Αποκαλυπτήρια μνημείου του σκηνοθέτη Μιχαήλ Κακογιάννη στη Λεμεσό-Φόρος τιμής στο έργο του

Τα αποκαλυπτήρια του πρώτου μνημείου στον κόσμο του Μιχαήλ Κακογιάννη, διάσημου Κύπριου σκηνοθέτη του κινηματογράφου και του θεάτρου, έγιναν στη Λεμεσό.

Τα εγκαίνια του γλυπτού πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 13 Μαΐου. Το μνημείο βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα κοντά στο ξενοδοχείο Amathus. Η ιδέα για τη δημιουργία του μνημείου ανήκει στον Alexey Gubarev, επιχειρηματία, επενδυτή και φιλάνθρωπο και στην Anna Gubareva, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο του φιλανθρωπικού οργανισμού City Friends Club σε συνεργασία με τον διεθνή επιχειρηματία Nikolay Ivchikov και την οικογένειά του.

«Αυτό το μνημείο είναι ένας φόρος τιμής στο έργο του Μιχαήλ Κακογιάννη, σκηνοθέτη 17 ταινιών που έχουν προταθεί και κερδίσει πολλά βραβεία κύρους. Το αριστούργημά του «Zorba the Greek» θαυμάζεται για την απεικόνιση της μεσογειακής ζωής. Δείχνει ότι είναι ένας σπουδαίος αφηγητής που πραγματικά κατάλαβε και απεικόνισε το πνεύμα της πατρίδας του», σημείωσε ο Alexey Gubarev.

«Ο Μιχαήλ Κακογιάννης, μια κορυφαία φυσιογνωμία των τεχνών, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο πολιτιστικό τοπίο, όχι μόνο της Κύπρου αλλά και του κόσμου γενικότερα. Μέσα από το οραματικό του έργο ως σκηνοθέτης, ξεπέρασε τα όρια και άγγιξε τις καρδιές με ιστορίες που αντηχούν σε πολλές γενιές», είπε ο Nikolay Ivchikov κατά την τελετή έναρξης.

Η γλυπτική σύνθεση αποτελείται από μια φιγούρα του Μιχαήλ Κακογιάννη, ο οποίος στέκεται πίσω από μια κάμερα με τεντωμένο το χέρι και δείχνει το δάχτυλο. Δίπλα στον σκηνοθέτη βρίσκονται αρκετοί τροχοί ταινιών. Το μνημείο φιλοτέχνησε ο εξαιρετικός γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης. Η επιτυχία και η υλοποίηση αυτής της προσπάθειας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη στήριξη του Δημάρχου Αγίου Τύχωνα Χαράλαμπου Ιωάννου.

Σχετικά με τον Μιχάλη Κακογιάννη

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, μια αξιόλογη φυσιογνωμία του κινηματογράφου, έχει αφήσει διαρκές σημάδι στον παγκόσμιο πολιτισμό. Γεννήθηκε το 1922 στη Λεμεσό. Από την υπηρεσία του ως παραγωγός του BBC κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έως την ίδρυση του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης το 2003, το ταξίδι του αποτελεί την επιτομή της αφοσίωσης στις τέχνες. Δεν ήταν μόνο σκηνοθέτης κινηματογράφου και θεάτρου αλλά και συγγραφέας, παραγωγός και ηθοποιός.

Το πιο αναγνωρισμένο έργο του είναι η ταινία του 1964 «Zorba the Greek», μια μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη. Η Λίλα Κέντροβα, Ρωσικής καταγωγής Γαλλίδα ηθοποιός, πήρε το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου για τον Έλληνα Ζορμπά το 1964.

Ο Κακογιάννης δημιούργησε επίσης τις ταινίες «Windfall in Athens» (1954), «Stella» (1955), «A Girl in Black» (1956) και «A Matter of Dignity» (1958). Αυτές οι ταινίες όχι μόνο καθιέρωσαν την παρουσία του στη διεθνή σκηνή αλλά και εξασφάλισαν τη συχνή ένταξή του σε αξιόλογα φεστιβάλ. Ο Κακογιάννης έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιουλίου 2011, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια κληρονομιά που συνεχίζει να διαμορφώνει το καλλιτεχνικό τοπίο.

Δειτε Επισης

Λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας: Διαμαρτύρονται για τα τέλη ελλιμενισμού οι ιδιοκτήτες σκαφών-Τι ζητούν από κράτος και δήμο
ΤΕΠΑΚ: Υποτροφίες για μεταπτυχιακό στη διεθνή διοίκηση τουρισμού και επιχειρήσεων φιλοξενίας
Στην Ελλάδα η Μαρίνα Χατζημανώλη-Συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συνάντηση με στελέχη της Royal Caribbean
H Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βηρυτού-Ο ρόλος και τα ιδρυτικά μέλη
Εκστρατεία Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις διαδικτυακές απάτες
Logistics: Πώς μπορεί η λανθασμένη επιλογή συνεργάτη να πλήξει ανεπανόρθωτα μια εταιρεία
Πλούταρχος Γεωργιάδης: Η ανοχή μας έχει εξαντληθεί και αναμένουμε λύσεις από το κράτος-Τι ζητούν οι φαρμακοποιοί
Δηλώστε συμμετοχή: Το 15ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ έρχεται την 1η Νοεμβρίου
Κινήθηκε σε ανοδική πορεία ο κύκλος εργασιών στην βιομηχανία
Lobbying στην Κύπρο: Εκπαιδευτικό σεμινάριο για το νέο νομοθετικό πλαίσιο