American Dream: Εννέα Κύπριοι μοιράζονται το success story τους στις ΗΠΑ

Πολλά είναι τα παραδείγματα Κυπρίων που κάτω από δύσκολες συνθήκες κατάφεραν να διαπρέψουν σε διάφορους τομείς στο εξωτερικό.

Το cover story του τεύχους Απριλίου του περιοδικού GOLD είναι αφιερωμένο σε εννέα Κύπριους που έκανα το “American Dream” πραγματικότητα. Μέσα από συνεντεύξεις που παραχώρησαν στο περιοδικό, αποκαλύπτουν τη δική τους ιστορία και τον δρόμο προς την επιτυχία.

Από αριστερά προς τα δεξιά, οι συνεντευξιαζόμενοι είναι οι: Κρις Χριστοφόρου, Ανδρέας Χρυσοστόμου, Δρ Ελένη Τουμαρίδη, Εύης Σαββίδης, Μαρία Παππάς, Μιχάλης Σεργίου, Μάικ Στεφανή, Pannie Trifillis και Συμεών Χρ. Συμεωνίδης.

  • Κρις Χριστοφόρου

Ο Κρις Χριστοφόρου γεννήθηκε στη Λευκωσία και μεγάλωσε στην Παλλουριώτισσα. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ΑΤΙ), από το οποίο αποφοίτησε το 1979.

Αφού ολοκλήρωσε την 26μηνη στρατιωτική του θητεία το 1981, αναχώρησε για τις ΗΠΑ για να σπουδάσει στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Rutgers.

Ολοκλήρωσε το BSc το 1983 και το MSc το 1985. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, η οποία κατάγεται από την Πολωνία και είναι επίσης μηχανικός. Έχουν δύο κόρες και πρόσφατα έγιναν για πρώτη φορά παππούδες. Ζουν στο Bridgewater Township στο New Jersey.

  • Ανδρέας Χρυσοστόμου

Με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στα εταιρικά χρηματοοικονομικά, ο Ανδρέας Χρυσοστόμου ειδικεύεται στην αποτίμηση επιχειρήσεων, ιδίως στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων, της βιοτεχνολογίας και των ειδικών χημικών προϊόντων.

Είναι κάτοχος MBA στα διεθνή εταιρικά χρηματοοικονομικά και επενδύσεις και BBA στη λογιστική και τη διοίκηση επιχειρήσεων από το Bernard M. Baruch College, City University of New York.

Είναι κάτοχος άδειας CPA στη Νέα Υόρκη, πιστοποιημένος CGMA, ABV, CEIV και μέλος επαγγελματικών λογιστικών φορέων.

  • Δρ Ελένη Τουμαρίδη

Η Δρ Ελένη Τουμαρίδη PhD είναι η ιδρύτρια και διευθύντρια μιας ακμάζουσας πρακτικής ομαδικής ψυχοθεραπείας με 30 θεραπευτές και ασκούμενους υπό την εποπτεία της. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στην κλινική πρακτική, την εκπαίδευση στο πεδίο και την τηλεϊατρική καθώς επίσης είναι και εκπαιδευτικός.

Το ιδιωτικό της ιατρείο ειδικεύεται στη θεραπεία του τραύματος (trauma treatment), όπου καθοδηγεί τους ασθενείς στην ενσωμάτωση των διαφορετικών μερών τους σε ένα συνεκτικό σύνολο, δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα και κοινότητες να θεραπευτούν, να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν μέσω της δουλειάς της.

  • Εύης Σαββίδης

Με καταγωγή από τη Λεμεσό, ο Εύης Σαββίδης μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1989 και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στη Virginia το 1994 πριν εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη.

Μετά από δώδεκα χρόνια εμπειρίας στη δημόσια λογιστική και τη συμβουλευτική διοίκησης, μεταπήδησε στην ηγετική ομάδα της Deutsch Family Wine & Spirits, γνωστή για την εισαγωγή του κρασιού Yellow Tail.

Επιπλέον, είναι διευθυντής στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου-ΗΠΑ και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου της Kinisis Ventures, μιας εταιρείας επιχειρηματικής επιτάχυνσης και ιδιωτικών επενδύσεων που επικεντρώνεται στην κυπριακή καινοτομία.

  • Μαρία Παππάς

Η Μαρία Παππάς έχει 48 χρόνια εμπειρίας στον επενδυτικό κλάδο και 42 χρόνια στη Neuberger Berman. Γεννημένη στις ΗΠΑ, ο πατέρας της ήταν Κύπριος (από την Ακαπνού), ενώ η μητέρα της γεννήθηκε στη Σμύρνη, απ' όπου η ίδια και η οικογένειά της κατέφυγαν στην Ελλάδα πριν εγκατασταθούν στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Από το 1979-1989, η Μαρία Παππάς ήταν ιδιόκτητη trader σταθερού εισοδήματος/εμπορευμάτων για την Neuberger Berman Partners.

