Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Ποιες ευκαιρίες προσφέρουν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εrasmus+ και «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης»

Οι Κύπριοι πολίτες, ως πολίτες χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν πρόσβαση σε πληθώρα ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συνεισφέρουν στην επίτευξη σημαντικών στόχων, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Όμως, πόσα από αυτά τα προγράμματα γνωρίζουμε; Και, κυρίως, πόσο καλά γνωρίζουμε τις ευκαιρίες που προσφέρουν;

Με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη του τομέα της Νεολαίας του Προγράμματος Erasmus+ και του «Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης» από το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης, παρουσιάζουμε τα οφέλη τους, αλλά και τον ρόλο του ΙΔΕΠ στην επιτυχή διαχείρισή τους ως Εθνική Υπηρεσία της Κύπρου.

ΙΔΕΠ: Προωθώντας συστηματικά τις αξίες της διά βίου μάθησης

Το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης έχει ως αποστολή του τη διαχείριση των κονδυλίων που παραχωρούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμετοχή Κυπρίων δικαιούχων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού, όπως το Πρόγραμμα Erasmus+ και το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης».

Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2024, το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης είναι η αποκλειστική Εθνική Υπηρεσία διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ εφόσον έχει προστεθεί στους όρους εντολής του η διαχείριση του τομέα της Νεολαίας, καθώς επίσης και η διαχείριση του Προγράμματος «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης».

Πρόγραμμα Erasmus+: Προσφέροντας νέες ευκαιρίες σε νέους, εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές και οργανισμούς

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη. Ο προϋπολογισμός του, ύψους 26,2 δισ. ευρώ για την επταετία 2021-2027 θα δώσει την ευκαιρία σε Ευρωπαίους πολίτες να σπουδάσουν, να εκπαιδευτούν, να συνεργαστούν, να διδάξουν και να αποκτήσουν εμπειρίες στο εξωτερικό. Το Πρόγραμμα στηρίζεται σε 3 πυλώνες χρηματοδότησης σε αποκεντρωμένο επίπεδο που αντιστοιχούν στις 3 Βασικές Δράσεις του Προγράμματος.

Παράλληλα, μέσα από το Πρόγραμμα προάγεται η υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης χωρίς αποκλεισμούς με την αξιοποίηση της τυπικής, μη τυπικής και άτυπης μάθησης και την ίδια στιγμή υποστηρίζεται ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας και προσφέρονται ακόμη ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ οργανισμών.

Τα τελευταία 10 χρόνια, μέσω του Προγράμματος Erasmus+ που διαχειρίζεται το ΙΔΕΠ, έχουν συμμετάσχει σε Σχέδια Erasmus+ κεντρικών ή αποκεντρωμένων δράσεων 1980 οργανισμοί από Κύπρο και 80.967 άτομα, με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 141.488.980 Ευρώ.

Εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν οι δικαιούχοι των δράσεων του Προγράμματος Erasmus+ είναι πολλά όπως,πολυπολιτισμική εμπειρία, ακαδημαϊκή εξέλιξη, ανάπτυξη προσωπικών και επαγγελματικών δικτύων και κοινωνική ευαισθητοποίηση. Με λίγα λόγια, το Πρόγραμμα Erasmus+ «Ανοίγει δρόμους, Αλλάζει ζωές»!

«Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης»: Κάνοντας πράξη την έννοια του εθελοντισμού

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως στόχο την προώθηση του εθελοντισμού στους νέους πολίτες που ονειρεύονται μια καλύτερη κοινωνία για όλους. Απευθύνεται σε νέους/ες, 18 με 30 ετών, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες εθελοντισμού ή να εργαστούν σε έργα αλληλεγγύης που ωφελούν κοινότητες στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Παράλληλα, στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης εκπρόσωποι κυπριακών οργανισμών που επιθυμούν να στηρίξουν τους νέους σε σχέδια εθελοντισμού και έργα αλληλεγγύης.

idepco2

Το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» είναι το πρόγραμμα της ΕΕ που δίνει ευκαιρίες σε νέους/ες να βελτιώσουν τον κόσμο, προσφέροντας ανιδιοτελώς μέσω του εθελοντισμού, δημιουργώντας ενεργούς πολίτες και προάγοντας οργανισμούς που ονειρεύονται μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες και αποκλεισμούς.

Μια νέα ευκαιρία σάς περιμένει στο ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης

Εάν είστε έτοιμοι να διευρύνετε τους ορίζοντές σας ή να συμβάλλετε στην οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινότητας σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στο ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης, την Εθνική Υπηρεσία διαχείρισης του Προγράμματος Erasmus+. Επισκεφθείτε σήμερα την επίσημη ιστοσελίδα του, ενημερωθείτε αναλυτικά για το Πρόγραμμα Erasmus+ και το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» και βρείτε στις δράσεις τους τη δική σας, νέα ευκαιρία!

Δειτε Επισης

Νέες προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος για την επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου
Ανδρέας Σπύρου: Η Κύπρος ιδανικός προορισμός για διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις
Βραβείο «Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας 2023» για τον αν. καθηγητή του ΤΕΠΑΚ Νίκο Μίτλεττον
TΕΠΑΚ: Σε έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλιακής βιομηχανίας
Βιώσιμες κοινότητες: Σύνδεση με το μέλλον μέσω έξυπνων και πράσινων λύσεων
Επιβεβαίωση δυναμικής και ανάπτυξης... Σε σταθερά ανοδική πορεία το 2023 ο τομέας του στοιχήματος
Legal 500 EMEA 2024: «Top Tier Firm» σε τρεις τομείς πρακτικής η δικηγορική Pyrgou Vakis
Coca-Cola HBC Κύπρου: Για ακόμη μια χρονιά στηρίζει έμπρακτα τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Διαχείριση δεδομένων υγείας μέσω Amazon Web Services
Θέλουν ΑΤΜ στην ύπαιθρο και σε απομακρυσμένες περιοχές οι ηλικιωμένοι