Το πετρέλαιο παίρνει την ανιούσα λόγω θανάτου Ραϊσί και ασθένειας βασιλιά Σαουδικής Αραβίας

Περαιτέρω άνοδο σημείωσαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού μπρεντ, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στις μεγάλες χώρες παραγωγής, αφού ο πρόεδρος του Ιράν έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ακύρωσε το ταξίδι του στην Ιαπωνία, επικαλούμενος προβλήματα υγείας του βασιλιά.

Το μπρεντ κέρδισε 10 σεντς, ή 0,1%, στα 84,08 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδό του στα 84,30 δολάρια νωρίτερα, το υψηλότερο επίπεδό του από τις 10 Μαΐου, μεταδίδει το CNBC

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) για τον Ιούνιο υποχώρησε κατά 5 σεντς στα 80,01 δολάρια το βαρέλι, αφού είχε φθάσει νωρίτερα στα 80,23 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Μαΐου. Το συμβόλαιο του Ιουνίου λήγει την Τρίτη και το πιο ενεργό συμβόλαιο του Ιουλίου βρισκόταν στα 83,75 δολάρια, αυξημένο κατά 12 σεντς ή 0,1%.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι και ο υπουργός Εξωτερικών του σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου σε ορεινό έδαφος και παγωμένο καιρό, δήλωσε τη Δευτέρα Ιρανός αξιωματούχος, αφού ομάδες έρευνας εντόπισαν τα συντρίμμια στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.

Στο μεταξύ, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, που επρόκειτο να ξεκινήσει τη Δευτέρα, λόγω ενός προβλήματος υγείας του βασιλιά Σαλμάν, δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας μετέδωσε την Κυριακή ότι ο 88χρονος βασιλιάς Σαλμάν θα υποβληθεί σε θεραπεία για φλεγμονή των πνευμόνων.

«Εάν η υγεία του πατέρα του αποτυγχάνει, προστίθεται στο στρώμα της αβεβαιότητας που ήδη περιβάλλει τις αγορές ενέργειας σήμερα το πρωί μετά την είδηση ότι ο Ιρανός πρόεδρος αγνοείται», δήλωσε ο αναλυτής της IG Markets, Tόνι Σίκαμορ.

Πρόσθεσε ότι οι τιμές του WTI μπορεί να ανακάμψουν περαιτέρω προς τα 83,50 δολάρια, αφού ανέβηκαν πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών των 80,02 δολαρίων.

«Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι εκεί έξω για να συμβεί αυτό, πολύ περισσότερο αν συνυπολογίσουμε τα μέτρα για την ακίνητη περιουσία της Κίνας που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των κανόνων για τα ενυπόθηκα δάνεια, της μείωσης των καταθέσεων και της αγοράς απούλητων κατοικιών», δήλωσε ο Sycamore.

Το μπρεντ έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με άνοδο περίπου 1%, το πρώτο εβδομαδιαίο κέρδος του εδώ και τρεις εβδομάδες, ενώ το WTI αυξήθηκε κατά 2% χάρη στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο.

Παρά τη μεταβλητότητα στην περιοχή, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ελάχιστα.

«Η αγορά πετρελαίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό σε εύρος τιμών και χωρίς νέους καταλύτες θα πρέπει πιθανότατα να περιμένουμε σαφήνεια σχετικά με την πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ+ προκειμένου να ξεφύγουμε από αυτό το εύρος», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, που από κοινού αποκαλούνται ΟΠΕΚ+, είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσουν την 1η Ιουνίου.

«Η αγορά εμφανίζεται επίσης όλο και πιο μουδιασμένη στις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο, πιθανότατα λόγω της μεγάλης ποσότητας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην οποία κάθεται ο ΟΠΕΚ», δήλωσε ο Πάτερσον

Ο Σαούλ Κάροβιτς, ενεργειακός αναλυτής της MST Marquee, δήλωσε ότι η αγορά και η βιομηχανία έχουν ήδη συνηθίσει στην ηγεσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στον τομέα της ενέργειας.

«Αναμένεται συνέχιση της στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας ανεξάρτητα από αυτό το θέμα υγείας», πρόσθεσε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουάσινγκτον εκμεταλλεύτηκε την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, λέγοντας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι αγόρασε 3,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα 79,38 δολάρια το βαρέλι για να βοηθήσει στην αναπλήρωση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου της μετά από μια μαζική πώληση από το απόθεμα το 2022.

Δειτε Επισης

Μ. Χριστοδουλίδης: Μέσα 2025 η αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ-Οι δράσεις αναβάθμισης και εμπλουτισμού του
Ξεκαθαρίζει ο Κεραυνός για ΔΝΤ και κρατικό μισθολόγιο-«Δεν υπάρχει θέμα για αποκοπές υφιστάμενων μισθών»
Νέος πολυχώρος στην παλιά Λευκωσία σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1896
St Raphael Resort & Marina: Η μοναδική εμπειρία διαμονής σε ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της Λεμεσού
Ανακαινίσεις, κεφαλαιουχικές επενδύσεις και αναδιοργάνωση στα ξενοδοχεία της Lordos
Πρώτη επιλογή των τουριστών στην Κύπρο το 2023 η Πάφος-Αύξηση σε αφίξεις και έσοδα
DBRS: Αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κύπρου-Στο 2,7% το 2024, στο 2,5% το 2025
Μηδενικός ΦΠΑ σε βασικά είδη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου-Τι διευκρινίζει το Τμήμα Φορολογίας
Διαφορετικές αναγνώσεις για το νέο πλαίσιο που αφορά στους διαχειριστές πιστώσεων
ΔΝΤ για κρατικό μισθολόγιο: Εισηγείται περικοπές μισθών, κατάργηση ΑΤΑ και προσαυξήσεις κάθε δύο χρόνια