Στη δεκαετία του 1990, συνεργάστηκε συλλογικά με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το τμήμα πληροφορικής της Neuberger Berman για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του αυτοματοποιημένου συστήματος δημοπρασιών του Δημοσίου.

  • Μιχάλης Σεργίου

Ο Μιχάλης Σεργίου είναι εμπειρογνώμονας της εφοδιαστικής αλυσίδας με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας σε θέματα πληροφορικής και επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών επιστημών, των CPG, των συμβουλευτικών υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της τεχνολογίας.

Σήμερα κατέχει τη θέση του Ανώτερου Διευθυντή στην Takeda Pharmaceuticals και επιβλέπει τις λειτουργίες της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τα αναλώσιμα εργαστηρίων, τις προκλινικές επιστημονικές υπηρεσίες και τον κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και τη συντήρηση εργαστηρίων.

  • Μάικ Στεφανή

Ο Μάικ Στεφανή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία μετά τον πόλεμο του 1974 από γονείς πρόσφυγες από το μαρωνιτικό χωριό Ασωμάτος της επαρχίας Κερύνειας. Αφού έλαβε υποτροφία Fulbright στις ΗΠΑ, απέκτησε το CPA και το MBA στα χρηματοοικονομικά.

Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε αρχικά για την KPMG στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια πέρασε 16 χρόνια στη Honeywell, μια πολυεθνική εταιρεία στις ΗΠΑ αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν αντιπρόεδρος οικονομικών και ελεγκτής της Panasonic USA, ενός ιαπωνικού ομίλου αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

  • Pannie Trifillis

Γεννημένη στην Κύπρο, η Pannie Trifillis πήγε στις ΗΠΑ ως υπότροφος Fulbright, έλαβε πτυχίο από το Wellesley College, MA και διδακτορικό στη Μοριακή Βιολογία και Ανθρώπινη Γενετική από το University of Pennsylvania.

Σήμερα, είναι στέλεχος ιατρικών υποθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, παθιασμένη με θέματα θεραπειών για σπάνιες γενετικές ασθένειες.

Κατά τη διάρκεια της 25ετούς καριέρας της, έχει προωθήσει πέντε φάρμακα για σπάνιες ασθένειες σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας δύο από αυτά σε όλη τη διαδρομή, από μια ιδέα στον εργαστηριακό πάγκο σε ασθενείς που ζουν με μυϊκή δυστροφία Duchenne και νωτιαία μυϊκή ατροφία.

  • Συμεών Χρ. Συμεωνίδης

Ο Συμεών Χρ. Συμεωνίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Λυθροδόντα της Κύπρου. Πήρε το πρώτο πτυχίο Νομικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τον υψηλότερο βαθμό στην ιστορία της σχολής αυτής.

Είναι επίσης κάτοχος LLM και SJD από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και τριών τιμητικών διδακτορικών τίτλων. Έχει δημοσιεύσει 30 βιβλία και περισσότερα από 150 άρθρα.

Οι κριτικοί του έργου του τον έχουν χαρακτηρίσει ως «τον πατέρα της επιλογής δικαίου στον εικοστό πρώτο αιώνα» και «τον κορυφαίο εμπειρογνώμονα παγκοσμίως στο αμερικανικό και συγκριτικό δίκαιο των συγκρούσεων». Έχει επίσης εκτεταμένο έργο στη μεταρρύθμιση του δικαίου.

Διαβάστε ΕΔΩ το cover story του περιοδικού GOLD με τις συνεντεύξεις των εννέα πιο πάνω Κυπρίων.

Δειτε Επισης

Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ο Δρ. Ανδρέας Πίττας
Νέος πρόεδρος της ΕΕΦΕΕ-CEAOB ο Πάνος Προδρομίτης
Ξενοδοχείο Ρόδον: Απεβίωσε ο μη εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος Ανδρέας Μιχαηλίδης
Ο Κύπριος Ανδρέας Κωνσταντινίδης κορυφαίος επαγγελματίας στον χώρο της κυβερνοασφάλειας
Ο Κύπριος Ανδρέας Σιάμισιης, αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου συνδέσμου επιχειρήσεων της Ελλάδας
Απεβίωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ellinas Finance Αιμίλιος Έλληνας
Θλίψη... Έφυγε ξαφνικά από την ζωή ο επιχειρηματίας Ντίνος Ιορδάνου-Η επιχειρηματική του πορεία
Έφυγε από την ζωή ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος
Η Άνθια Παπαγεωργίου νέα γραμματέας/διευθύντρια του ΕΒΕ Λεμεσού
Ο Αλέξανδρος Αγρότης επίτιμος πρεσβευτής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου