Powered by

Κίνα: Οι διαφορετικοί λόγοι που οι νέοι σπεύδουν να αγοράσουν χρυσό

Η αγορά χρυσού της Κίνας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων πωλήσεων, προσέλκυε ένα μεγαλύτερο πλήθος.

Πολλοί αγοραστές ήταν γυναίκες στη μέση ηλικία που ήθελαν να φέρουν χρήματα στο σπίτι ή να αγοράσουν κοσμήματα. Αλλά αυτές τις μέρες τα κινεζικά καταστήματα χρυσού εξυπηρετούν τακτικά πελάτες που βρίσκονται στη δεκαετία των 20.

Το Xiaohongshu, ένας ιστότοπος μέσων κοινωνικής δικτύωσης που προτιμάται από τη «Generation z» (αυτοί που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012), σφύζει από συζητήσεις για το πολύτιμο μέταλλο.

Οι νέοι δεν έχουν πολλά χρήματα που να τους περισσεύουν. Το ποσοστό ανεργίας αυτής της ηλικιακής ομάδας στις πόλεις είναι περίπου 15%. Πολλές εταιρείες μειώνουν μισθούς. Έτσι, οι νέοι ελπίζουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις μικρές οικονομίες που έχουν.

Αλλά οι παραδοσιακές επενδύσεις δεν πάνε καλά. Το χρηματιστήριο κατρακυλά και οι τιμές των κατοικιών πέφτουν για δέκα συνεχόμενους μήνες, μεταδίδει ο Economist.

Η διεθνής τιμή του χρυσού, ωστόσο, εκτινάσσεται στα ύψη. Στις 24 Απριλίου διαμορφώθηκε στα 2.320 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας αύξηση 12% από την αρχή του έτους.

Οι πελάτες σε άλλες περιοχές, αγοράζουν λόγω φόβων για τον πληθωρισμό (η Κίνα δεν έχει αυτό το πρόβλημα) και γεωπολιτικών ανησυχιών.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την αυξημένη ζήτηση είναι η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Αγόραζε χρυσό για να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της μακριά από τα δολάρια εν μέσω εντάσεων με την Αμερική.

Οι περισσότεροι νέοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μπάρες χρυσού, οπότε προτιμούν τα «φασόλια». Με βάρος περίπου ένα γραμμάριο, τα φασόλια μπορούν να αγοραστούν για περίπου 80 δολάρια από τράπεζες και κοσμηματοπωλεία.

Τα χρυσά κοσμήματα είναι επίσης όλο και πιο δημοφιλή ως αγαθό πολυτελείας που, σε αντίθεση με τις τσάντες ή τα παπούτσια, μπορεί να αυξηθεί σε αξία.

Ωστόσο, πολλοί νέοι παραπονιούνται ότι τα «φασόλια» τους έχουν νοθευτεί με άλλα μέταλλα ή ζυγίζουν λιγότερο από αυτό που νομίζουν.

Δειτε Επισης

Νέα πυρά Τραμπ κατά Πάουελ για τους δασμούς-«Δεν κάνει καλή δουλειά, ξέρω περισσότερα για τα επιτόκια από αυτόν»
Βρετανία: Προχωρά στη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα
ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ
Ισπανία: Παραμένει ισχυρή η οικονομία αλλά το blackout επιδεινώνει τις προοπτικές
Σταθεροποίηση δικτύων σε Ισπανία, Πορτογαλία-Χωρίς διαδίκτυο και τηλέφωνο απομακρυσμένες περιοχές στη Γροιλανδία
Το Πεκίνο βελτιώνει την πολιτική επιστροφών φόρου για ξένους τουρίστες
Εντολές για αξιολογήσεις από ΕΤΕπ θα λαμβάνει πλέον ο Scope Ratings
Μεγάλοι κίνδυνοι για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας φέτος-Καμπανάκι από οικονομολόγους
Η IBM σχεδιάζει επενδύσεις $150 δισ. στις ΗΠΑ την επόμενη πενταετία
Φωνάζουν για τον υπερτουρισμό και παροτρύνουν τους Βρετανούς τουρίστες να «μείνουν σπίτι» οι Ισπανοί