Powered by

Κίνα: Οι διαφορετικοί λόγοι που οι νέοι σπεύδουν να αγοράσουν χρυσό

Η αγορά χρυσού της Κίνας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων πωλήσεων, προσέλκυε ένα μεγαλύτερο πλήθος.

Πολλοί αγοραστές ήταν γυναίκες στη μέση ηλικία που ήθελαν να φέρουν χρήματα στο σπίτι ή να αγοράσουν κοσμήματα. Αλλά αυτές τις μέρες τα κινεζικά καταστήματα χρυσού εξυπηρετούν τακτικά πελάτες που βρίσκονται στη δεκαετία των 20.

Το Xiaohongshu, ένας ιστότοπος μέσων κοινωνικής δικτύωσης που προτιμάται από τη «Generation z» (αυτοί που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012), σφύζει από συζητήσεις για το πολύτιμο μέταλλο.

Οι νέοι δεν έχουν πολλά χρήματα που να τους περισσεύουν. Το ποσοστό ανεργίας αυτής της ηλικιακής ομάδας στις πόλεις είναι περίπου 15%. Πολλές εταιρείες μειώνουν μισθούς. Έτσι, οι νέοι ελπίζουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις μικρές οικονομίες που έχουν.

Αλλά οι παραδοσιακές επενδύσεις δεν πάνε καλά. Το χρηματιστήριο κατρακυλά και οι τιμές των κατοικιών πέφτουν για δέκα συνεχόμενους μήνες, μεταδίδει ο Economist.

Η διεθνής τιμή του χρυσού, ωστόσο, εκτινάσσεται στα ύψη. Στις 24 Απριλίου διαμορφώθηκε στα 2.320 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας αύξηση 12% από την αρχή του έτους.

Οι πελάτες σε άλλες περιοχές, αγοράζουν λόγω φόβων για τον πληθωρισμό (η Κίνα δεν έχει αυτό το πρόβλημα) και γεωπολιτικών ανησυχιών.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την αυξημένη ζήτηση είναι η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Αγόραζε χρυσό για να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της μακριά από τα δολάρια εν μέσω εντάσεων με την Αμερική.

Οι περισσότεροι νέοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μπάρες χρυσού, οπότε προτιμούν τα «φασόλια». Με βάρος περίπου ένα γραμμάριο, τα φασόλια μπορούν να αγοραστούν για περίπου 80 δολάρια από τράπεζες και κοσμηματοπωλεία.

Τα χρυσά κοσμήματα είναι επίσης όλο και πιο δημοφιλή ως αγαθό πολυτελείας που, σε αντίθεση με τις τσάντες ή τα παπούτσια, μπορεί να αυξηθεί σε αξία.

Ωστόσο, πολλοί νέοι παραπονιούνται ότι τα «φασόλια» τους έχουν νοθευτεί με άλλα μέταλλα ή ζυγίζουν λιγότερο από αυτό που νομίζουν.

Δειτε Επισης

Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ
Ράντι Ντούρμπαντ: Oι οργανισμοί μάρκετινγκ προορισμών πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους
ΕΚΤ: Ντε Γκίντος και Νάγκελ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία
Goldman Sachs: Η τιμή του χρυσού θα φτάσει τις $3.000 το 2025
Ισραήλ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου
Η Βρετανία θέλει να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων