Powered by

Τα οικονομικά οφέλη για το Παρίσι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες αναμένεται να αποφέρουν οικονομικά οφέλη μεταξύ 6,7 και 11,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Παρίσι και την περιφέρειά του, Ιλ ντε Φρανς, γνωστή ως παριζιάνικη περιοχή, σύμφωνα με μελέτη που ανατέθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και την οργανωτική επιτροπή Παρίσι-2024 και δημοσιεύτηκε σήμερα (14/5).

H μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Αθλητικού Δικαίου και Οικονομίας (CDES) αναθεωρεί προς τα πάνω τις πρώτες προβλέψεις για τον οικονομικό αντίκτυπο των Αγώνων για την περιφέρεια της πρωτεύουσας που υπολογίστηκαν το 2016 μεταξύ 5,3 και 10,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Καμία εκτίμηση του αντίκτυπου δεν έχει παρασχεθεί στην κλίμακα ολόκληρης της Γαλλίας, του Παρισιού και της περιφέρειάς του που συγκεντρώνει «τη μεγάλη πλειονότητα των χώρων αγώνων καθώς και των περισσότερων αθλητικών γεγονότων», υποστηρίζει το CDES.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (14/5) και τα οποία λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στα οφέλη, αναλύονται σε τρία μεγάλα τμήματα: έσοδα που συνδέονται με τη διοργάνωση των Αγώνων, αυτά που προκύπτουν από την κατασκευή ή την ανακαίνιση υποδομών και τέλος αυτά που αναμένονται από τον τουρισμό. Τα αναμενόμενα οφέλη αναφέρονται ανάμεσα στο 2018 και το 2034.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομικών σπουδών στο CDES Κριστόφ Λεπετίτ, η μελέτη μετρά «την πρόσθετη δραστηριότητα σε σύγκριση με μια κατάσταση όπου η διοργάνωση δεν υπήρχε».

Οργάνωση

Τα οφέλη που προκύπτουν από τις δαπάνες της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων κυμαίνονται από 3,2 δισεκατομμύρια («χαμηλό σενάριο») έως 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ («υψηλό σενάριο»), το «κεντρικό σενάριο» υπολογίζει σε οφέλη 3,8 δις

Ο οικονομικός αντίκτυπος των οργανωτικών δαπανών συγκεντρώνεται μεταξύ 2018 και 2024, κατά τις φάσεις της προετοιμασίας και στη συνέχεια της διεξαγωγής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, αναφέρει αναλυτικά το CDES. Τα αναμενόμενα οφέλη κατά τη «φάση κληρονομιάς» των Αγώνων (2025-2034) θα φτάσουν στην καλύτερη τα 322 εκατ. ευρώ.

Για να απαλειφθεί η επίδραση του πληθωρισμού που σημειώθηκε μετά την τελευταία μελέτη, το CDES υπολόγισε επίσης τον οικονομικό αντίκτυπο των Αγώνων σε «σταθερά ευρώ».

Με αυτή την αλλαγή στη μέθοδο, τα αναμενόμενα οφέλη είναι πιο μέτρια: 2,7 δις στο «χαμηλό σενάριο», 3,2 στο «κεντρικό σενάριο» και 3,9 στην καλύτερη περίπτωση.

Κατασκευή

Ενώ πολλές από τις αθλητικές υποδομές που θα φιλοξενήσουν αγώνες είχαν ήδη κατασκευαστεί πριν από την ανάθεση της διοργάνωσης στη Γαλλία, ο αναμενόμενος αντίκτυπος των δαπανών κατασκευής και ανακαίνισης είναι μεταξύ 2,1 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ένα ενδιάμεσο σενάριο να υπολογίζεται στα 2,5 δισεκατομμύρια.

Τα οφέλη θα συγκεντρωθούν και πάλι μεταξύ 2018 και 2024, με μόλις μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ να αναμένονται για την περίοδο 2025-2034.

Σε «σταθερά ευρώ», ο οικονομικός αντίκτυπος των Αγώνων θα κυμαινόταν από 1,8 έως 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν ότι σκόπιμα περιορίστηκαν στον υπολογισμό των οφελών που συνδέονται άμεσα με την κατασκευή ή την ανακαίνιση υποδομών «πραγματικά απαραίτητων για τους Αγώνες» (στάδια, Ολυμπιακό χωριό κ.λπ.).

Ως εκ τούτου, ορισμένες δαπάνες υποδομής λιγότερο άμεσα συνδεδεμένες με τη διοργάνωση εξαιρούνται από τον υπολογισμό. Αυτή είναι για παράδειγμα η περίπτωση του Grand Paris Express (σ.σ: νέες γραμμές metro ταχείας διέλευσης που κατασκευάζονται στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς ), που εξαιρείται από τον υπολογισμό των παροχών το 2016 όπως και το 2024, εξηγεί ο Κριστόφ Πελετίτ.

Ο τουρισμός

Αυτή είναι η παράμετρος για την οποία υπάρχει η μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις, καθώς οι τουρίστες δεν έχουν φτάσει ακόμη στη Γαλλία για τους Αγώνες.

Τα οφέλη θα πρέπει να φτάσουν τα 1,4 έως 3,6 δις ευρώ λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και 1,2 με 3 δις ευρώ σε σταθερά ευρώ.

Ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί ιδίως από τον αριθμό των εισιτηρίων που πωλούνται για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες.

Μεταξύ των 12,4 έως 14 εκατομμυρίων εισιτηρίων που θεωρούνται «εμπορεύσιμα» από το CDES, τουλάχιστον το 77% θα πρέπει να βρει αγοραστές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τουλάχιστον το 62% για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, προβλέπει το CDES.

Σε αντίθεση με τις άλλες δύο παραμέτρους, τα οφέλη που συνδέονται με τον τουρισμό κατά τη «φάση της κληρονομιάς» των Αγώνων (2025-2034) θα μπορούσαν να είναι σημαντικά, «λόγω της πιθανής ανάπτυξης του τουρισμού μετά τους Αγώνες στο Ιλ ντε Φρανς: από 201 εκατομμύρια σε 1,2 δις ευρώ ανάλογα με τα σενάρια.

Παρά αυτόν τον καταιγισμό αριθμών, η σύγκριση της επίδρασης των Αγώνων του Παρισιού και αυτών των προηγούμενων εκδόσεων είναι δύσκολη.

«Είναι δύσκολο να συγκρίνεις διαφορετικές πραγματικότητες, διαφορετικές χώρες, διαφορετικές οικονομίες», υπογραμμίζει η Τάνια Μπράγκα, διευθύντρια κληρονομιάς στη ΔΟΕ.

Δειτε Επισης

Μάριο Ντράγκι: Η Ε.Ε. χρειάζεται διπλάσιες επενδύσεις από το Σχέδιο Μάρσαλ-Παρουσίασε έκθεση ανταγωνιστικότητας
Αναλυτές: Η χρυσή εποχή των χρηματαγορών τελειώνει-Η Fed ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια
Νουριέλ Ρουμπινί: Προειδοποιεί για πετρελαϊκό σοκ αντίστοιχο της δεκαετίας του ’70
Oxford Economics: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 έφεραν μικρή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη
Ανέκαμψε η τιμή του χρυσού μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας
ΔΝΤ-Ουκρανία: Υποτίμηση νομίσματος, μείωση επιτοκίων και αύξηση φορολογίας στο μενού
Ευρωζώνη: Πώς κινήθηκε η δραστηριότητα στα εργοστάσια τον Αύγουστο
Νοm Dom: 1 δισ. στερλίνες ο λογαριασμός αν καταργηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σε χαμηλό ενός μήνα το Bitcoin εν μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές
Τουρκία: Απότομο «φρένο» στον πληθωρισμό μετά την αύξηση στα επιτόκια