Amazon: Επενδύει 150 δισ. δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη

Επένδυση ύψους σχεδόν 150 δισ. δολαρίων σε data centers σχεδιάζει η Amazon τα επόμενα 15 χρόνια, προκειμένου να διαχειριστεί την αναμενόμενη έκρηξη της ζήτησης για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες.

Eιδικότερα σύμφωνα με δημοσίευμα του Βloomberg, πρόκειται για μια επίδειξη ισχύος, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να διατηρήσει τον έλεγχό της στην αγορά υπηρεσιών cloud, όπου κατέχει περίπου το διπλάσιο μερίδιο από τον δεύτερο παίκτη, τη Microsoft. Η αύξηση των πωλήσεων της Amazon Web Services επιβραδύνθηκε σε χαμηλό ρεκόρ πέρυσι, καθώς οι επιχειρηματικοί πελάτες μείωσαν το κόστος και καθυστέρησαν τα έργα εκσυγχρονισμού. Τώρα οι δαπάνες αρχίζουν να αυξάνονται και πάλι και η Amazon επιθυμεί να εξασφαλίσει γη και ηλεκτρική ενέργεια για τις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις της.

Τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Bloomberg, η Amazon έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 148 δισ. δολάρια για την κατασκευή και λειτουργία data centers σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει τα υπάρχοντα server farms στη βόρεια Βιρτζίνια και το Όρεγκον, καθώς και να προωθηθεί σε νέες περιφέρειες, όπως το Μισισιπή, η Σαουδική Αραβία και η Μαλαισία.

Η προγραμματισμένη δαπάνη της Amazon για server farms επισκιάζει τις δημόσιες δεσμεύσεις της Microsoft και της Google της Alphabet, αν και καμία από τις δύο εταιρείες δεν αποκαλύπτει τις δαπάνες που σχετίζονται με τα κέντρα δεδομένων με την ίδια συνέπεια όπως η Amazon. Εκπρόσωποι της Microsoft και της Google αρνήθηκαν να παράσχουν συγκρίσιμα στοιχεία και πρόσθεσαν ότι κάθε εταιρεία πιθανόν να περιλαμβάνει διαφορετικές δαπάνες στις εκτιμήσεις της.

Ο οικονομικός διευθυντής της Amazon δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα αυξηθούν φέτος για την υποστήριξη της ανάπτυξης της AWS, συμπεριλαμβανομένων των έργων που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Μεγάλο μέρος της επέκτασης των data centers της Amazon προσανατολίζεται στην κάλυψη της αύξησης της ζήτησης για εταιρικές υπηρεσίες όπως η αποθήκευση αρχείων και οι βάσεις δεδομένων. Όμως οι εγκαταστάσεις, μαζί με προηγμένα και ακριβά τσιπ, θα της παρέχουν επίσης τεράστια υπολογιστική ισχύ.

Η Microsoft, ο στενός συνεργάτης της OpenAI και η Google θεωρούνται ευρέως ως ηγέτες στην εμπορική διάθεση λογισμικού ικανού να παράγει κείμενα και ιδέες. Ωστόσο η Amazon κατασκευάζει τα δικά της εργαλεία για να ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI και έχει συνεργαστεί με άλλες εταιρείες για να τροφοδοτήσει υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης με τους διακομιστές της. Ως αποτέλεσμα, η Amazon αναμένει να αποκομίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Amazon σχεδιάζει να δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια περισσότερα σε αυτές τις πολιτείες, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εξασφαλίσει ηλεκτρική ενέργεια εκεί. Τα data centers απαιτούν πολλή ενέργεια και η αυξανόμενη πανταχού παρουσία τους ασκεί πίεση στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Δειτε Επισης

JPMorgan Chase: Αυξημένα κέρδη, προειδοποιεί για επίμονο πληθωρισμό
Ανάπτυξη με το... σταγονόμετρο για την βρετανική οικονομία-Μόλις 0,1% τον Φεβρουάριο
Στο προσκήνιο και πάλι η πιθανότητα απόλυτης ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου
Γερμανία: Πρόσθετη οικονομική βοήθεια €25 εκατ. σε όσους επέζησαν του Ολοκαυτώματος
Κίνα: Η ταχεία δυναμική ανάπτυξης στον τομέα του αυτοκινήτου διατηρήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2024
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ζητεί εξηγήσεις από τα social media για αναρτήσεις
Αυξήθηκε στο 3,5% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ απομακρύνοντας τη μείωση επιτοκίων
Νέο ρεκόρ για τον χρυσό εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Περιορισμοί στην εξαγωγή προϊόντων στο Ισραήλ από Τουρκία
Η Ισπανία καταργεί τη «χρυσή βίζα» προκειμένου να σταματήσει την κερδοσκοπία