CCS: Ψηφιακές Δεξιότητες για όλους

Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (Cyprus Computer Society - CCS) διαδραματίζει βασικό ρόλο στη σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με τη βιομηχανία μέσω της προώθησης βασικών στοιχείων της πληροφορικής, ιδιαίτερα στους τομείς του ψηφιακού γραμματισμού, των επαγγελματικών δεξιοτήτων, του επαγγελματισμού, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της έρευνας. Ως ο κατεξοχήν φορέας των επαγγελματιών ΤΠΕ στην Κύπρο, ο CCS συμμετέχει σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, διοργανώνει εταιρικές εκδηλώσεις, συνέδρια, διαλέξεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και κάθε δύο χρόνια παρουσιάζει την Έρευνα Κυπριακής Αγοράς Πληροφορικής.

Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (Cyprus Computer Society - CCS) διαδραματίζει βασικό ρόλο στη σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με τη βιομηχανία μέσω της προώθησης βασικών στοιχείων της πληροφορικής, ιδιαίτερα στους τομείς του ψηφιακού γραμματισμού, των επαγγελματικών δεξιοτήτων, του επαγγελματισμού, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της έρευνας. Ως ο κατεξοχήν φορέας των επαγγελματιών ΤΠΕ στην Κύπρο, ο CCS συμμετέχει σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, διοργανώνει εταιρικές εκδηλώσεις, συνέδρια, διαλέξεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και κάθε δύο χρόνια παρουσιάζει την Έρευνα Κυπριακής Αγοράς Πληροφορικής.

Cyber Security Challenge

Από το 2016, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής ανέλαβε την ευθύνη να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας (ECSC) και η πρώτη ομάδα συμμετείχε το 2017. Το 2021, η κυπριακή ομάδα κατέκτησε την 6η θέση. Ο ECSC είναι μια πρωτοβουλία του ENISA, του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών που αποσκοπεί στην ανάδειξη νεαρών ταλαντούχων ατόμων από όλη την Ευρώπη για να ανταγωνιστούν σε μια διοργάνωση κυβερνοασφάλειας. Ο διαγωνισμός έχει ήδη καθιερωθεί στην Ευρώπη και από το 2022 έχει επεκταθεί διεθνώς. Εκτός από το ότι αποτελεί πλατφόρμα προσλήψεων, όπου οι εταιρείες μπορούν να βρουν ταλαντούχα άτομα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, δίνει την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους, ξεκινώντας από τους νέους, να βιώσουν διαγωνισμούς σ’ αυτό το επίπεδο. Έτσι έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν δίκτυο με άτομα, εταιρείες και οργανισμούς. Για την επιλογή της Εθνικής Ομάδας διεξάγεται κάθε χρόνο ο Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας. Κατά τη διάρκειά του, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να λύσουν προβλήματα κυβερνοασφάλειας με τη μορφή CTF (Capture the Flag). Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, Buffer Overflow Exploitation, Web Application Hacking, Forensic Investigations, Steganography, Cryptography, Reverse Engineering, Open Source Intelligence, Hardware Hacking, etc.

Ο Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας 2024 (CCSC) θα διεξαχθεί διαδικτυακά μεταξύ 1ης και 12 Μαΐου και σ’ αυτόν καλούνται να εγγραφούν νέες και νέοι ηλικίας 14-25 ετών μέσω της ιστοσελίδας www.ccsc.org.cy.

Οι κορυφαίοι συμμετέχοντες που πληρούν τα κριτήρια του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κυβερνοασφάλειας (ECSC) παρακολουθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς. Στόχος η δημιουργία της 10μελούς Κυπριακής Εθνικής Ομάδας. Αυτή λαμβάνει καθοδήγηση από επαγγελματίες εθελοντές μέντορες, μέλη της κοινότητας κυβερνοασφάλειας CyberMouflons, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη προετοιμασίας της εθνικής μας ομάδας που θα διαγωνιστεί στον ECSC, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο στην Ιταλία. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού Κυβερνοασφάλειας (International Cybersecurity Challenge – ICC) ένας Κύπριος συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ομάδα, η οποία έχει κατακτήσει την πρώτη θέση κατά το 2022 και 2023. Η συμμετοχή υλοποιείται χάρη στη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση των ταλαντούχων νεαρών διαγωνιζομένων μας, την ομάδα των μεντόρων μας που αφιερώνουν τον χρόνο τους στην προετοιμασία της ομάδας μας, της Συμβουλευτικής Επιτροπής του CCSC, την ενίσχυση των χορηγών μας και την οικονομική και ολοκληρωτική στήριξη του Κυπριακού Συνδέσμου Πληροφορικής (CCS). Ο CCSC 2024 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας, της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας μέσω του Γραφείου Επιτρόπου Επικοινωνιών, της Αστυνομίας Κύπρου και έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Νεανικές δράσεις και παγκόσμιες διακρίσεις

