Powered by

Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών

Στο 66% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανήλθε το χρέος των νοικοκυριών στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023, ενώ στο 133% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το χρέος των εταιρειών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Σύμφωνα με την έκδοση «Τριμηνιαίοι Χρηματοοικονομικοί Λογαριασμοί» για το τρίμηνο αναφοράς που λήγει τον Δεκέμβριο του 2023 της ΚΤΚ, το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 στα 55,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 57% αφορά μετρητά, καταθέσεις και δάνεια, 2% αφορά χρεόγραφα, 23% μετοχές και 17% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία. 

Το χρέος τους ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 στα 19,7 δισ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 66% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας οριακή μείωση σε  σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. 

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ,ο δείκτης  χρέους των νοικοκυριών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 50%.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΚΤΚ, το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα 67,6 δισ. ευρώ με αναλογία 17% σε μετρητά και καταθέσεις, 5% σε δάνεια, 0,6% σε χρεόγραφα, 45% σε μετοχές και 32% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Το χρέος του τομέα στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 ανήλθε στα 39,4 δισ. ευρώ με το δείκτη χρέους4 να βρίσκεται  στο 133% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης  χρέους των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 78%.

Ασφαλιστικές εταιρείες, επενδυτικοί οργανισμοί και συνταξιοδοτικά ταμεία

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΚΤΚ, το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών, όσον αφορά αμιγώς χρηματοοικονομικά μέσα, ανήλθε στα 5,0 δισ. ευρώ και είναι κατανεμημένο ως εξής: 8% σε μετρητά και καταθέσεις, 2% σε δάνεια, 29% σε χρεόγραφα, 43% σε μετοχές και 18% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Αντίστοιχα, οι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν ενεργητικό σε χρηματοοικονομικά μέσα 5,9 δισ. ευρώ, επενδυμένο 5% σε μετρητά και καταθέσεις, 15% σε δάνεια και χρεόγραφα, 78% σε μετοχές και 2% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν στα 4,2 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως μετρητά και καταθέσεις σε ποσοστό 17%, σε δάνεια 15%, 7% σε χρεόγραφα, σε μετοχές 52% και 9% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Δειτε Επισης

Οι διευκρινίσεις του Υπ. Γεωργίας για την υποβολή δηλώσεων ζημιάς από την πυρκαγιά-Στόχος η άμεση στήριξη
Abdulla bin Touq Al Marri: Το οικονομικό μοντέλο των ΗΑΕ και η ισχυρή δυναμική για συνεργασία με την Κύπρο
Οι μεγαλομέτοχοι 30+ εταιρειών της Κύπρου-Οι διαφοροποιήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των εισηγμένων
Υπουργείο Γεωργίας: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ζημιάς για τις καλλιέργειες που πλήγηκαν από την πυρκαγιά
Τζίρος €2,5 εκατ. την Παρασκευή, εβδομαδιαία άνοδος 1,59% για το ΧΑΚ
Δημήτρης Τσάλτας: Αλυσιδωτές επιπτώσεις σε περιβάλλον, υγεία, τρόφιμα και αγροτική οικονομία από την πυρκαγιά
Πέφτουν οι υπογραφές για τη δεύτερη δόση του δανείου συνολικού ύψους €200 εκατ. για έργα οδικών υποδομών
Πότε πρέπει να διακοπούν οι υπαίθριες εργασίες λόγω καύσωνα-Η ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
Αυτές είναι οι φθηνότερες και ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη-Η θέση της Κύπρου (πίνακες)
Άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην ΚΤΚ για οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων το Γενικό Λογιστήριο