Επαγγελματικές υπηρεσίες: Η νέα γενιά ως εργοδότης και τα επιχειρηματικά μοντέλα που προκρίνει

Το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο μέσα από τα μάτια της νέας γενιάς εταίρων σε λογιστικά αλλά και δικηγορικά γραφεία κατέγραψε συζήτηση που φιλοξένησε το 9ο Cyprus Professional Services Conference και που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου.

Οι συνομιλητές αναφέρθηκαν στις κύριες προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, το πώς προσεγγίζουν το ανθρώπινό τους κεφάλαιο και τι λαμβάνουν υπόψη, ώστε να παραμένει ικανοποιημένο στην εργασία.

Στη συζήτηση και το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου και ο ρόλος των οργανισμών του κλάδου.

Ο Γιώργος Οικονομίδης, Αντιπρόεδρος, Totalserve Group, περιέγραψε σειρά παραγόντων που προκαλούν αλλαγές στον τομέα, μεταξύ των οποίων οι κανόνες συμμόρφωσης. Στα προβλήματα του κλάδου καταγράφει την φυγή προσωπικού κυρίως εξαιτίας της επιρροής που αυτό δέχεται από τα ΜΚΔ.

Συνεπώς, κατά τον ίδιο, οι επικεφαλής χρειάζεται να βρουν τρόπους να διατηρήσουν το προσωπικό τους είτε μέσω καλύτερου μισθού, είτε άλλων μέτρων ικανοποίησης εργασίας αλλά και μέσα από την κατανόηση της ανάγκης των νέων να συνδυάζουν προσωπική και επαγγελματική ζωής.

«Η πραγματική πρόκληση για τους νέους ηγέτες και managers είναι η τέλεια ισορροπία ανάμεσα στους ικανοποιημένους πελάτες και τους χαρούμενους εργαζόμενους», είπε χαρακτηριστικά

Ο Σάββας Μ. Κλείτου, Regional Managing Partner & Head of Tax Services, Baker Tilly South East Europe, είπε στη συνέχεια ότι, πράγματι, ευθύνη των νέων ηγετών είναι να συνεχίσουν την επένδυση στο μεγαλύτερο τους asset, στους ανθρώπους τους και να τους εξελίσσουν.

«Χρειάζεται να κατανοήσουμε τι θέλουν οι νέοι και τι ψάχνουν», τόνισε.

Αναφορά έκανε και για την πλευρά της ικανοποίησης των πελατών. Σχετικά με αυτό, ο κ. Κλείτου είπε ότι οι πελάτες θέλουν εξειδικευμένες υπηρεσίες και ως εκ τούτου, «πρέπει να επιτρέπουμε στους εργαζόμενους μας να κινούνται εκεί όπου αισθάνονται την μεγαλύτερη ικανοποίηση».

Ο Νικόλας Κυριακίδης, Partner, Harris Kyriakides εξέφρασε την θέση πως είναι θετικό να υπάρχει ένα μίγμα γενιών στην εταιρεία και ότι οι απόψεις όλων πρέπει να είναι σεβαστές. Όσο για το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον, κατά τον ίδιο, αυτό έχει θετική ατμόσφαιρα και οι εργαζόμενοι επιθυμούν το καλύτερο για τον οργανισμό.

Πρόκληση αποτελεί στον νομικό τομέα η εισαγωγή πιο σύγχρονων μεθόδων όπως η χρήση βίντεο στα δικαστήρια, για το οποίο χρειάζεται προσπάθεια να πειστούν οι αρμόδιες αρχές παρά το ότι αξιοποιείται στο εξωτερικό εδώ και χρόνια.

Η Dominique Pelides, Partner, Georgiades & Pelides LLC μίλησε για την ευελιξία ωραρίου και άλλες επιθυμίες της νέας γενιάς, ώστε να εργάζεται με ικανοποίηση στον κλάδο. «Εάν οι εργαζόμενοι παραδίδουν το έργο τους στην ώρα τους και ποιοτικά, το ευέλικτο ωράριο δεν πρέπει να μας ενοχλεί», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, μίλησε για την μετακόμισή της από την Αγγλία στην Κύπρο και τις διαφορές που παρατήρησε στον νομικό κλάδο της κάθε χώρας.

Έκανε λόγο για «παιχνίδι εξουσίας» στην Κύπρο για να σχολιάσει λίγο αργότερα πως οι περισσότερες νομικές εταιρείες είναι μικρές που σημαίνει και πιο ευέλικτές, περιγράφοντας έτσι ένα από τα πλεονεκτήματα της Κύπρου. Το γεγονός αυτό, ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεων και τη δικτύωση, σχολίασε.

Ο Στέλιος Ν. Κυριακίδης, Audit & Assurance Partner, Deloitte Cyprus σε ερώτημα για το αν το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου είναι βιώσιμο, απάντησε καταφατικά.

«Δεν πρέπει να το φταίξουμε, γιατί μας βοήθησε να εξελιχθούμε μέσα στα χρόνια και παρείχε θέσεις εργασίας», εξήγησε, φέρνοντας ως παράδειγμα στο σημείο αυτό, την εγκατάσταση ξένων εταιρειών στο νησί.

«Οι επαγγελματικές υπηρεσίες φάνηκαν ανθεκτικές και ευέλικτες μέσα στα χρόνια», κάτι που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και πως σε αυτές εναπόκειται κατά μεγάλο βαθμό το να βελτιωθεί η φήμη και εικόνα της Κύπρου.

Τον συντονισμό του πάνελ είχε ο Γρηγόρης Δέλλας, Chief Compliance και Innovation Officer της ECOMMBX.

Δειτε Επισης

Συμφωνία Χατζημανώλη-Aponte για ενίσχυση των υπό κυπριακή σημαία πλοίων του ομίλου MSC
Απονεμήθηκαν τα «Zero Waste HoReCa Champions Awards 2024»
Αυτό είναι το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Eργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων Κύπρου
Ξεκινά σύντομα διεθνής εκστρατεία προβολής της Κύπρου, «ανεκτίμητη η συμβολή των διεθνών επιχειρήσεων»
Πρώτη αύξηση μετά από δύο χρόνια για τον στόλο των ποντοπόρων πλοίων υπό κυπριακή σημαία
Great Sea Interconnector: Εν αναμονή της μελέτης κόστους-οφέλους για την τελική επενδυτική απόφαση η Κ.Δ.
Ενδιαφέρον Tesla και Samsung για συμμετοχή στη δημιουργία συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρισμού με μπαταρίες
ISIS Clinic: Νέα γυναικολογική/μαιευτική κλινική έρχεται στη Λευκωσία
H Ypera Ασφαλιστική βράβευσε τους ανθρώπους και συνεργάτες της
Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα