Υπεράκτια αιολικά: Στο δρόμο για τις πλωτές ανεμογεννήτριες και οι ΗΠΑ

Μετά την Ευρώπη, όπου ήδη έχουν αρχίσει να εγκαθίσταται τα πρώτα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα, στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αμερικανική αγορά.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στοχεύει να αναπτύξει 30 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030, με 15 GW πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2035.

Βέβαια η τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών είναι ακόμη αρκετά ακριβότερη ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικά πιλοτικά έργα που θα επιτρέψουν τόσο τη μέτρηση της απόδοσης όσο και την ανάπτυξη σε εμπορική κλίμακα, ρίχνοντας το επενδυτικό κόστος.

Πριν λίγες μέρες η Principle Power και η Aker Solutions που έχουν συγκροτήσει την κοινοπραξία “FloatHOME” επιλέχθηκαν ως νικητές για τη δεύτερη φάση του βραβείου πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ (FLOWIN) από το Γραφείο Τεχνολογιών Αιολικής Ενέργειας του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας.

Το βραβείο αποτελείται από χρηματικό έπαθλο 450.000 δολαρίων και 100.000 δολάρια σε τεχνική βοήθεια από τα Εθνικά Εργαστήρια του DOE.

Το χρηματικό έπαθλο χρησιμοποιείται για την προώθηση της κατασκευής, της αλυσίδας εφοδιασμού και των σχεδίων ανάπτυξης του WindFloat στην αγορά των ΗΠΑ.

Η κοινοπραξία FloatHOME αναφέρει ότι έχει προσλάβει τόσο κατασκευαστές μεγάλης κλίμακας όσο και μικρότερους εταίρους αλυσίδας εφοδιασμού για να αξιολογήσει τις υπάρχουσες δυνατότητές τους και τις συγκεκριμένες απαιτήσεις κατασκευής.

Αυτή η προσέγγιση επέτρεψε στην κοινοπραξία να αξιολογήσει διάφορα σενάρια για σειριακή παραγωγή και συναρμολόγηση των θεμελίων του WindFloat ώστε να υποστηρίξει τη χρήση εγκαταστάσεων για την παραγωγή μονάδων υποεξαρτημάτων και τη συναρμολόγηση εντός αμερικανικών λιμένων.

Κατά τις δύο εταιρείες αυτή η φάση θα είναι καθοριστική για το επόμενο στάδιο το οποίο περιλαμβάνει λεπτομερή σχέδια για ειδικές νέες εγκαταστάσεις, ανακατασκευή λιμένων, βελτιστοποιήσεις στο σχεδιασμό πλατφόρμας και βελτιώσεις μηχανικής για χαμηλότερο κόστος όσον αφορά τα πλωτά αιολικά έργα στις ΗΠΑ.

Εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού

Στις Principle Power και Aker Solutions έχει απονεμηθεί από πέρυσι το βραβείο US Floating Offshore Wind Readiness (FLOWIN), με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού οικοσυστήματος εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού για την παράδοση πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων στις ΗΠΑ.

Το έργο FloatHOME βασίζεται στον βιομηχανοποιημένο σχεδιασμό WindFloat τέταρτης γενιάς.

Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο FLOWIN είναι το πρώτο από το Γραφείο Τεχνολογιών Αιολικής Ενέργειας του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας σε έναν διαγωνισμό τριών φάσεων που στοχεύει στην αξιοποίηση της πιθανής ευκαιρίας πλωτής αιολικής ενέργειας 2,8 TW στις ΗΠΑ μέσω της ανάπτυξης οικονομικά αποδοτικής τεχνολογίας και ανταγωνιστικών εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού.

Το έργο θα ποσοτικοποιήσει το κόστος, τους κινδύνους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τους περιβαλλοντικούς συμβιβασμούς διαφόρων σεναρίων, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους φορείς της βιομηχανίας, οι οποίοι θα είναι ουσιαστικοί εταίροι στη νέα βιομηχανική επανάσταση που απαιτείται για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων στον τομέα της πλωτής αιολικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η Principle Power και η Aker Solutions έχουν σημαντική εμπειρία στην κατασκευή πλωτών ανεμογεννητριών. Η Principle Power ιδιαίτερα μέσω της συμμετοχής της στα WindFloat 1 (2MW), WindFloat Atlantic (25 MW), Kincardine (50 MW) και Les Éoliennes Flottantes du Golfe de Lion (30 MW).

Δειτε Επισης

Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο το Cyber Security Conference για τέταρτη χρονιά
Μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το e-kalathi...Καμία ένσταση, πέφτουν οι υπογραφές για την πλατφόρμα
Γιατί προχωρά σε καταστατικές αλλαγές ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου-Το σκεπτικό και πού στοχεύουν
Η μετοχική σύνθεση βασικών παικτών του κυπριακού τουρισμού-Ποιοι κατέχουν άνω του 5%
Ανέπτυξε την πρότασή του για τους κουρεμένους καταθέτες ο Αβέρωφ-«Θα παίρνουν 3%-4% επιστροφή»
Ε. Πική: Ανακοινώσεις ενδεχομένως σύντομα για το visa waiver των ΗΠΑ-Η σημασία της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων
Ένα πολύ καλύτερο πλαίσιο για τη λειτουργία των εταιρειών εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων
Πού βρίσκεται και ποιους επηρεάζει περισσότερο ο κίνδυνος φτώχειας στην Κύπρο (πίνακες)
Αντέχει παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός-Μικρή αύξηση στις αφίξεις τουριστών τον Μάιο και το πεντάμηνο
Τράπεζα Κύπρου: Ακόμα πιο κοντά στους πελάτες της με το καινοτόμο σχέδιο επιβράβευσης «pronomia»