Powered by

Τουρκία: Από 70% σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός το 2026

Αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης της Τουρκίας θα ρίξει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο μέχρι το 2026 εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε το γνωστό think-tank των Βρυξελλών Bruegel, με θέμα: «Τουρκία: Προχωρώντας προς το ευρωπαϊκό οικοσύστημα».

Ο Σιμσέκ ανέφερε ότι τον τελευταίο μήνα ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανήλθε σε περίπου 70%, ωστόσο υποστήριξε ότι εφαρμόζοντας το οικονομικό πρόγραμμα λιτότητας, με τις περικοπές δαπανών που παρουσίασε η τουρκική κυβέρνηση, ο πληθωρισμός θα οδηγηθεί σε ραγδαία πτώση μέχρι το 2026, ακόμα και σε μονοψήφιο αριθμό.

«Δεν είμαι μάγος», παραδέχτηκε στη συνέχεια, αλλά προέβλεψε ότι η σωστή εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει στη βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών, συμπεριλαμβανομένου και του πληθωρισμού.

Μιλώντας για τις ευρωτουρκικές οικονομικές σχέσεις, ο Σιμσέκ αναφέρθηκε κυρίως στο εμπόριο μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 213 δισ. δολάρια τον χρόνο. Υπογράμμισε ότι «η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία την ΕΕ», ενώ τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να διευρύνει την ενιαία αγορά της, κάτι το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της Τουρκίας.

«Η Τουρκία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η χώρα του μπορεί, για παράδειγμα, να είναι ένας μεγάλος εταίρος για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης.

Παρουσιάζοντας τα βασικά θέματα της τουρκικής ατζέντας στην ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε πρώτα και κύρια στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης, τονίζοντας ότι τα οικονομικά οφέλη θα είναι σημαντικά τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΕΕ.

Πρόσθεσε, επίσης, την ανάγκη να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, τη σημασία συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης, αλλά και την επιχειρηματική συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας σε τρίτες χώρες.

Όπως είπε, η αλλαγή πολιτικής από πλευράς ΕΕ θα μπορούσε να γίνει η κινητήριος δύναμη για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική μεταμόρφωση της Τουρκίας.

Καταλήγοντας, ο Σιμσέκ εμφανίστηκε ικανοποιημένος λέγοντας ότι «η ατμόσφαιρα είναι και πάλι εποικοδομητική» στην ΕΕ. «Έχω την αίσθηση ότι οι προοπτικές είναι θετικές», είπε, αν και «υπάρχουν ζητήματα» που χρειάζονται επίλυση.

Εξέφρασε, πάντως την αισιοδοξία του για περαιτέρω πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας μετά τις ευρωεκλογές.

Δειτε Επισης

Σε υψηλό έντεκα μηνών η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Ιούλιο
Τραμπ: Δασμοί 15%-50% για χώρες χωρίς εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ… Τι λέει για την Ε.Ε.
Deutsche Bank: Άλμα κερδών το δεύτερο τρίμηνο του 2025-Άγγιξαν τα 1,5 δις ευρώ
Χρυσός: Πώς η Κίνα αυξάνει τα αποθέματά της και μειώνει την εξάρτηση από το δολάριο
Πιέζει ο χρόνος… Όλα στο τραπέζι για το εμπορικό deal ΗΠΑ-Ε.Ε.
Ανάσα για αγορές και επενδυτές οι πρόσφατες δασμολογικές συμφωνίες του Τραμπ
Κοντά σε εμπορική συμφωνία με δασμούς 15% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα ΗΠΑ και Ε.Ε.
Η εγκατάσταση σαρωτών ασφαλείας αξίας £1 δισ. φρενάρει τα κέρδη του Χίθροου
Τραμπ: Κλείσαμε τεράστια εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία με δασμούς 15%-Ιαπωνικές επενδύσεις $550 δισ.
Βρετανικές κυρώσεις σε 135 δεξαμενόπλοια του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας