Νορβηγία: Νέο βήμα προς την υποθαλάσσια εξόρυξη ορυκτών

Ένα νέο βήμα προς την αμφιλεγόμενη πρακτική της υποθαλάσσιας εξόρυξης ορυκτών έκαναν οι Αρχές της Νορβηγίας, καλώντας τούς εν δυνάμει παράγοντες του τομέα να ορίσουν τις περιοχές που ενδέχεται να τους ενδιαφέρουν.

«Αυτό σηματοδοτεί το σημείο εκκίνησης κάποιου πράγματος που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια νέα βιομηχανία στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ο Τοργκέιρ Στόρνταλ, επικεφαλής της νορβηγικής διεύθυνσης της υφαλοκρηπίδας, σε ανακοίνωση.

Η Νορβηγία, η οποία πλούτισε από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη θάλασσα, θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα που επιτρέπει την εξόρυξη ορυκτών από τον βυθό της θάλασσας, προβάλλοντας το επιχείρημα της σημασίας να μην εξαρτάται από την Κίνα για την προμήθεια βασικών ορυκτών για την πράσινη μετάβαση.

Καθώς πολλά κράτη και επιστήμονες δηλώνουν ότι αντιτίθενται σε αυτήν την πρακτική λόγω της αβεβαιότητας για τον αντίκτυπό της στα οικοσυστήματα, το νορβηγικό Κοινοβούλιο της έδωσε επίσημα το «πράσινο φως» στην αρχή του έτους.

Με την έγκριση της έρευνας αυτής, το Όσλο δηλώνει ότι θέλει να συγκεντρώσει τις γνώσεις που του λείπουν και διαβεβαιώνει ότι η εξόρυξη θα επιτραπεί μόνο εάν οι έρευνες αυτές αποδείξουν ότι μπορεί να γίνουν με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον.

Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε στις 12 Απριλίου την έναρξη εξερεύνησης σε θαλάσσια περιοχή της Νορβηγίας και στη Θάλασσα της Γροιλανδίας, με στόχο τη χορήγηση των πρώτων αδειών το α’ εξάμηνο 2025.

Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Βρετανία, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις, τάχθηκαν υπέρ ενός μορατόριουμ στην υποθαλάσσια εξόρυξη, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του τον Φεβρουάριο σε σχέση με τη νορβηγική απόφαση.

«Περισσότεροι άνθρωποι έχουν πάει στο διάστημα παρά σε αυτά τα βάθη», υπογράμμιζε στις αρχές Απριλίου η Κάγια Λένε Φιάρτοφτ, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Νορβηγίας, κάνοντας λόγο για τον «τελευταίο αγριότοπο του πλανήτη».

«Ωστόσο, αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα βάθη των θαλασσών μας είναι εξαιρετικά σημαντικά για εμάς που ζούμε εδώ», πρόσθετε, αναφερόμενη στον ρόλο τους στην παραγωγή οξυγόνου και στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Σύμφωνα με τις νορβηγικές Αρχές, η υφαλοκρηπίδα της χώρας περιέχει πολύ πιθανόν σημαντικά κοιτάσματα ορυκτών, όπως χαλκού, κοβαλτίου, ψευδαργύρου μεταξύ άλλων και σπάνιες γαίες. Μερικά χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες, ανεμογεννήτριες, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη η μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ
Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας: Σε δημόσια διαβούλευση οι τροποποιητικοί κανονισμοί για το υγραέριο
ΑΔΜΗΕ-Terna: Μνημόνιο συνεργασίας για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας
Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»
Ενέργειες Χριστοδουλίδη μακριά από τα φώτα για το ρεύμα...Ζήτησε από ΡΑΕΚ και ΑΗΚ να μην μπουν αυξήσεις
Διευρύνονται οι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ-Εντάσσονται οικογένειες με 5 ή περισσότερα εξαρτώμενα
Άλμα 3% στις τιμές πετρελαίου με ώθηση από τις προοπτικές προόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Τα έργα και τα μέτρα της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα-Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπ. Εμπορίου
Ε.Ε.: Το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις
Πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς η Fed βλέπει αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα