Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος

Η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να οδεύει προς μια ήπια προσγείωση, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και την ανάπτυξη να επιταχύνεται μέχρι το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 0,8% φέτος και κατά 1,4% το 2025 – σχεδόν αμετάβλητο σε σύγκριση με την τελευταία σειρά προβλέψεων πριν από τρεις μήνες, ανέφερε ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ σε έκθεσή του την Τετάρτη. Βλέπει τώρα επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,5% και 2,1% φέτος και του χρόνου – από 2,7% και 2,2% προηγουμένως.

«Αναμένουμε σταδιακή επιτάχυνση της ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος και του επόμενου έτους, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση υποστηρίζεται από τη μείωση του πληθωρισμού, την ανάκτηση της αγοραστικής δύναμης και τη συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης», ανέφερε σε δήλωσή του ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί ελαφρώς το επόμενο έτος, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης με παράλληλη προστασία των επενδύσεων».

Σε Ιταλία και Γαλλία τα μεγαλύτερα ελλείμματα

Οι αξιωματούχοι προβλέπουν συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα 3% το 2024 και 2,8% το 2025 – από 2,8% και 2,7% προηγουμένως. Ενώ η Γαλλία και η Ιταλία βλέπουν τώρα να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ελλείμματα, μικρότερα προβλέπονται για τη Γερμανία και την Ισπανία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι κυβερνήσεις ξόδεψαν ελεύθερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του ενεργειακού σοκ που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βοηθώντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Καθώς η ανάκαμψη εδραιώνεται, θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες στην εξυγίανση των οικονομικών τους, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα.

Η οικονομία της ευρωζώνης ξεκίνησε το έτος σε ισχυρότερη βάση από ό,τι αναμενόταν, σημειώνοντας ανάπτυξη 0,3% τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο, μετά από μια ρηχή ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όπως επιβεβαίωσαν τα στοιχεία της Τετάρτης. Ακόμη και η Γερμανία, ο κύριος υστερήσας στην ανάπτυξη της ηπείρου, κατάφερε να επεκταθεί περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί καθώς οι κλυδωνισμοί της προσφοράς που ταλαιπώρησαν την περιοχή μετά την πανδημία υποχώρησαν.

Οι παρατεταμένες ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικεντρώνονται στην αύξηση των μισθών που θα μπορούσε να υποδαυλίσει τις εγχώριες πιέσεις στις τιμές.

Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλό δρόμο για την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο και πιθανότατα θα ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα αργότερα μέσα στο έτος. Το πόση χαλάρωση θα επιφέρουν είναι προς συζήτηση, αν και οι επενδυτές αναμένουν επί του παρόντος περίπου τρεις μειώσεις το 2024.

Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού αναμένεται να τονώσει την επενδυτική δραστηριότητα, μειώνοντας παράλληλα τα κίνητρα των καταναλωτών για αποταμίευση και ενισχύοντας την κατανάλωση, ανέφερε η Επιτροπή.

Μέχρι το 2025, οι μέσοι πραγματικοί μισθοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακτήσουν πλήρως τα επίπεδα του 2021, αλλά όχι σε όλα τα κράτη μέλη, σύμφωνα με την έκθεση.

Η τύχη των διαφόρων τομέων της οικονομίας είναι ασυνήθιστα άνιση, καθώς οι υπηρεσίες επωφελούνται από την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, ενώ οι κατασκευαστές υποφέρουν από την υποτονική παγκόσμια ζήτηση και το υψηλό κόστος δανεισμού.

Με την πάροδο του χρόνου, μια «βελτιωμένη προοπτική για το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων θα πρέπει να στηρίξει την εξωτερική ζήτηση αγαθών της ΕΕ, συμβάλλοντας με τη σειρά της στην ανόρθωση των προοπτικών του αποδυναμωμένου μεταποιητικού τομέα», σύμφωνα με την Επιτροπή.

Δειτε Επισης

Fed: Καμία μείωση επιτοκίων αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί σταθερά προς το 2%
Λονδίνο: Αποκλιμάκωση στα ενοίκια μετά το υψηλό 18%
Η «γραμμή άμυνας» της ΕΚΤ αν υπάρξει αναταραχή στις αγορές λόγω γαλλικών εκλογών
Σε τροχιά εκτόξευσης το Bitcoin-Πιθανόν να σπάσει το ιστορικό υψηλό των $73.700
Απότομη επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης
Fed: Αναμένει πιο πολλά στοιχεία για πτώση πληθωρισμού πριν τις μειώσεις επιτοκίων
ΗΠΑ: Αυξήθηξκαν στα 8,1 εκατ. οι ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Μάιο παρά τα υψηλά επιτόκια
Κολλημένος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,5% στην ευρωζώνη
UBS: Τι σημαίνει η ψήφος του πρώτου γύρου για τη Γαλλία-Οι επιπτώσεις για αγορές και επενδύσεις
Γερμανία: Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο