Deloitte: Generative AI- ευκαιρίες και αποτελεσματική υιοθέτηση

Η προοπτική του Generative AI (Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη) να απελευθερώσει τα χέρια του προσωπικού από μονότονες καθημερινές ενέργειες και να βελτιώσει την ποιότητα της εργασίας κάνει την ανάγκη εξερεύνησης αυτής της νέας τεχνολογίας επιτακτική, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Πέτρος Χατζήκκος, Βοηθός Διευθυντής, Ομάδα Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Εταιρικού Κινδύνου Deloitte.

To Generative AI (Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη), o τομέας της τεχνητής νοημοσύνης που περιλαμβάνει τεχνολογίες ικανές να δημιουργούν νέο περιεχόμενο σε μορφή κειμένου, εικόνας, βίντεο ή ήχου, έχει γίνει κυρίαρχο θέμα τον τελευταίο καιρό στον δημόσιο διάλογο. Σήμερα, ενώ πολλοί οργανισμοί μελετούν πώς το Generative AI μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία μεγαλύτερης επιχειρησιακής αξίας, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία ευκαιριών για νέα προϊόντα, υπηρεσίες και επιχειρηματικά μοντέλα, είναι ακόμη αβέβαιο εάν θα είναι τελικά η μεγαλύτερη και η πιο επιδραστική τεχνολογική καινοτομία στην ιστορία, όπως υπόσχεται.

Πολλές τεχνολογικές καινοτομίες του παρελθόντος ακολούθησαν ένα κοινό πρότυπο υιοθέτησης: αρχική αντίληψη, ενθουσιασμός που οδήγησε σε υπερβολική διαφήμιση, μικρή απογοήτευση στη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας και στη συνέχεια εκρηκτική ανάπτυξη, όταν η τεχνολογία έφτασε σε κρίσιμη μάζα και απέδειξε την αξία της.

Το Generative AI φαίνεται να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, αλλά με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Προχωρά με γιγάντια βήματα, εμφανίζοντας συνεχώς νέα εργαλεία και εφαρμογές, προσφέροντας έτσι μια ισχυρή ματιά στις τεράστιες δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας να αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής και εργασίας μας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της έντονης περιόδου προόδου και υιοθέτησης, οι ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου, της τεχνολογίας, αλλά και του δημόσιου τομέα, αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση για να κατανοήσουν τη νέα αυτή τεχνολογία και να βρουν τρόπους για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές της με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Για να βοηθηθούν στη λήψη έξυπνων αποφάσεων, οι ηγέτες χρειάζονται έγκαιρα αντικειμενικές πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από το Generative AI και για το πού κατευθύνονται τα πράγματα.

Έρευνα «State of the Enterprise in Generative AI»

H έρευνα αυτή της Deloitte απευθύνεται σε περίπου 3.000 εταιρείες παγκοσμίως, με σκοπό να μετρήσει τον ρυθμό υιοθέτησης του Generative AI. Παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης ανά τρίμηνο και στη συνέχεια αξιοποιεί τα αποτελέσματα για να προσαρμόζει τις παρεχόμενες της υπηρεσίες.

Στα πιο πρόσφατα αποτελέσματα διαφαίνονται, μεταξύ άλλων, τα πιο κάτω κύρια συμπεράσματα σχετικά με το Generative AI:

  • Ο ενθουσιασμός παραμένει ψηλός.
  • Οι οργανισμοί που έχουν ήδη υιοθετήσει το Generative AI επικεντρώνονται περισσότερο στην αποτελεσματικότητα, την παραγωγικότητα και τη μείωση του κόστους, παρά στην καινοτομία και την ανάπτυξη.
  • Οι περισσότερες εταιρείες εξακολουθούν να βασίζονται κυρίως σε έτοιμα-για-χρήση λογισμικά.
  • Οι εσωτερικές δεξιότητες, η σωστή διακυβέρνηση και η διαχείριση ρίσκου είναι κρίσιμοι τομείς στους οποίους εξακολουθούν να υπάρχουν κενά γνώσης.
  • Η θέσπιση ρυθμίσεων σχετικά με το Generative AI αναγνωρίζεται ως αναγκαία.

Τα συμπεράσματα αυτά αποδεικνύουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι οργανισμοί να συνεχίσουν τις προσπάθειες να κατανοήσουν τις δυνατότητες του Generative AI όσον αφορά τον δικό τους οργανισμό και ότι εξίσου μεγάλης σημασίας είναι να προχωρήσουν με την υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης ρίσκων. Αναγνωρίζοντας τα πιο πάνω, η Deloitte έχει προσαρμόσει τις υπηρεσίες της έτσι ώστε να στηρίζει τους πελάτες σε όλο το φάσμα των αναγκών τους σε σχέση με το Generative AI.

Ένα πρωτοποριακό παράδειγμα είναι το «AI Factory» της Deloitte, το οποίο προσφέρει προκαθορισμένα μοντέλα, και εργαλεία για την αποτελεσματική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και του Generative AI. Στα εργαλεία αυτά συγκαταλέγονται η δημιουργία συνοπτικών περιλήψεων κειμένων, η αυτόματη αναγνώριση κύριων σημείων εγγράφων, η δημιουργία περιεχομένου για παραγωγή εγγράφων, και chatbots που ερμηνεύουν εσωτερικούς και εξωτερικούς κανονισμούς, βελτιώνοντας έτσι την προσβασιμότητα και την ανάλυση πληροφοριών.

Υπεύθυνη Τεχνητή Νοημοσύνη

Η σωστή αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί την ορθή διαχείριση των ρίσκων, ιδίως όταν σχετίζονται με τους ανθρώπους, τις διαδικασίες και την τεχνολογία.

Το Πλαίσιο Υπεύθυνης Τεχνητής Νοημοσύνης (Τrustworthy AI Framework), το οποίο ανέπτυξε η Deloitte, υπογραμμίζει την ανάγκη η τεχνητή νοημοσύνη να είναι ηθική, νόμιμη και τεχνικά αξιόπιστη.

Μέσω αυτού του πλαισίου οι οργανισμοί καλούνται να εφαρμόσουν ελέγχους, καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της τεχνητής νοημοσύνης εντός του οργανισμού, ώστε να διαχειρίζονται με συστηματικό τρόπο οποιοδήποτε ρίσκο, ενδεχομένως, δημιουργηθεί. Η διαχείριση δεδομένων χρηστών, για παράδειγμα, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης, της μεταφοράς και της χρήσης τους για τη βελτίωση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, απαιτεί την τήρηση συγκεκριμένων κανονισμών και διαδικασιών κυβερνοασφάλειας.

Άλλο σημαντικό ρίσκο που πρέπει να διαχειριστούν οι οργανισμοί είναι αυτό της προστασίας των δεδομένων τους όταν χρησιμοποιούνται εφαρμογές Generative AI τρίτων (third-party). Με την εισαγωγή νέων κανονισμών, όπως είναι ο επερχόμενος Κανονισμός για τη Θέσπιση Εναρμονισμένων Κανόνων σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act), η ανάγκη για διαφάνεια των λειτουργιών των μοντέλων AI και η προστασία των δεδομένων αποκτούν αυξημένη σημασία. Οι οργανισμοί πρέπει να ενσωματώνουν αυτούς τους κανονισμούς στις διαδικασίες τους, εξασφαλίζοντας ότι παρέχουν επαρκείς εξηγήσεις για τα μοντέλα Generative AI και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών.

Υπάρχουν ακόμα πολλά να ανακαλυφθούν σε σχέση με το Generative AI. Καθώς η τεχνολογία ωριμάζει και εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα σε μια σειρά εφαρμογών και σε διαφορετικούς τομείς θα ξεκαθαριστούν κάποια από τα νέα ερωτήματα.

Η προοπτική του Generative AI να απελευθερώσει τα χέρια του προσωπικού των εταιρειών από μονότονες καθημερινές ενέργειες και να βελτιώσει την ποιότητα της εργασίας, κάνει την ανάγκη εξερεύνησής του ακόμη πιο επιτακτική.

Εξάλλου, η αποτελεσματική συνεργασία των ανθρώπων με τις μηχανές είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθούν πράγματα που κανείς από τους δύο δεν θα μπορούσε να επιτύχει ανεξάρτητα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και δυνατότητες. Παράλληλα, η διαδικασία αξιολόγησης και ανάλυσης των ρίσκων πρέπει να είναι ενσωματωμένη σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής του Generative AI. Αυτό θα διασφαλίσει όχι μόνο την ασφάλεια των δραστηριοτήτων του οργανισμού αλλά αποτελεί και έναν τρόπο δημιουργίας μίας κουλτούρας εμπιστοσύνης, που ενισχύει τις πιθανότητες επιτυχούς υιοθέτησης.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού 24, 1075, Λευκωσία

Τηλέφωνο: 22 360 300

E-mail: phadjikkos@deloitte.com

Ιστοσελίδα: www.deloitte.com/cy

Δειτε Επισης

Digital Cyprus: Ανεβαίνει η ένταση
ATL SOLUTIONS: Dell Technologies Titanium Partner
Capacitor Partners: Ο ‘Outsourced’ Transformation Executive στην εταιρεία σας
CCS: Ψηφιακές Δεξιότητες για όλους
Deloitte: Generative AI- ευκαιρίες και αποτελεσματική υιοθέτηση
Exelsys: Ασφάλεια, ταχύτητα, αξιοπιστία
KPMG: Δέσμευση για καινοτομία
Smartape: Οι νέοι ορίζοντες του ΑΙ