ΔΟΕ: Υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ζήτηση πετρελαίου το 2024-Σχετικά αμετάβλητες οι προοπτικές για το 2025

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, παγκοσμίως, το 2024, κατά 140.000 βαρέλια την ημέρα, στο 1,1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του τον περασμένο μήνα, προχώρησε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ), καθώς οι περιορισμένες παραδόσεις πετρελαίου, ιδίως στην Ευρώπη, οδήγησαν σε πτώση τη ζήτηση των κρατών μελών του ΟΟΣΑ, το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την έκθεση «Oil Market Report» του ΔΟΕ για το μήνα Μάιο, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν σχετικά αμετάβλητες, με τον ρυθμό αύξησης να ξεπερνά πλέον οριακά το 2024, αγγίζοντας τα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 580.000 βαρέλια την ημέρα το 2024, στο ρεκόρ των 102,7 εκ. βαρελιών την ημέρα, καθώς η παραγωγή εκτός του ΟΠΕΚ+ αυξάνεται κατά 1,4 εκ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ μειώνεται κατά 840.000 βαρέλια την ημέρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν οι εθελοντικές περικοπές των μελών του οργανισμού.

Το 2025 αναμένεται αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 1,8 εκ. βαρέλια την ημέρα, καθώς τα κράτη εκτός του ΟΠΕΚ+ θα προσθέσουν επιπλέον 1,4 εκ. βαρέλια την ημέρα.

Τον Απρίλιο, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, στα συνολικά 102 εκ. βαρέλια.

Δειτε Επισης

Deutsche Bank: Το καλό και το κακό σενάριο για τις τιμές του πετρελαίου
Νέο άλμα για το φυσικό αέριο-Οι ανησυχίες για το Στενό Ορμούζ εκτοξεύουν τις τιμές
Μέση Ανατολή: Η κλιμάκωση της έντασης πυροδοτεί ενεργειακό σοκ-Συναγερμός στην Ε.Ε. για τις τιμές καυσίμων
JP Morgan: Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 130 δολάρια το βαρέλι λόγω κρίσης στη Μέση Ανατολή
Βρίσκει κλειστές πόρτες από τις τράπεζες για δάνειο ο ΑΔΜΗΕ-Ζητά ανάκτηση €250 εκατ. για να συνεχiστει ο GSI
Έντονη ανησυχία ΣΑΗ για αλλαγές στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού-Δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας
Άλμα στις τιμές φυσικού αερίου μετά την επίθεση Ισραήλ κατά Ιράν-Στα 37,51 ευρώ η μεγαβατώρα
Αύξηση 10% στην τιμή του πετρελαίου μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο Ιράν
Άνοιξαν οι αιτήσεις για εγγραφή εκκαθαριστικών μελών για την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Κ. Κωνσταντή: Εύλογοι οι προβληματισμοί Παπαναστασίου για αγορά ηλεκτρισμού-Υποχρέωση της πολιτείας να παρέμβει