Αντιμετωπίζοντας τη γεωπολιτική αστάθεια με αισθήματα αισιοδοξίας

Η εμπλοκή του Ιράν στην πολεμική σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, πυροδοτεί περαιτέρω τη γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή, και κατ’ επέκταση εξανεμίζει τις ελπίδες που είχαμε για ειρηνικό συμβιβασμό το επόμενο διάστημα.

Μία αρνητική εξέλιξη, που έχει κυρίως ανθρωπιστική υφή, και οι ευχές όλων μας είναι να τερματιστεί σύντομα ο πόλεμος καθώς είμαστε ένας λαός που κουβαλάει νωπές μνήμες από το 1974, και αναγνωρίζει τις επιπτώσεις ενός πολέμου.

Με την κρίση όμως να εντείνεται, η αβεβαιότητα που κυριαρχεί παίρνει παράταση και αναπόφευκτα επηρεάζει και την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού, καθώς πέραν των τουριστικών ροών που αναμένεται να απωλέσουμε από τη μέχρι πρότινος δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μας αυτή του Ισραήλ, ενδέχεται πως η γεωγραφική μας θέση δίπλα από τα γεγονότα θα επηρεάσει επίσης σε ένα ποσοστό τις αφίξεις και από άλλες αγορές, που θα προτιμήσουν άλλους προορισμούς.

Οι εξελίξεις μπορεί να μας ανησυχούν, αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι, καθώς αν και ο τουρισμός είναι μια βιομηχανία ευαίσθητη από εξωγενείς παράγοντες, έχουμε αποδείξει αρκετές φορές στο παρελθόν την ισχυρή ανθεκτικότητά μας, με πρόσφατο παράδειγμα την πανδημία του κορονοϊού.

Σήμερα, παρά το αρχικό μούδιασμα των αγορών, οι προβλέψεις για την τουριστική σεζόν του 2024 είναι συγκρατημένα ενθαρρυντικές, αν και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κάπως πίσω σε σχέση με το 2023, καθώς πέραν από τις συνέπειες των γεωπολιτικών εξελίξεων, στα αρνητικά ήταν και το Πάσχα των καθολικών που συνέπεσε τον χειμώνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι καθολικοί να επιλέξουν προορισμούς στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ώστε να απολαύσουν ακόμη λίγες χειμερινές διακοπές, κάτι που είχε αντίκτυπο στον αριθμό των αφίξεων του Απρίλη, που παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Από την πλευρά μας δεν εφησυχαζόμαστε, και παρά τα εμπόδια που έχουμε ενώπιον μας, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για προώθηση του κυπριακού τουρισμού. Σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και την Hermes στοχεύουμε την παραδοσιακή αγορά της Αγγλίας, αλλά και τις ανερχόμενες αγορές της Πολωνίας, της Γαλλίας, και της Γερμανίας. Ως στόχο έχουμε θέσει να φτάσουμε όσο πιο κοντά στις επιδόσεις του 2023, ένα εγχείρημα απαιτητικό, καθώς ας μην ξεχνάμε πως καλοκαίρι θα διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Γερμάνια, όπως επίσης και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, δύο κορυφαίες διοργανώσεις στον κόσμο που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες. Επιπλέον, στις προκλήσεις που έχουμε για άντληση τουριστών είναι η οικονομική ύφεση που κυριαρχεί στην Αγγλία, αλλά και η ενεργειακή κρίση που μαίνεται στην κεντρική Ευρώπη, γεγονότα που επηρεάζουν σημαντικά τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Οι τουριστικές ροές που φτάνουν στη χώρα μας πρέπει να αυξηθούν, και για να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να επενδύσουμε ως χώρα και ως ιδιωτικός τομέας στην προώθηση της Κύπρου μέσα από καμπάνιες προβολής και αναγνωρισιμότητας στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να διευρύνουμε τις αγορές από τις οποίες στοχεύουμε τουρισμό, όπως για παράδειγμα αυτήν της Αμερικής, που οι πολίτες της επισκέπτονται την Ελλάδα και το Ισραήλ αλλά όχι τη χώρα μας. Αυτό θα το επιτύχουμε με τη βελτίωση της συνδεσιμότητας της Κύπρου, κάτι που υστερούμε ως ο πιο απομακρυσμένος προορισμός της Ευρώπης. Χρειάζεται όμως, να αντλήσουμε και πιο ποιοτικό τουρισμό, ακόμα και από αγορές που σήμερα έχουμε ιδιαίτερη σχέση. Τουρίστες που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψουν χρήματα, και να ενισχύσουν την οικονομία της χώρας μας.

Δειτε Επισης

Πασχαλινό φιλανθρωπικό παζαράκι διοργάνωσε το Sunprime Protaras Beach στον Πρωταρά
ΕΤΑΠ Πάφου: Εντατική εκστρατεία για το Πάσχα και συμμετοχή στην έκθεση Ταξίδι
Συνάντηση ΕΒΕΛ-ΕΤΑΠ Λάρνακας με Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας
Συζήτηση θεμάτων προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της Λάρνακας
Γενική Συνέλευση Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ)
ΕΤΑΠ Πάφου: Μελέτη για ανάδειξη του Μύθου της Θεάς Αφροδίτης
20.000 κλίνες τα αυτοεξυπηρετούμενα στην επαρχία Πάφου
Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθορίζουν το πράσινο μέλλον της χώρας μας
Εξυπηρέτηση πελατών: Ο πελάτης αλλάζει αλλά παραμένει ο ίδιος
Οι επιδόσεις του τουρισμού κατά το έτος 2023 και προβλέψεις για το 2024