Μάριος Μενελάου: Το όραμα και οι δράσεις της ΔΕΦΑ για την έλευση φυσικού αερίου

Το όραμα και οι δράσεις της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ/ΕΤΥΦΑ) βρέθηκαν στο επίκεντρο ομιλίας κατά το 14ο Nicosia Economic Congress.

Το κοινό της διοργάνωσης ενημερώθηκε και για τα χρονοδιαγράμματα καθώς και τον αντίκτυπο από τις δράσεις στην τιμή του ηλεκτρισμού, σε ομιλία που παρέθεσε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΦΑ, Μάριος Μενελάου.

Η ΔΕΦΑ υλοποιεί τον στόχο της Κύπρου για περιβαλλοντικά βιώσιμη και οικονομικά συμφέρουσα ανάπτυξη, μέσω της προμήθειας ΥΦΑ και Φυσικού Αερίου. Σύμφωνα με τον κ.Μενελάου, η ΔΕΦΑ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προώθηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Πρωταρχικός ρόλος της ΔΕΦΑ είναι η ολοκλήρωση του Τερματικού Εισαγωγής ΥΦΑ, η ανάπτυξη των Εθνικών Συστημάτων Μεταφοράς και Διανομής Φυσικού Αερίου και η ολοκλήρωση των εμπορικών συναλλαγών με τη διεθνή και εγχώρια αγορά.

Νωρίτερα, εξήγησε ότι η κυπριακή αγορά ΦΑ, ρυθμίζεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/73/ΕΚ σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου όπως αυτή υιοθετήθηκε σε εθνικό επίπεδο με τον Περί Ρύθμισης της Αγοράς Φυσικού Αερίου Νόμο (Ν.183(Ι)/2004).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/73/ΕΚ, η Κύπρος, ως κράτος μέλος που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με δίκτυο οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους, αποτελεί απομονωμένη και αναδυόμενη αγορά και μπορεί να παρεκκλίνει από ορισμένα άρθρα της οδηγίας.

Η αναδυόμενη αγορά ορίζεται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/73/ΕΚ ως το κράτος μέλος στο οποίο η πρώτη εμπορική προμήθεια της πρώτης μακροχρόνιας σύμβασης του για την προμήθεια ΦΑ πραγματοποιήθηκε εντός των τελευταίων 10 ετών.

Στο πλαίσιο των παρεκκλίσεων από την Οδηγία, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, ανέφερε στην παρουσίασή του, πως για την περίοδο της αναδυόμενης αγοράς θα υπάρχει μονοπώλιο στην προμήθεια ΦΑ στην Κύπρο (με την ΔΕΦΑ ως μοναδικό προμηθευτή ΦΑ).

Στο πλαίσιο της παρέκκλισης από το άρθρο 32 της Οδηγίας, για τη διάρκεια της αναδυόμενης αγοράς, η Κύπρος δεν υποχρεούται να επιτρέψει την πρόσβαση τρίτων στο Συστήματα Μεταφοράς και στις Εγκαταστάσεις ΥΦΑ, σημείωσε, σε μια παρουσίαση που περιείχε ακόμη τους ρόλους και τις αρμοδιότητες της εταιρείας αλλά και τις ρυθμιστικές άδειες με τις οποίες έχει χορηγηθεί.

Παρουσιάζουν: ECOMMBX, Hellenic Life, Παγκυπριακή Ασφαλιστική

Χορηγοί: Cyfield, Harris Kyriakides, KPMG, Philip Morris Cyprus, UW Group

Οργανωτές: Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, περιοδικό GOLD

Συντονιστής: IMH

Υποστηρικτής: Invest Cyprus

Χορηγοί Επικοινωνίας: ALPHA Κύπρου, CBN, περιοδικό IN Business, Reporter, Super FM

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας