Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

H κυπριακή SignaleGeneriX πρωταγωνιστεί στο ευρωπαϊκό έργο SENSOPAD

H κυπριακή εταιρεία SignaleGeneriX πρωταγωνιστεί στο ευρωπαϊκό έργο SENSOPAD, το οποίο χρηματοδοτείται με 7 εκ ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζοντας Ευρώπη”, το οποίο έχει στόχο, την έγκαιρη διάγνωση της ενδομητρίωσης και της παρακολούθησης της νόσου.

To έργο, το οποίο συντονίζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, περιλαμβάνει το σχεδιασμό και ανάπτυξη εξελιγμένων αισθητήρων, οι οποίοι θα ενσωματωθούν σε φορητές συσκευές αυτοπαρακολούθησης για την αποτελεσματική ανίχνευση σχετικών βιοδεικτών. Έτσι, θα παρέχονται στις γυναίκες πολύτιμες πληροφορίες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου για έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Το SENSOPAD αποτελεί ένα πρωτοποριακό άλμα στον τομέα της γυναικείας υγείας, ειδικά σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ενδομητρίωσης. Εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, η καινοτομία στην πρώιμη διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου παραμένει στάσιμη, αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στην προληπτική φροντίδα υγείας.

Η προσέγγιση του έργου περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη δύο διακριτών συστημάτων ανίχνευσης της ενδομητρίωσης: (α) το sensoPAD και (β) τη συσκευή sensoMFgFET οι οποίες χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής για να παρέχουν έγκαιρα πληροφορίες, που βοηθούν στην πρόγνωση της ενδομητρίωσης.

Το sensoPAD θα είναι ένα ενεργειακά αυτόνομο αγώγιμο στρώμα μέσα σε μια σερβιέτα που θα έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει και να ποσοτικοποιεί την έκκριση προφλεγμονωδών και αντιφλεγμονωδών πρωτεϊνών κατά τη δέσμευση των βιοδεικτών.

Επιτρέπει έτσι, την αυτοπαρακολούθηση για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών ενδείξεων που σχετίζονται με την παρουσία ενδομητρίωσης κατά τη διάρκεια των έμμηνων τους κύκλων.

Εάν οι αρχικές μετρήσεις υποδείξουν πιθανό πρόβλημα ενδομητρίωσης, τότε γίνεται παραπομπή σε συγκεκριμένα κλινικά σημεία, όπου θα μπορούν οι γυναίκες να χρησιμοποιήσουν την φορητή μικροσυσκευή sensoMFgFET - Microfluidic graphene Field Effect Transistor, η οποία έχει την ικανότητα να συλλαμβάνει συγκεκριμένους γενετικούς πολυμορφισμούς μονο-νουκλεοτιδίων (SNP) από το εμμηνορροϊκό υγρό, λειτουργώντας ως πρώιμοι δείκτες της νόσου.

Όπως και το sensoPAD, το sensoMFgFET μεταφέρει τις πληροφορίες μέσω RFID σε μια καινοτόμο εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, διευκολύνοντας τον πλήρη έλεγχο και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων, απο την απόκτηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, μέχρι την ανάλυση μετρήσεων και την παρουσίαση αποτελεσμάτων.

Στόχος του έργου είναι να μειωθεί ο μέσος χρόνος διάγνωσης της ενδομητρίωσης από τα οκτώ χρόνια σε λίγες μόνο ημέρες, γεγονός που θα φέρει επανάσταση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτή η πρωτοβουλία όχι μόνο θα επιτρέπει την έγκαιρη θεραπεία, αποτρέποντας την επιδείνωση των εξουθενωτικών συμπτωμάτων και βελτιστοποιώντας τη φροντίδα της στειρότητας, αλλά θα βελτιώνει επίσης σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

  • Ποια είναι η SignalGeneriX

H SignalGeneriX (www.signalgenerix.com) είναι κυπριακή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η οποία εφαρμόζει την προηγμένη γνώση της σε αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες για την δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων hardware και software τα οποία σχεδιάζονται και αναπτύσσονται αποκλειστικά για τους πελάτες της. Iδρύθηκε το 2004 και σήμερα εργοδοτεί επιστημονικό προσωπικό που αποτελείται από Κύπριους ερευνητές και μηχανικούς. Εδρεύει στην Λεμεσό και εξάγει τις τεχνολογίες της σε 28 χώρες.

Δειτε Επισης

Νέες προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος για την επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου
Ανδρέας Σπύρου: Η Κύπρος ιδανικός προορισμός για διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις
Βραβείο «Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας 2023» για τον αν. καθηγητή του ΤΕΠΑΚ Νίκο Μίτλεττον
TΕΠΑΚ: Σε έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλιακής βιομηχανίας
Βιώσιμες κοινότητες: Σύνδεση με το μέλλον μέσω έξυπνων και πράσινων λύσεων
Επιβεβαίωση δυναμικής και ανάπτυξης... Σε σταθερά ανοδική πορεία το 2023 ο τομέας του στοιχήματος
Legal 500 EMEA 2024: «Top Tier Firm» σε τρεις τομείς πρακτικής η δικηγορική Pyrgou Vakis
Coca-Cola HBC Κύπρου: Για ακόμη μια χρονιά στηρίζει έμπρακτα τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Διαχείριση δεδομένων υγείας μέσω Amazon Web Services
Θέλουν ΑΤΜ στην ύπαιθρο και σε απομακρυσμένες περιοχές οι ηλικιωμένοι