Powered by

Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας

Περαιτέρω πρόοδο στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας από την Κύπρο, διαπιστώνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολόγησης των μέτρων για το Ξέπλυμα και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (Moneyval) σε νέα έκθεση αξιολόγησης που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ειδικότερα, η επιτροπή διαπιστώνει ότι η Κύπρος έχει βελτιώσει το επίπεδο συμμόρφωσή της με τη σύσταση 15 της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, καθώς και πρόοδο προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του επιπέδου συμμόρφωσης με τη σύσταση 8 που αφορά στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, από τον Νοέμβριο του 2022, η Κύπρος έχει βελτιώσει το καθεστώς που ισχύει για τους παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων με μόνο μερικές ελλείψεις να παραμένουν. Πρόσθετα, έχουν γίνει αρκετά βήματα για εκτίμηση της έκθεσης του μη κερδοσκοπικού τομέα στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων εποπτείας, αν και αυτά δεν έχουν πλήρως υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ η αξιολόγηση της σύστασης 8 διατηρείται ως συμμόρφωση εν μέρει (partially compliant), η Κύπρος έχει αναβαθμιστεί σε «συμμορφούμενη σε μεγάλο βαθμό» από «εν μέρει συμμορφούμενη», όσον αφορά τη σύσταση 15.

«Γενικότερα, η Κύπρος έχει παρουσιάσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των περισσότερων αδυναμιών τεχνικής συμμόρφωσης που είχαν εντοπιστεί στην κοινή έκθεση αξιολόγησης του 2019», αναφέρεται.

Έτσι από τις συνολικά 40 συστάσεις, η Κύπρος βαθμολογείται με πλήρη συμμόρφωση (Compliant) στις 16, με συμμόρφωση σε μεγάλο βαθμό στις 21 (Largely Compliant) και με συμμόρφωση εν μέρει (Partially Compliant) σε 3.

Η Κύπρος, αναφέρει η Moneyval, έχει ανταποκριθεί στην ευρύτερη προσδοκία για διόρθωση των περισσότερων αδυναμιών τεχνικής συμμόρφωσης στο τέλος του τρίτου έτους της αξιολόγησής της.

Σημειώνεται τέλος ότι η Κύπρος θα ενημερώσει την Επιτροπή τον Μάιο του 2025 αναφορικά με την πρόοδο που έχει παρουσιάσει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του πλαισίου κατά του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Δειτε Επισης

Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν
Σωτήρης Μαρκίδης: Ο στόχος που πέτυχε για δεύτερο συναπτό έτος το Τμ. Φορολογίας-Επιστράφηκε ποσό €25 εκατ.
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για το 2025 από το Υπουργείο Υγείας
Ετήσια αύξηση 4,3% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το τετράμηνο
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Σ. Σοφοκλέους: Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την ανέγερση Πράσινης Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ
Πήραν αναβολή οι πολλαπλές συντάξεις... Στην τελευταία συνέδρια της Ολομέλειας πριν τις διακοπές το θέμα