωγίας.

Ο Hock Tan, ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην ανάλυση της Journal με 162 εκατομμύρια δολάρια, πρέπει να παραμείνει στη θέση του για πέντε χρόνια και η τιμή της μετοχής της Broadcom πρέπει να φθάσει σε ορισμένους στόχους μετά τον Οκτώβριο του 2025 για να λάβει την πλήρη αξία του μεγαλύτερου μέρους της αμοιβής του.

Η Broadcom δήλωσε ότι η εταιρεία έχει καλύτερες επιδόσεις από τους ανταγωνιστές της υπό τον Tan, τον διευθύνοντα σύμβουλό της από το 2006, και ότι δεν θα λάβει περισσότερα μετοχικά ή χρηματικά μπόνους για πέντε χρόνια.

Η αμοιβή του Nikesh Arora στην Palo Alto Networks ανήλθε σε 151 εκατ. δολάρια, κυρίως σε βραβεία μετοχών που περιλάμβαναν μετοχές που χορηγήθηκαν σε διάστημα τριών ετών.

Η Blackstone, όπου ο Steven Schwarzman έβγαλε 120 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ότι η συνολική απόδοση της εταιρείας κατά 83% ξεπέρασε πέρυσι τους Αμερικανούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και περιέγραψε τη δομή των αμοιβών της ως ευθυγράμμιση των κινήτρων των στελεχών με αυτά των επενδυτών.

Ο Christopher Winfrey της Charter Communications, του φορέα εκμετάλλευσης καλωδιακής τηλεόρασης, έλαβε συνολική αμοιβή αξίας 89,1 εκατομμυρίων δολαρίων, σε μεγάλο βαθμό σε δικαιώματα προαίρεσης και μετοχές που κατοχυρώνονται σε πέντε χρόνια, και μεγάλο μέρος της μόνο εάν οι μετοχές της εταιρείας αυξηθούν κατά 28% έως 152% από τη στιγμή που έγιναν οι χορηγήσεις.

Ένα εφάπαξ βραβείο διατήρησης και ηγεσίας ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων που κατοχυρώνεται σε πέντε χρόνια συνέβαλε στην αύξηση της συνολικής αμοιβής του Will Lansing της Fair Isaac στα 66 εκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία δήλωσε ότι οι αποδόσεις των μετόχων της κατατάσσονται μεταξύ του κορυφαίου 1% των εταιρειών του S&P 500 κατά την τελευταία δεκαετία.

Κορυφαίες επιδόσεις

Οι αμοιβές των CEOs που διοικούν τις εταιρείες με τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις δεν διέφεραν δραματικά. Η διάμεση συνολική αμοιβή ήταν 14,6 εκατ. δολάρια για το 20% των CEOs των οποίων οι εταιρείες κατέγραψαν τις χειρότερες αποδόσεις σε σύγκριση με άλλες εταιρείες του ίδιου τομέα και 15,7 εκατ. δολάρια για τους CEOs των εταιρειών με τις καλύτερες επιδόσεις.

Οι εταιρείες κατασκευής τσιπ και υλικού υπολογιστών αντιπροσώπευαν έξι από τις 25 εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις -συμπεριλαμβανομένης της Nvidia, που σημείωσε την κορυφαία επίδοση- ενώ τέσσερις ήταν στον κλάδο των ταξιδιών ή των μεταφορών.

Αρκετές από τις εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις ανέκαμψαν μετά από ένα ή περισσότερα έτη χαμηλών αποδόσεων, που συχνά συνδέονται με την πανδημία.

Η Royal Caribbean Group ανέφερε ότι πλήρωσε στον Jason Liberty 17,2 εκατομμύρια δολάρια και κατέγραψε συνολική απόδοση 162% πέρυσι, μετά από μείον 36% το 2022 και μείον 43% το 2020, όταν ο κλάδος της κρουαζιέρας είχε πληγεί από ασθένειες και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. (Η εταιρεία σημείωσε απόδοση 3% το 2021.) Ο γίγαντας του Ride-sharing Uber Technologies κατέγραψε απόδοση 149% μετά από αποδόσεις μείον 41% το 2022 και μείον 18% το 2021.

Η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ Advanced Micro Devices, που κατέλαβε την έβδομη θέση με βάση την απόδοση ενός έτους, είχε επικεφαλής τη Lisa Su, τη δεύτερη πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα στην ανάλυση, με λίγο πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 28 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης.

Η υψηλότερα αμειβόμενη γυναίκα, με 31,55 εκατ. δολάρια, ήταν η Julie Sweet της εταιρείας συμβούλων Accenture, η οποία σημείωσε συνολική απόδοση ενός έτους περίπου 14%.

Η αξία των εν λόγω βραβείων μειώθηκε κατά 42% σε 7,3 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος του έτους, όπως προκύπτει από το πληρεξούσιο της εταιρείας, καθώς η τιμή της μετοχής της Moderna έπεσε περίπου κατά το ίδιο ποσό για το έτος.

Επιπλέον, τα βραβεία μετοχών που χορηγήθηκαν στην Bancel τα προηγούμενα έτη μειώθηκαν σε αξία κατά περίπου 167 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του 2023.

Αυτές οι απώλειες αντιστάθμισαν καθαρά 945 εκατ. δολάρια σε νέες απονομές μετοχών και αυξήσεις στην αξία που αναφέρθηκαν για τoν Bancel κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις αμοιβές και τις αποδόσεις των μετόχων δεν περιλαμβάνουν εταιρείες που άλλαξαν διευθύνοντες συμβούλους ή ημερομηνίες λήξης του οικονομικού έτους κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι αμοιβές αντικατοπτρίζουν την αξία των μετοχών κατά τη χορήγηση, όπως αναφέρθηκε από τις εταιρείες. Οι συνολικές αποδόσεις αντικατοπτρίζουν τη μεταβολή της τιμής της μετοχής και τα μερίσματα, στις περισσότερες περιπτώσεις υπολογίζονται από το τέλος του μήνα που βρίσκεται πλησιέστερα στο τέλος του οικονομικού έτους της εταιρείας.

Τριάντα μία γυναίκες διηύθυναν εταιρείες του S&P 500 για ολόκληρο το 2023, από περίπου δύο δωδεκάδες στην αρχή της δεκαετίας. Καμία δεν κατατάχθηκε μεταξύ των 25 κορυφαίων με βάση τις αμοιβές. Μία ακόμη γυναίκα διηύθυνε μία από τις 25 εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις: Η Jayshree Ullal στην εταιρεία δικτύωσης Arista Networks, η οποία σημείωσε απόδοση 94%. Ο μισθός της Ullal ανήλθε σε 15,56 εκατομμύρια δολάρια.

Δειτε Επισης

Αμετάβλητα τα επιτόκια από Τράπεζα της Ιαπωνίας, μειώνει τις αγορές ομολόγων
Βάζει γκολ στα έσοδα της Γερμανίας από τον τουρισμό το Euro 2024-Αναμένει ώθηση ενός δισ. ευρώ
Μειώνει τις αγορές ομολόγων η κεντρική τράπεζα Ιαπωνίας-Πέφτει το γεν
Γέλεν: Οι μισθοί δεν αποτελούν πλέον απειλή για τον πληθωρισμό
Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη δήλωση Fed για μόνο μία μείωση επιτοκίων
Κίνα: Ένεση ρευστότητας €250 εκατ. στο τραπεζικό σύστημα
Χρυσός: Τα παγκόσμια αποθέματα εξαντλούνται και αυξάνεται η τιμή του
Πάουελ: Δεν έχουμε ακόμα αυτοπεποίθηση για μείωση επιτοκίων-Η οικονομία πάει καλά
Η απάντηση της Ρωσίας στις νέες κυρώσεις-Τέλος δολάριο και ευρώ στο Χρηματιστήριο
DBRS: Ο επόμενος προϋπολογισμός θα καταδείξει νέες προτεραιοτήτες της Ε.Ε.