Στη Δέσποινα Θεοδοσίου το 1ο Βραβείο Ισότητας Φύλων στην Κυπριακή Ναυτιλία

Μετά το 1ο βραβείο Ισότητας των Φύλων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, η Δέσποινα Θεοδοσίου βραβεύθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, και με το 1ο βραβείο Ισότητας των Φύλων στην Κυπριακή Ναυτιλία.

Η τελετή βράβευσης της διευθύνουσας συμβούλου του ομίλου Tototheo Maritime και πρώην Προέδρου του Γυναικείου Διεθνούς Συνδέσμου Ναυτιλίας και Εμπορίου (WISTA International), πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για την Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία.

Το βραβείο απένειμε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, παρουσία της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, Τζόζης Χριστοδούλου και της Αμερικανίδας Πρέσβειρας Τζούλι Φίσερ.

Σε χαιρετισμό της, η Μαρίνα Χατζημανώλη ανέφερε πως η Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία, καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, ως αναγνώριση του σημαντικού τους ρόλου στον ναυτιλιακό τομέα και στοχεύει στην προώθηση της εργοδότησης, της συνεχούς απασχόλησης και της ανάδειξης τους στην ναυτιλία, ενισχύοντας την δέσμευση του Οργανισμού για ισότητα των φύλων.

Το θέμα του φετινού εορτασμού «Safe Horizons: Women Shaping the Future of Maritime Safety» , συνέχισε, αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας και εξέφρασε την ικανοποίηση της «που οι καιροί αλλάζουν, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια σημαντική αύξηση του αριθμού των γυναικών, που συμμετέχουν στον ναυτιλιακό τομέα από διάφορες θέσεις και βαθμίδες και που η καθεμία, με τον τρόπο της, συνεισφέρει στο μέλλον της ναυτιλίας».

«Η Κύπρος είναι ένθερμος υποστηρικτής της ισότητας των φύλων, της διαφορετικότητας και της ένταξης σε όλους τους τομείς και η νέα Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του τρέχοντος έτους, περιλαμβάνει διαφορετικούς θεματικούς τομείς και μεγάλο αριθμό δράσεων και πολιτικών που θα εφαρμοστούν εντός τριετίας», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε, επίσης, την περηφάνια της χώρας μας που το Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού αποφάσισε να απονείμει το πρώτο «Βραβείο Ισότητας των Φύλων IMO» στην υποψήφια της Κύπρου, Δέσποινα Θεοδοσίου, ως αναγνώριση της σημαντικής συμβολής της στην προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στη ναυτιλία.

Με την υποψηφιότητα της Δέσποινας Θεοδοσίου, υπέδειξε, η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που βραβεύεται σε αυτόν τον τομέα και υπογράμμισε πως «η προώθηση της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών είναι μια από τις δεσμεύσεις και τις προτεραιότητές μας» και ότι «εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να ενισχύσουμε την ισορροπία των φύλων και να προωθήσουμε την ένταξη και τη συμμετοχή των γυναικών στον ναυτιλιακό τομέα».

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας υπέδειξε ότι το βραβείο Ισότητας των Φύλων στην Κυπριακή Ναυτιλία θα συνεχίσει να απονέμεται ετησίως σε άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, που έχουν συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στην ενδυνάμωση των γυναικών στον ναυτιλιακό τομέα, ενώ εξέφρασε τη χαρά της που η Λεμεσός θα φιλοξενήσει, τον ερχόμενο Οκτώβριο, την Ετήσια Γενική Συνέλευση της WISTA International.

Τέλος, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση «τόσο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της δικής μου, στις Αρχές της ισότητας των φύλων που θα μας φέρουν πιο κοντά στην επίτευξη του οράματός μας για έναν κόσμο, όπου κάθε γυναίκα θα μπορεί να συμμετέχει και να απολαμβάνει ίσες ευκαιρίες στο τομέα της ναυτιλίας».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ισότητας των φύλων, είπε πως ο ναυτιλιακός τομέας περιλαμβάνεται στην Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων, μέσα από τη θεματική προτεραιότητας για το «Φύλο και τη Ναυτιλία: προώθηση της ίσης εκπροσώπησης γυναικών και ανδρών στα γαλάζια επαγγέλματα».

