Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών

Σε μια κίνηση εντυπώσεων και με φόντο τις επερχόμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου, το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών, καταθέτοντας στη Βουλή επιστολή του γενικού γραμματέα του κόμματος Στέφανου Στεφάνου για νομοτεχνική επεξεργασία πρότασης νόμου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργο Κουκουμά, η πρόταση προνοεί την επιβολή έκτακτου τέλους ύψους 5% επί των καθαρών εσόδων από τόκους για τα έτη 2023 και 2024, θέτοντας ταυτόχρονα ασφαλιστικές δικλίδες που αποτρέπουν την μετακύλιση του βάρους στους δανειολήπτες.

Τα έσοδα που θα προκύψουν υπολογίζονται σε περίπου €50 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος και αυτά θα διοχετευθούν σε ειδικό ταμείο για να χρηματοδοτηθεί η επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια δανειοληπτών μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Κουκουμάς ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση δεν συναισθάνεται το μέγεθος της πίεσης που προκάλεσαν σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις οι αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες -από την άλλη- όπως αναφέρει, συσσώρευσαν απροσδόκητα κέρδη για τις τράπεζες που ξεπέρασαν το 1,1 δις ευρώ μόνο για το 2023.

«Το κράτος οφείλει να παρέμβει αποφασιστικά προκειμένου να επιστραφεί στην κοινωνία ένα μέρος τουλάχιστον αυτών των κερδών κι αυτό-όπως αποδείχθηκε-δεν θα γίνει με τα παρακάλια της κυβέρνησης προς τις τράπεζες. Η πρόταση του ΑΚΕΛ θα δώσει λύση και μια πραγματική ανακούφιση σε χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις», υποστηρίζει ο κ. Κουκουμάς, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν συγκινείται να δράσει για το θέμα της ακρίβειας και των επιτοκίων.

Σημειώνεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του επί της εισήγησης του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τονίσει πως «δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με τέτοιες ανεδαφικές προτάσεις» και εξέφραζε την ετοιμότητά του να συζητήσει προτάσεις υλοποιήσιμες και πάντα μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Υποδείκνυε παράλληλα πως η χώρα υπέφερε από λαϊκίστικες προσεγγίσεις και πολιτικές και σημείωνε ότι δεν θα ήθελε καν να σκεφτεί, αυτό που έγινε το 2012 να επαναληφθεί ποτέ.

Δειτε Επισης

Εκτός μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου η πρώην Λαϊκή-Άλλαξε χέρια το 4,8% που κατείχε o εκκαθαριστής
Ανεξάρτητο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της AstroBank η Νατάσα Πηλείδου
Βελτίωση στις εισπράξεις των κυπριακών ΜΕΔ-Νέες θετικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις αναμένει ο Morningstar DBRS
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Κλαούντια Μπουχ (SSM): Τα εμπορικά ακίνητα σημαντικός κίνδυνος για τις τράπεζες
Το…restart της Alpha Bank Κύπρου-Αναπτυξιακό πλάνο σε πλήρη εξέλιξη για να μεγαλώσει στην κυπριακή αγορά
Ανανέωση εντολής και ψήφος εμπιστοσύνης στον Πανίκο Νικολάου από το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου
DBRS: Σε υψηλό τέμπο οι επιδόσεις στις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες το 2025
Συμμόρφωση με Κανονισμό DORA: Ανάγκη για ψηφιακή ανθεκτικότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα
Χρίστος Γιακουμής: Βασικές προκλήσεις εφαρμογής του DORA και πώς να τις αντιμετωπίσετε