Κωνσταντίνος Ιωάννου: Τα μέτρα που λαμβάνονται και τα επόμενα βήματα για διαχείριση του μεταναστευτικού

Τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, παρουσίασε ο Επικεφαλής του, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο 14ο Nicosia Economic Congress. Ο Υπουργός Εσωτερικών χαιρέτησε το Συνέδριο, μέσα από μια ομιλία η οποία ανέλυσε τα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τους στόχους, τις δράσεις και τον αντίκτυπο.

Η επαναξιολόγηση καθεστώτος της Συρίας αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα σημεία που έθιξε, εν μέσω του αυξανόμενου αριθμού αφίξεων Σύρων μέσω θαλάσσιων οδών από την Συρία και κυρίως από τον Λίβανο. Επ’ αυτού, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι Σύροι υπήκοοι θεωρούνται πρόσφυγες και λαμβάνουν καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.

«Η μεταφορά Σύρων γίνεται οργανωμένα από δίκτυα διακινητών», δήλωσε ακόμη, κάνοντας λόγο σε «απροθυμία των Αρχών του Λιβάνου για συνεργασία για αποτελεσματικότερη επιτήρηση των ακτών του».

Η ενίσχυση της στήριξης προς τον Λίβανο και η έναρξη διαδικασίας για υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Λιβάνου είναι ανάμεσα στα δραστικά μέτρα της Κύπρου προς επίλυση του προβλήματος.

Περαιτέρω, ο Υπουργός δήλωσε ότι στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η ανάληψη πρωτοβουλίας στην ΕΕ για επαναξιολόγηση, στη βάση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, συλλογικά από όλα τα κράτη της ΕΕ, του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών στην Συρία και χαρακτηρισμό τους ως ασφαλών για επαναπατρισμό, τουλάχιστον πιλοτικά.

Στους στόχους της Δημοκρατίας και η σύσταση κλιμακίου με τη συνεργασία της Europol, της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου και των Αρχών του Λιβάνου, για αποτελεσματικότερη επιτήρηση των συνόρων στον Λίβανο.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στις δεσμεύσεις του Λιβάνου μετά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο συνάντησης του με τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Νωρίτερα, παρουσίασε τα μέτρα για κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστών και τους πυλώνες του Σχεδίου Δράσης που αφορούν την εκπαίδευση, την απασχόληση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Η υγεία και η στέγαση είναι επίσης ανάμεσα στους πυλώνες με σειρά δράσεων.

Ενδελεχής ανάλυση έκανε ο αρμόδιος Υπουργός στις προσπάθειες βελτίωσης των υποδομών, με βασική την αναβάθμιση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», και αναβάθμιση και επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου.

Η κατασκευή νέου Κέντρου Φιλοξενίας «Λίμνες» και του Προαναχωρησιακού Κέντρου στην Μεννόγεια είναι επίσης μέρος των δράσεων.

«Η έναρξη εργασιών για τη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου στη Μεννόγεια, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια για ενίσχυση του τομέα των επιστροφών, αφού πλέον δημιουργείται χώρος κράτησης για τους μετανάστες, των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε τελεσίδικα και συλλαμβάνονται από την Αστυνομία για απέλαση», δήλωσε.

Η επιτάχυνση διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του μεταναστευτικού. Επ’ αυτού ο κ.Ιωάννου υπενθύμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση εξέτασης των αιτήσεων ασύλου εντός 30 ημερών.

Σύμφωνα με τον κ.Ιωάννου, στην παράτυπη μετανάστευση καταγράφονται συγκεκριμένες διαδρομές και τάσεις. «Ένα μεγάλο ποσοστό προέρχεται από ασφαλείς χώρες (κυρίως Υποσαχάρια Αφρική), ενώ, η συντριπτική πλειοψηφία των παράτυπων μεταναστών έφτανε στη χώρα μας μέσω της Πράσινης Γραμμής» είπε. Διαπιστώθηκε επίσης ότι υπάρχουν κυκλώματα διακινητών που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες.

«Οι διακινητές διαφημίζουν την Κύπρο ως «οικονομικό παράδεισο», όπου οι μετανάστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εργασία και σε μεγάλα ποσά επιδόματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζουν: ECOMMBX, Hellenic Life, Παγκυπριακή Ασφαλιστική

Χορηγοί: Cyfield, Harris Kyriakides, KPMG, Philip Morris Cyprus, UW Group

Οργανωτές: Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, περιοδικό GOLD

Συντονιστής: IMH

Υποστηρικτής: Invest Cyprus

Χορηγοί Επικοινωνίας: ALPHA Κύπρου, CBN, περιοδικό IN Business, Reporter, Super FM

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο