Σε χαμηλό τριών ετών τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών υποχώρησε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, στην Βρετανία, καθώς οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν περαιτέρω πτώση, όπως κατέδειξαν τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, δίνοντας ώθηση στην Κυβέρνηση των Συντηρητικών, πριν από τις φετινές βουλευτικές εκλογές.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 2,3%, από 3,2% τον Μάρτιο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, αν και εξακολουθεί να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από το 2,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο Απρίλιος σηματοδότησε το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από τον Ιούλιο του 2021, όταν βρισκόταν στο στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, του 2,0%.

Η είδηση έρχεται αφού η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας σηματοδότησε τον τρέχοντα μήνα μείωση των επιτοκίων το Καλοκαίρι, ενώ διατήρησε το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, στο 5,25%, για να περιορίσει περαιτέρω την άνοδο των τιμών.

Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι περισσότεροι αναλυτές δήλωσαν ότι μια μείωση των επιτοκίων στην Βρετανία είναι απίθανο να συμβεί τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται επίσης να μειώσει τα επιτόκια των ΗΠΑ φέτος, καθώς οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για την οικονομία, με τον πληθωρισμό να επανέρχεται στο φυσιολογικό επίπεδο. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι το σχέδιο αποδίδει και ότι οι δύσκολες αποφάσεις που έχουμε λάβει αποδίδουν», επέμεινε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχει θέσει τη μείωση του πληθωρισμού ως κορυφαία προτεραιότητα του.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος των Εργατικών για τα οικονομικά, Ρέιτσελ Ριβς, κατηγόρησε τους Συντηρητικούς για τη διαχείριση της οικονομίας, η οποία βγήκε το πρώτο τρίμηνο από μια ρηχή ύφεση.

«Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, αλλά τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τους Συντηρητικούς Υπουργούς να ανοίξουν σαμπάνια. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί, οι λογαριασμοί των ενυπόθηκων δανείων έχουν αυξηθεί και οι φόροι βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα εβδομήντα ετών", υποστήριξε η κ. Ριβς.

Οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται, πέραν των μεγάλων αυξήσεων που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά με πολύ βραδύτερο ρυθμό, με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν κρίση κόστους ζωής.

Αυτό έχει επιδεινωθεί από τα αυξημένα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας (BoE), τα οποία αυξάνουν το κόστος των δανείων, πλήττοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, συμπιέζοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων της BoE θα μπορούσαν να θέσουν τον κίνδυνο για υψηλότερο πληθωρισμό - αλλά η καθυστερημένη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να «καθυστερήσει ή ακόμη και να αντιστρέψει» την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε Επισης

UBS: Τι να επιλέξουν οι επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους
Αισθητή επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο
«Χαλινάρι» στις δαπάνες βάζει η Κομισιόν-Επιστρέφει η δημοσιονομική πειθαρχία
Αμετάβλητο στο 5,25% το επιτόκιο της Τράπεζας Αγγλίας παρά την πτώση του πληθωρισμού
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2% για πρώτη φορά από το 2021
Χρυσός vs δολάριο: Πώς το πολύτιμο μέταλλο κερδίζει τη μάχη
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών η Γαλλία για το δημοσιονομικό έλλειμμα-Βαρίδι το χρέος
Σε χαμηλό 30 ημερών το Bitcoin-Υποχώρησε κάτω από τα $65.000
Πληθωρισμός: Στο 2,4% στην Ελλάδα τον Μάιο του 2024-Στο 2,6% στην ευρωζώνη
Πώς το Παρίσι έχασε το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης