powered by

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: 79ο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Προγραμματισμού Κολεγίων

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος συμμετείχε στη τελική φάση του 47ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Προγραμματισμού Κολεγίων (International Collegiate Programming Contest - ICPC) που πραγματοποιήθηκε στο Λούξορ της Αιγύπτου πρόσφατα, καλαμβάνοντας την 79η θέση. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα κυπριακό Πανεπιστήμιο εξασφαλίζει την συμμετοχή του στην τελική φάση αυτού του υψηλού κύρους παγκόσμιου διαγωνισμού.

Όπως αναφέρεται το ICPC είναι ένας ετήσιος πολυεπίπεδος, ομαδικός διαγωνισμός προγραμματισμού στον οποίο συμμετέχουν Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Θεωρείται, προστίθεται στην ανακοίνωση, η μεγαλύτερη διοργάνωση στο είδος της και προσελκύει το ενδιαφέρων όλων των μεγάλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 50.000 φοιτητές από περισσότερα από 3.000 πανεπιστήμια από 111 χώρες συμμετέχουν μέσω τοπικών και περιφερειακών διαγωνισμών για να εξασφαλίσουν μια θέση στους παγκόσμιους τελικούς. Η φετινή διοργάνωση περιελάμβανε περισσότερους από 400 προκριματικούς διαγωνισμούς, γεγονός που αποδεικνύει την εκτεταμένη κλίμακα και το ανταγωνιστικό πνεύμα του διαγωνισμού.

Επισημαίνεται πως το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος κατέλαβε την 79η θέση, ξεπερνώντας μάλιστα αρκετά παγκοσμίως αναγνωρισμένα ιδρύματα, όπως το National University of Singapore, το οποίο είναι 19ο στην παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων σύμφωνα με το Times Higher Education και 3ο στη κατάταξη Ασιατικών πανεπιστημίων, το American University of Beirut και το University of Maryland.

Στο διαγωνισμό, προστίθεται, συμμετείχαν καταξιωμένα ιδρύματα όπως το Massachusetts Institute of Technology (MIT), το οποίο κατέλαβε την 26η θέση, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, που κατέλαβε την 32η θέση, και το ETH Ζυρίχης την 35η θέση.

«Η παρουσία αυτών των κορυφαίων πανεπιστημίων υπογραμμίζει το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού στη διοργάνωση», σημειώνεται.

Τις πέντε πρώτες θέσεις εξασφάλισαν μερικά από τα κορυφαία ταλέντα του προγραμματισμού στον κόσμο από ιδρύματα όπως το National Research University Higher School of Economics, Peking University, Moscow Institute of Physics and Technology, Harbour.Space University - Barcelona Campus, και το Tsinghua University..

Η αποστολή αποτελείτο από τους Chuckin Nikolai, Filippov Stepan, Vaskin Vsevolod, τον προπονητή τους Pavel Marvin και τον Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής και Αντιπρύτανη έρευνας και καινοτομίας, Σάββα Χατζηχριστοφή.

Σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του στους τελικούς, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος συμμετείχε στη διαδικασία υποβολής προσφορών για τη φιλοξενία του ευρωπαϊκού τμήματος του ICPC, γνωστού ως ICPC Europe, στην Κύπρο το 2026, το οποίο λειτουργεί ως προκριματική φάση για τα τελικά της διοργάνωσης. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να φέρει το διαγωνισμό σε κυπριακό έδαφος, ενισχύοντας το προφίλ της χώρας στους διεθνείς ακαδημαϊκούς κύκλους.

Η αποστολή του Πανεπιστημίου ενισχύθηκε περαιτέρω από την παρουσία του κ. Δημήτρη Σκουρίδη, Επικεφαλής Επιστήμονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υποστήριξη του οποίου υπογράμμισε την εθνική σημασία αυτής της προσπάθειας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Ο Ζυγός επαναπροσδιορίζεται για να ανταποκριθεί στην διεθνή επέκτασή του
Oμιλίες που ξεδίπλωσαν ιστορίες ανθρώπινης γνώσης, δύναμης και περιπέτειας στο 4ο Pop Up Talks
Το επίκαιρο και ρηξικέλευθο workshop που οργάνωσε η United Brains για στελέχη των brands που υπηρετεί
Eurolife: Cover Her και Cover Him... Στοχευμένη κάλυψη για καρκίνους που σχετίζονται με το φύλο του ασφαλισμένου
Πρόγραμμα υποτροφιών από ΕΚΟ Κύπρου-Εξειδίκευση σε τομείς που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του ομίλου
Ανανέωσαν για άλλα τρία χρόνια το Μνημόνιο Συνεργασίας τους Coca-Cola HBC Κύπρου και Πανεπιστήμιο Κύπρου
18α Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Η μεγάλη σημασία του θεσμού και τι δήλωσαν οι βραβευθέντες(vid)
Τα νέα έργα που δρομολογεί η Eurogate και γιατί θέλει να κάνει το λιμάνι Λεμεσού πύλη διαμετακομιστικού εμπορίου
Ήταν όλοι εκεί... Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 50η Πορεία Χριστοδούλας
Η συμβολή της μεταποιητικής βιομηχανίας στην οικονομία και η πρόταση της ΟΕΒ για τη νέα βιομηχανική πολιτική