Με στόχο την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων από νεαρή ηλικία και την ενδυνάμωση της νεολαίας, ο CCS, σε συνεργασία με άλλους φορείς και τη στήριξη εθελοντών, διοργανώνει δραστηριότητες, διαγωνισμούς και εκδηλώσεις που απευθύνονται σε μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες, νέες/νέους. Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, διοργανώνει επίσης σεμινάρια κώδικα και ρομποτικής σε σχολικό χρόνο μέσω του προγράμματος, Coding Our Future. Επίσης, ετησίως πραγματοποιεί μαθητικούς διαγωνισμούς όπως είναι η Παγκύπρια Ολυμπιάδα Πληροφορικής, ο Διαγωνισμός Υπολογιστικής Σκέψης Bebras, οι ρομποτικές διοργανώσεις FIRST® LEGO® League (FLL Discover, Explore, Challenge) και World Robotics Olympiad-WRO. Οι νικητές/τριες έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν την Κύπρο στους αντίστοιχους διεθνείς διαγωνισμούς, από τους οποίους πολλές φορές επιστρέφουν με μετάλλια και διακρίσεις. Η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής ρομποτική διοργάνωση του Συνδέσμου είναι το Robotex, που φέτος εμπλουτίζεται με προκλήσεις αθλητικής ρομποτικής Minoan RobotSports Competition – MRC.

Robotex και MRC Cyprus θα πραγματοποιηθούν παράλληλα το Σαββατοκυρίακο 29 και 30 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Εγγραφές γίνονται στο www.robotex.org.cy μέχρι τέλος Μαΐου και η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Ευρωπαϊκά έργα, ψηφιακές δεξιότητες, ευάλωτες ομάδες

Ο CCS συμμετέχει ως εταίρος σε διάφορα χρηματοδοτούμενα έργα, όπως το CybARverse, για δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού σε θέματα κυβερνοασφάλειας με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας. Επίσης συμμετέχει στο Femme Forward για την κατάρτιση γυναικών, ώστε να αποκτήσουν τα εφόδια για να ξεκινήσουν καριέρα στην τεχνολογία ή και μια νεοφυή επιχείρηση. Ταυτόχρονα έχει καίριο ρόλο στο Digital Skills Wallet για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος/πλατφόρμας για την απόκτηση και αξιολόγηση ψηφιακών ικανοτήτων με τη χρήση μικροπιστοποιητικών, το Drones STEAM για τη χρήση drones στην εκπαίδευση, το CODEDU για την εκπαίδευση με χρήση Arduino και το Digital Futures για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων από άνεργους νέους. Όλα τα πρόγράμματα είναι χρηματοδοτούμενα από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κοινότητα Πληροφορικής: μέλη και εθελοντές

Στον CCS μπορούν να εγγραφούν απόφοιτοι πληροφορικής/μηχανικής υπολογιστών, άτομα που ασχολούνται με τον τομέα της πληροφορικής και φοιτητές/τριες. Στις δράσεις του για την κυβερνοασφάλεια, την τεχνολογία και τη ρομποτική συμμετέχουν μέντορες, κριτές και εθελοντές από όλους τους κλάδους που επιθυμούν να συνεισφέρουν στο μη κερδοσκοπικό του έργο.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Ταχυδρομικό κιβώτιο: 27038, 164, Λευκωσία

Τηλ.: 22460680

Ιστοσελίδα: www.ccs.org.cy

Δειτε Επισης

Digital Cyprus: Ανεβαίνει η ένταση
Advent: Το όραμα είναι ψηφιακό
Capacitor Partners: Ο ‘Outsourced’ Transformation Executive στην εταιρεία σας
CCS: Ψηφιακές Δεξιότητες για όλους
Deloitte: Generative AI- ευκαιρίες και αποτελεσματική υιοθέτηση
Exelsys: Ασφάλεια, ταχύτητα, αξιοπιστία
KPMG: Δέσμευση για καινοτομία
Smartape: Οι νέοι ορίζοντες του ΑΙ