Η Τζόζη Χριστοδούλου, αφού συνεχάρη και ευχαρίστησε την Υφυπουργό Ναυτιλίας, για την «άψογη συνεργασία» και για τη θεσμοθέτηση της εκδήλωσης προς τιμή των γυναικών στη ναυτιλία, σημείωσε πως, το γεγονός της γυναικείας υπο-εκπροσώπησης στον κλάδο, καθιστά αναγκαία τη χαρτογράφηση και καταγραφή των ναυτιλιακών επαγγελμάτων, του επιπέδου και του βαθμού εκπροσώπησης γυναικών και ανδρών, των διαφορετικών αναγκών τους και των πιθανών εμποδίων που αντιμετωπίζουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, και προς εφαρμογή της Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων, η Στατιστική Υπηρεσία συλλέγει και καταγράφει ποσοτικά στοιχεία, ενώ σημείωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή ποιοτικής μελέτης για τον εντοπισμό των αναγκών και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες στο ναυτιλιακό τομέα.

Μέσα από μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των διαφορών μεταξύ των φύλων, συνέχισε, θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε πιο στοχευμένες πολιτικές και δράσεις για την προώθηση ουσιαστικής ισότητας στον κλάδο.

Η Επίτροπος έκανε επίσης αναφορά στη θεσμοθέτηση, από το Υπουργικό Συμβούλιο, 10 υποτροφιών για γυναίκες, στη μνήμη της Χριστιάνας Κούτα. Το 2023, σημείωσε, οι υποτροφίες απονεμήθηκαν σε γυναίκες σε επαγγέλματα STEAM, που συνδέονται άμεσα με τη ναυτιλία, ενώ φέτος θα δοθούν σε γυναίκες που προτίθενται να ξεκινήσουν σπουδές αποκλειστικά σε ναυτιλιακούς κλάδους.

H κ.Χριστοδούλου συνεχάρη τη Δέσποινα Θεοδοσίου, για τη βράβευση της με το 1ο Βραβείο Ισότητας των Φύλων του ΙΜΟ αλλά και με το Βραβείο Ισότητας των Φύλων στην Κυπριακή Ναυτιλία.

Σημείωσε δε ότι «ο κεντρικός και ηγετικός ρόλος της στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στην ενδυνάμωση των γυναικών, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της ως Προέδρου της Wista International, κάνει την Κύπρο και εμάς τις γυναίκες εξαιρετικά περήφανες».

Δειτε Επισης

Πένθος στον Σύλλογο Αισθητικών Κύπρου-Έφυγε από την ζωή η Βάκια Ιωαννίδου
Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ο Δρ. Ανδρέας Πίττας
Νέος πρόεδρος της ΕΕΦΕΕ-CEAOB ο Πάνος Προδρομίτης
Ξενοδοχείο Ρόδον: Απεβίωσε ο μη εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος Ανδρέας Μιχαηλίδης
Ο Κύπριος Ανδρέας Κωνσταντινίδης κορυφαίος επαγγελματίας στον χώρο της κυβερνοασφάλειας
Ο Κύπριος Ανδρέας Σιάμισιης, αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου συνδέσμου επιχειρήσεων της Ελλάδας
Απεβίωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ellinas Finance Αιμίλιος Έλληνας
Θλίψη... Έφυγε ξαφνικά από την ζωή ο επιχειρηματίας Ντίνος Ιορδάνου-Η επιχειρηματική του πορεία
Έφυγε από την ζωή ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος
Η Άνθια Παπαγεωργίου νέα γραμματέας/διευθύντρια του ΕΒΕ Λεμεσού