Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά
Sponsored Article 11:20 - 29 Απριλίου 2024
Ο ιδρυτής της βιομηχανίας ΕΥΡΗΚΑ, Ξάνθος Σαρρής (1922-1981) υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του κυπριακού επιχειρείν.
Η δημιουργία της ΕΥΡΗΚΑ το 1959, με ένα καινοτόμο προϊόν που σάρωσε την αγορά (υπερλευκαντικό ΕΥΡΗΚΑ), και η λειτουργία, μόλις ένα χρόνο μετά, του πρώτου εργοστασίου ΕΥΡΗΚΑ στην Αμμόχωστο αποτελούν και πραγματικά case studies επιτυχίας.
Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για τον τρόπο με τον οποίο ο Ξάνθος Σαρρής αντιμετώπισε την τουρκική εισβολή του 1974, όταν, κυριολεκτικά, έχασε τα πάντα.
Συσπείρωσε γύρω του τους ανθρώπους του και μόλις ένα χρόνο μετά η ΕΥΡΗΚΑ είχε ξανά το δικό της, ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Λεμεσό.
Αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι το πώς ο Ξάνθος Σαρρής έθεσε τις βάσεις για την μετατροπή της ΕΥΡΗΚΑ στον σημερινό πολυεθνικό κολοσσό. Ας ρίξουμε μία ματιά σε αυτό το κεφάλαιο.
Η μετακόμιση στην Ελλάδα
Για τον μεγάλο επιχειρηματία, αλλά και πατριώτη Ξάνθο Σαρρή, Κύπρος και Ελλάδα αποτελούσαν πάντα συγκοινωνούντα δοχεία. Άλλωστε, δεν ήταν τυχαίο ότι αμέσως μετά τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου στην Κύπρο (1960), ήδη τον επόμενο χρόνο, λειτούργησε εργοστάσιο και στην Αθήνα.
Το 1976, αφού έχει πρώτα σταθεροποιήσει την κατάσταση στην κυπριακή εταιρεία μετά την τουρκική εισβολή, ο Ξάνθος Σαρρής παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Μαζί με τη γυναίκα του Ζαχαρούλα, σύντροφο και στυλοβάτη του σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ζωής του, μετακομίζουν στην Ελλάδα με σκοπό να αναπτύξουν την ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ.
Το εργοστάσιο στον Βόλο
Τα όνειρα του Ξάνθου Σαρρή δεν χωρούσαν στις μικρές πλέον εγκαταστάσεις της Αθήνας. Έτσι, το 1977 ξεκινά τη λειτουργία του το ιδιόκτητο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου.
Το εργοστάσιο είχε αρχική έκταση 6.000 τ.μ. (ενώ αργότερα επεκτάθηκε από τον πρωτότοκο γιο του ιδρυτή στα 20.000 τ.μ., όπως είναι και σήμερα). Όλα τα χημικά προϊόντα της εταιρείας κατασκευάζονται πλέον στον Βόλο και η ανάπτυξη της ΕΥΡΗΚΑ, εκτός του ελληνόφωνου κόσμου, δεν αργεί να έρθει.
Εποχή των εξαγωγών
Το 1978 αρχίζει η πορεία της ΕΥΡΗΚΑ προς τις διεθνείς αγορές. Πρώτη στάση οι αραβικές χώρες, όπου τα προϊόντα ΕΥΡΗΚΑ δείχνουν τη δυναμική τους, καταλαμβάνοντας σημαντικά μερίδια της αγοράς. Στη συνέχεια, οι εξαγωγές επεκτείνονται και συνεχίζονται στις περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Μόλις 20 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η ΕΥΡΗΚΑ του Ξάνθου Σαρρή είναι πλέον, ένας υπολογίσιμος παίκτης στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το τέλος ενός κεφαλαίου
Δυστυχώς, ο μεγάλος δημιουργός Ξάνθος Σαρρής έφυγε νωρίς, στις 28 Αυγούστου του 1981, σε ηλικία μόλις 59 ετών.
Το «Πιστεύω» της εταιρείας που ο ίδιος έγραψε το 1967, αλλά και ο τρόπος του επιχειρείν και διοικείν μέσω του παραδείγματος, αποτελούν έως και σήμερα την πυξίδα και τον οδηγό της ΕΥΡΗΚΑ.
Η επόμενη γενιά
Τον Ξάνθο Σαρρή διαδέχθηκε στο τιμόνι της ΕΥΡΗΚΑ ο πρωτότοκος γιος του Νίκος, που ανέλαβε ως Διευθύνων Σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας. Στην κυπριακή εταιρεία, ήταν και παρέμεινε ο Χριστόδουλος Νεοφύτου, ως Διευθύνων Σύμβουλος. Μερικά χρόνια αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, εντάσσονται στον όμιλο και τα δύο νεαρότερα παιδιά του Ξάνθου, η Έλενα και ο Άλκης.
Η ανάπτυξη μαρκών, αλλά και η παραγωγή νέων προϊόντων συνεχίζεται δυναμικά, ενώ οι επενδύσεις σε μάρκετινγκ και υποδομές καθιστούν πλέον την ΕΥΡΗΚΑ ηγέτη του κλάδου της. Μάρκες όπως το Aroxol, το Famozo, το Εύρηκα υγρό, το Flup, κ.α. γίνονται generic (συνώνυμα των κατηγοριών τους).
Σήμερα, ο Όμιλος ΕΥΡΗΚΑ με εταιρείες σε τρεις χώρες (Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία), λειτουργεί δύο υπερσύγχρονα εργοστάσια στον Βόλο και το Βουκουρέστι, διαθέτει κορυφαία προϊόντα και μάρκες στο χαρτοφυλάκιό του και εξάγει σε πολλές διεθνείς αγορές.
Η επόμενη γενιά ΕΥΡΗΚΑ, τα παιδιά και τα εγγόνια, πάντα πιστή στο όραμα και τις αξίες του Ξάνθου Σαρρή επενδύει στο τρίπτυχο “άνθρωπος, ποιότητα, εμπιστοσύνη”. Ο καταναλωτής, αλλά και η κοινωνία, την ανταμείβουν για αυτό, με την προτίμησή τους, φέρνοντας τις μάρκες της Εύρηκα σε ηγετικές θέσεις.