powered by

ΤΕΠΑΚ: Γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Κίνας στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού

«Γέφυρα» συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Κίνας στους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού, αποτελεί το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), μέσω της λειτουργίας του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο.

Τα εγκαίνια του Ινστιτούτου, το οποίο ιδρύθηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του Πανεπιστημίου Hangzhou Dianzi (HDU) της Κίνας, πραγματοποιήθηκαν στις 9 Μαΐου, στην παρουσία του Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, κου Λιού Γιαντάο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ο Πρύτανης του HDU, Καθηγητής CHEN Jiming, καθώς και οι δύο Διευθύντριες του Ινστιτούτου Κομφούκιος, Άννα Νικολάου και Aileen Xu.

ΤΕΠΑΚ2

Η ίδρυση του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο ΤΕΠΑΚ αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στον τομέα των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Κύπρου και Κίνας.

Το Ινστιτούτο θα λειτουργεί ως ένας ζωντανός κόμβος για φοιτητές/τριες, μελετητές/τριες και μέλη της ευρύτερης κυπριακής κοινωνίας που ενδιαφέρονται να μάθουν την κινεζική γλώσσα και την κουλτούρα της Κίνας.

Στο πλαίσιο του Ινστιτούτου, θα πραγματοποιηθούν προγράμματα εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας και πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ θα αναπτυχθούν ακαδημαϊκές ανταλλαγές και ερευνητικές πρωτοβουλίες.

Υπό την καθοδήγηση των δύο Διευθυντριών του Ινστιτούτου, έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά μαθημάτων που καλύπτουν τους τομείς της κινεζικής γλώσσας για αρχάριους, την καλλιγραφία, την παραδοσιακή κινέζικη ζωγραφική και τον κινέζικο κλασικό χορό.

Επιπλέον, τον περασμένο Ιούλιο διοργανώθηκε με επιτυχία καλοκαιρινό σχολείο στο ΤΕΠΑΚ, διάρκειας τριών εβδομάδων, παρέχοντας στους φοιτητές και φοιτήτριες από το HDU και το ΤΕΠΑΚ που συμμετείχαν, την ευκαιρία να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις και διαπολιτισμικές εμπειρίες.

Οι δεσμοί που συνδέουν το ΤΕΠΑΚ με το κινεζικό Hangzhou Dianzi University περιλαμβάνουν και την προσφορά κοινού διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Ηλεκτρονική Επιστήμη και Τεχνολογία, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023.

ΤΕΠΑΚ3

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ ανέφερε ότι, «το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο πανεπιστήμιο μας λειτουργεί ως αγωγός, ενισχύοντας τις συνδέσεις μεταξύ της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και της Κίνας.

Προσφέρει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας καθώς και στην ευρύτερη κοινότητα την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στους τομείς της κινεζικής γλώσσας, της ιστορίας και των τεχνών, καλλιεργώντας μια βαθύτερη εκτίμηση για τον κινέζικο πολιτισμό».

Ο Παναγιώτης Ζαφείρης έκανε λόγο για μια «νέα εποχή πολιτιστικών ανταλλαγών και εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Κίνας», σημειώνοντας ότι η ίδρυση του Ινστιτούτου εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου του ΤΕΠΑΚ για εξωστρέφεια και διεθνοποίηση.

Από την πλευρά τους, τόσο ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, κ. Λιού Γιαντάο όσο και ο Πρύτανης του HDU Καθηγητής CHEN Jiming, εξέφρασαν τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους για την έναρξη λειτουργίας του Ινστιτούτου, το οποίο, όπως ανέφεραν, θα δημιουργήσει μια νέα γέφυρα για διαπολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Κύπρου και θα εμβαθύνει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Δειτε Επισης

Έργο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο λιμάνι Λεμεσού-Οι συνεργάτες της κοινοπραξίας
Φιλανθρωπική φωτογραφική έκθεση «Λεμεσός Αγάπη Μου» από Totalserve και PGE&Co
Μωρά Θαύματα: Το όραμα που έγινε πραγματικότητα και οι επόμενοι στόχοι του Συνδέσμου
ΙδΕΚ: Δυναμική κυπριακή παρουσία στο φεστιβάλ καινοτομίας SLUSH 2024
Tο ασημένιο γούρι «Δέντρο της Ζωής» του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
Ημερίδα «20 χρόνια ανίχνευσης ακοής» από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»
Έρχεται ο δέκατος εθνικός διαγωνισμός για ανάδειξη του καλύτερου οινοχόου της Κύπρου
Διεκδικεί επανεκλογή στο συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού η Κύπρος-Το μήνυμα Χατζημανώλη
Η συνταγή τριών κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών για πετυχημένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
Μνημόνιο συνεργασίας CMMI και NIMRD σε ερευνητικούς τομείς-«Σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο»