Powered by

Κίνα: Οι διαφορετικοί λόγοι που οι νέοι σπεύδουν να αγοράσουν χρυσό

Η αγορά χρυσού της Κίνας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων πωλήσεων, προσέλκυε ένα μεγαλύτερο πλήθος.

Πολλοί αγοραστές ήταν γυναίκες στη μέση ηλικία που ήθελαν να φέρουν χρήματα στο σπίτι ή να αγοράσουν κοσμήματα. Αλλά αυτές τις μέρες τα κινεζικά καταστήματα χρυσού εξυπηρετούν τακτικά πελάτες που βρίσκονται στη δεκαετία των 20.

Το Xiaohongshu, ένας ιστότοπος μέσων κοινωνικής δικτύωσης που προτιμάται από τη «Generation z» (αυτοί που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012), σφύζει από συζητήσεις για το πολύτιμο μέταλλο.

Οι νέοι δεν έχουν πολλά χρήματα που να τους περισσεύουν. Το ποσοστό ανεργίας αυτής της ηλικιακής ομάδας στις πόλεις είναι περίπου 15%. Πολλές εταιρείες μειώνουν μισθούς. Έτσι, οι νέοι ελπίζουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις μικρές οικονομίες που έχουν.

Αλλά οι παραδοσιακές επενδύσεις δεν πάνε καλά. Το χρηματιστήριο κατρακυλά και οι τιμές των κατοικιών πέφτουν για δέκα συνεχόμενους μήνες, μεταδίδει ο Economist.

Η διεθνής τιμή του χρυσού, ωστόσο, εκτινάσσεται στα ύψη. Στις 24 Απριλίου διαμορφώθηκε στα 2.320 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας αύξηση 12% από την αρχή του έτους.

Οι πελάτες σε άλλες περιοχές, αγοράζουν λόγω φόβων για τον πληθωρισμό (η Κίνα δεν έχει αυτό το πρόβλημα) και γεωπολιτικών ανησυχιών.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την αυξημένη ζήτηση είναι η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Αγόραζε χρυσό για να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της μακριά από τα δολάρια εν μέσω εντάσεων με την Αμερική.

Οι περισσότεροι νέοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μπάρες χρυσού, οπότε προτιμούν τα «φασόλια». Με βάρος περίπου ένα γραμμάριο, τα φασόλια μπορούν να αγοραστούν για περίπου 80 δολάρια από τράπεζες και κοσμηματοπωλεία.

Τα χρυσά κοσμήματα είναι επίσης όλο και πιο δημοφιλή ως αγαθό πολυτελείας που, σε αντίθεση με τις τσάντες ή τα παπούτσια, μπορεί να αυξηθεί σε αξία.

Ωστόσο, πολλοί νέοι παραπονιούνται ότι τα «φασόλια» τους έχουν νοθευτεί με άλλα μέταλλα ή ζυγίζουν λιγότερο από αυτό που νομίζουν.

Δειτε Επισης

Προειδοποίηση ΔΝΤ: Υψηλή αβεβαιότητα λόγω των δασμών Τραμπ-Καλεί σε σταθερό εμπορικό περιβάλλον
Νέο ρεκόρ για το Bitcoin-Πάνω από τα $113.000 με θετικό κλίμα και ρευστοποιήσεις short
Ο Τραμπ επιβάλλει επιπλέον δασμούς 35% στα καναδικά προϊόντα-Ετοιμάζεται η επιστολή για Ε.Ε.
Νέο μέτωπο στο παγκόσμιο εμπόριο...Ο Τραμπ επιβάλλει δασμό 50% στον εισαγόμενο χαλκό
Τουρκία: Αύξηση φόρων σε καταθέσεις και κεφάλαια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σημαντική πτώση 3,6% στις τιμές παραγωγού της Κίνας τον Ιούνιο
KPMG: Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009
Και επίσημα στο ευρώ από 1/1/26 η Βουλγαρία-Πού «κλείδωσε» η ισοτιμία
Τραμπ: Τέλος στις παρατάσεις-Απειλές για δασμούς 200% σε φαρμακευτικές και 50% στον χαλκό
Κρούει τον κώδωνα στην Ε.Ε. για τους εμπορικούς της εταίρους μελέτη της ΕΚΤ...Πάρε-δώσε με αυταρχικές κυβερνήσεις