Powered by

Η Bundesbank αναμένει ήπια ανάπτυξη για την γερμανική οικονομία το β' τρίμηνο

Ήπια ανάπτυξη αναμένει για την γερμανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2024 η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, Bundesbank, ύστερα από ένα θετικό πρώτο τρίμηνο του έτους.

«Η οικονομική παραγωγή είναι πιθανό να αυξηθεί και πάλι ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο του 2024», αναφέρει σε μηνιαία έκθεση η γερμανική κεντρική τράπεζα.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ξεπέρασε τις προσδοκίες το πρώτο τρίμηνο, όταν σημείωσε ανάπτυξη 0,2%.

Τα θετικά στοιχεία αποτέλεσαν ανακούφιση μετά τη συρρίκνωση της γερμανικής παραγωγής κατά 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, στο τέλος μιας δύσκολης περιόδου υψηλού πληθωρισμού.

Η βελτίωση του τομέα των υπηρεσιών ήταν ο κύριος λόγος της γερμανικής ανάπτυξης.

Οι επιχειρήσεις του τομέα θα μπορούσαν να δουν την «ανάκαμψή τους να συνεχίζεται», σημειώνει η Bundesbank.

Η τάση θα μπορούσε να «διευρυνθεί και να ενταθεί» εάν υπάρξει νέα αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, προσθέτει η κεντρική τράπεζα.

Τα νοικοκυριά είχαν δει την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, αλλά η επιβράδυνση στις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή και η αύξηση των μισθών έχουν δώσει μια πιο θετική εικόνα.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας που καθοδηγούσε το κύμα πληθωρισμού επιβάρυνε επίσης τους ενεργοβόρους τομείς, όπως αυτών των χημικών και του χάλυβα.

Αυτοί οι κλάδοι θα μπορούσαν να «ανακάμψουν συγκρατημένα», αλλά φαίνεται απίθανη μια πιο μακροπρόθεσμη ενίσχυση τους, καθώς οι παραγγελίες παρουσιάζουν μείωση, αναφέρει η Bundesbank.

Αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν ακόμη λίγα σημάδια ζωής στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος εξακολουθεί να είναι «πολύ αδύναμος».

Η γερμανική Κυβέρνηση αναβάθμισε τον Απρίλιο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για το 2024 σε 0,3%, από 0,2%.

Ενώ η δραστηριότητα στη Γερμανία «επιταχύνει σταδιακά και πάλι», κατά την άποψη της Bundesbank, οι ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπει η Κυβέρνηση θα την αφήσει πιθανότατα πίσω, σε σχέση με άλλες μεγάλες οικονομίες.

Δειτε Επισης

Πάνε να...φάνε τον Πάουελ-Στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ
Επιβραδύνθηκε, αλλά συνεχίστηκε η μείωση των δημοσιονομικών εσόδων της Κίνας το πρώτο τρίμηνο
Francois Villeroy de Galhau: Χαμηλός ο κίνδυνος πληθωρισμού από τις εντάσεις στο εμπόριο-Κλειστά χαρτιά για τα επιτόκια
Νέα τέλη από ΗΠΑ για πλοία που συνδέονται με την Κίνα-Ποιους αφορά και πότε θα εφαρμοστούν
Αισιόδοξοι για εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς Τραμπ και Μελόνι
Fitch Ratings: Πτωτική αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω δασμών
Οι δασμοί πλήττουν τις εξαγωγές της Ιαπωνίας-Μέτρια άνοδος 3,9% τον Μάρτιο
Νέο ρεκόρ χτυπά ο χρυσός μετά το «καμπανάκι» Πάουελ για τον εμπορικό πόλεμο-Αυξάνεται η ζήτηση
Μήνυμα Παγκόσμιας Τράπεζας σε αναπτυσσόμενες χώρες-Μειώστε τους δασμούς, πλήττεται η παγκόσμια ανάπτυξη
Καμπανάκι κινδύνου από ΠΟΕ για το παγκόσμιο εμπόριο-Προειδοποιεί για μεγαλύτερη ύφεση λόγω δασμών