Γιάννης Παναγιώτου: Απαραίτητη η διασφάλιση της επάρκειας των μισθών

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στο Ευρωπαϊκό σεμινάριο με τίτλο «Strengthening collective bargaining to ensure fair and adequate minimum wages».

Ο υπουργός ανέφερε ότι σύμφωνα με την ανθρωποκεντρική πολιτική της κυβέρνησης και την κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάπτυξη της οικονομίας και η συνοχή της κοινωνίας πρέπει να λειτουργούν αμφίδρομα και να ενισχύονται παράλληλα.

Η διασφάλιση της επάρκειας των μισθών είναι απαραίτητη για την ευημερία των πολιτών που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία ως εργαζόμενοι, πρόσθεσε.

«Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, υλοποιώντας το πρόγραμμα διακυβέρνησης μέσα από τη θεσμοθέτηση και την ενίσχυση των κατώτατων μισθών, την αξιοποίηση του κοινωνικού διαλόγου για την ανανέωση και την επέκταση των συμβάσεων και την αξιοποίηση του μηχανισμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) για την αποκατάσταση της αξίας των μισθών», συνέχισε ο κ. Παναγιώτου.

Ήδη, συμπλήρωσε, έχουν αυξηθεί το ύψος του εθνικού κατωτάτου μισθού και το ύψος των κατώτατων μισθών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία επηρεάζοντας θετικά πέραν των 30 000 χαμηλόμισθων εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, «έχουμε συμβάλει ουσιαστικά για την κατάληξη σε κοινωνικές συμφωνίες με τους κοινωνικούς εταίρους και εκτιμώ ότι στο επόμενο διάστημα θα καταφέρουμε μαζί να πετύχουμε την ανανέωση σημαντικών συλλογικών συμβάσεων που εκκρεμούν και τη συνομολόγηση καινούριων».

«Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι αισιοδοξώ πως θα καταστεί εφικτό να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένη συμφωνία για το μέλλον του θεσμού της ΑΤΑ εντός του 2025, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη συμφωνηθεί», συμπλήρωσε.

«Το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας αποτελεί την κινητήριο δύναμη των επιχειρήσεων και των οργανισμών, και η καταβολή δίκαιων και επαρκών μισθολογικών απολαβών αποτελεί επένδυση στην ανθεκτικότητα, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Δειτε Επισης

Βγήκε στις αγορές η Κύπρος... Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο
Αντίστροφη μέτρηση για κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Η έκκληση Χριστοδουλίδη στους υπουργούς
Επεκτείνεται η επιδότηση στο ρεύμα και ο μειωμένος ΦΠΑ-Αποφασίζει σήμερα το Υπουργικό
ΠτΔ: Η ανάπτυξή των κοινοτήτων διοικητικά και οικονομικά θα αποφέρει προστιθέμενη αξία σε πολλαπλά επίπεδα
Μ. Κεραυνός: Ζωτικής σημασίας για ισόρροπη ανάπτυξη η συνέργεια Πολιτικής Συνοχής και Στρατηγικής Ατζέντας
Άνοδο κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο
Παγκόσμιο Κέντρο Ελβετίας: Στην 43η από την 45η θέση η Κύπρος στην ανταγωνιστικότητα
Μετά τις απανωτές αναβαθμίσεις βγαίνει στις αγορές με επταετές ομόλογο η Κύπρος-Στόχος η άντληση €1 δις
Κατέβαλε σε δικαιούχους αιγοπροβατοτρόφους τρία εκατομμύρια ευρώ ο ΚΟΑΠ
Σε υψηλό έξι μηνών ο πληθωρισμός στην Κύπρο-Άγγιξε το 3% τον Μάιο