Με επικρίσεις και τροπολογίες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ

Με έντονες επικρίσεις για την καθυστέρηση στην κατάθεση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ αλλά και για τον παράνομο τρόπο με τον οποίο πληρώθηκε τον Μάρτιο το προσωπικό του πανεπιστημίου, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε όμοφωνα τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ.

Παράλληλα υπερψηφίστηκαν τρεις τροπολογίες του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ. Οι δύο αφορούν το σταύρωμα της διενέργειας αγοράς υπηρεσιών και των δαπανών για ενοίκια από το ΤΕΠΑΚ, χωρίς πρώτα να εξασφαλιστεί γραπτώς η συγκατάθεση της Επιτροπής Παιδείας.

Η τρίτη τροπολογία καταργεί από τον προϋπολογισμό πρόνοια, βάσει της οποίας μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες του ελέγχοντος λειτουργού του ΤΕΠΑΚ από τον Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας. Σημειώνεται ότι οι επιφυλάξεις γύρω από το θέμα ήταν αυτές που οδήγησαν στην καθυστέρηση της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €100.911.679 και ισόποσα έσοδα. Ειδικότερα, οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες του ΤΕΠΑΚ για το έτος 2024 αφορούν μεταξύ άλλων τρέχουσες δαπάνες (€38.431.982), λειτουργικές δαπάνες (€7.344.732), διαχειριστικά έξοδα (€5.889.402), κεφαλαιουχικές δαπάνες (€26.415.543) και μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€22.830.020).

Κατά τη συζήτηση η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στηλίτευσε την αργοπορημένη κατάθεση του προϋπολογισμού τον Απρίλιο με αποτέλεσμα να εκβιάζεται η Βουλή για να τον ψηφίσει με τη μορφή του κατεπείγοντος, χωρίς να έχουν λυθεί όλες οι απορίες των βουλευτών. Ανέφερε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά. Ανέφερε επίσης ότι το ΤΕΠΑΚ είπε ότι κατέθεσε τον προϋπολογισμό εδώ και αρκετούς μήνες και ότι η καθυστέρηση δεν οφειλόταν σε αυτούς.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επέκρινε επίσης την καθυστέρηση στον προϋπολογισμό. Ωστόσο είπε ότι καταψηφίζει την τροπολογία για τον λειτουργό ελέγχου στο ΤΕΠΑΚ γιατί κάτι τέτοιο αποτελεί παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας και τα εσωτερικά  του ιδρύματος.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης έκανε λόγο για ασύγγνωστη καθυστέρηση στον προϋπολογισμό, ωστόσο είπε ότι αυτή στο μεγαλύτερο μέρος οφείλεται «στα τερτίπια ορισμένων» και στο γεγονός ότι ζητήθηκε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για το θέμα του ελέγχοντος λειτουργού. Τόνισε ότι ο ελέγχων λειτουργός πρέπει να είναι ο Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών και για αυτό κατέθεσαν και σχετική τροπολογία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι η Βουλή παρόλο που δεν έχει καμιά ευθύνη για την καθυστέρηση έφερε τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια για να μην μείνει κόσμος απλήρωτος. Σημείωσε ότι ο Γενικός Ελεγκτής συμβούλεψε σωστά τη Βουλή στο θέμα του λειτουργού ελέγχου, ότι αυτός πρέπει να είναι ο Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών και εξέφρασε την ελπίδα οι βουλευτές να στηρίξουν την τροπολογία τους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι ο έλεγχος των οικονομικών του ΤΕΠΑΚ πρέπει να είναι ανεξάρτητος και κανένας δεν μίλησε για περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Ελεγκτής υπέδειξε ότι δεν μπορεί ούτε ο Πρύτανης αλλά ούτε κανένας υφιστάμενος του Οικονομικού Διευθυντή να ασκεί τον έλεγχο και σε αυτή τη θέση είχαν συμφωνήσει αρχικά το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Οικονομικών και η Νομική υπηρεσία, ωστόσο στη συνέχεια ως δια μαγείας αποφάσισαν να διορίσουν μεταβατικό λειτουργό για το θέμα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθου πρότεινε να κατατίθεται ο προϋπολογισμός σε δύο μέρη ώστε στο μέλλον να μην υπάρχει καθυστέρηση, ιδιαίτερα στο θέμα της μισθοδοσίας. Το πρώτο μέρος είπε, θα πρέπει να αφορά τα λειτουργικά έξοδα και τις σταθερές δαπάνες που είναι προβλέψιμα και το δεύτερο τις αναπτυξιακές δαπάνες που πιθανότητα να έρχονται μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, το οποίο μπορεί να κατατίθεται αργότερα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι αν πίσω από τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ δεν κρύβονταν μια μεγάλη τραγωδία ανθρώπων που δεν ξέρουν αν θα πληρωθούν θα ήταν μια καταπληκτική φαρσοκωμωδία με συγγραφέα και εκτελεστή την Κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στο ΤΕΠΑΚ πληρώθηκαν τον προηγούμενο μήνα παράνομα από το Ταμείο Συντάξεων του ΤΕΠΑΚ. Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι παρά την καθυστέρηση σύντομα αναμένεται και συμπληρωματικός προϋπολογισμός να έρθει ενώπιον της Βουλής.

Ανέφερε επίσης ότι αποκορύφωμα αυτού του χειρισμού είναι η απόφαση του Υπουργικού να διορίσει τρόικα στο ΤΕΠΑΚ από εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου για να παρακολουθούν τη δράση, τις πληρωμές και την όλη δραστηριότητα, κάτι που χαρακτήρισε ευθεία επίθεση στο ΤΕΠΑΚ και την ακαδημαϊκή ελευθερία του ιδρύματος. Πρόσθεσε ότι αυτά ακολουθούν την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να διορίσει στο ΔΣ του ΤΕΠΑΚ δηλωμένο χουντοφασίστα.

Όσον αφορά το θέμα του λειτουργού ελέγχου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να συνεννοηθεί με τα συγκυβερνώντα κόμματα για το θέμα. Πρόσθεσε ότι είναι καλό όταν τα κόμματα της συμπολίτευσης εξάρουν την προσφορά του Γενικού Ελεγκτή να ασκούν και την επιρροή τους, ώστε την ώρα που ο θεσμός χτυπάται ο Πρόεδρος να σταματήσει να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Ανέφερε ακόμα ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία για τον λειτουργό ελέγχου που θα βάλουν το ίδρυμα σε περιπέτειες και θα οδηγήσουνε σε παρατεταμένη κρίση της συμφωνίας της Κυβέρνησης με το ΤΕΠΑΚ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε απογοήτευση γιατί το ΤΕΠΑΚ, ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της πολιτείας έχει αφήσει ιστορία με σκάνδαλα, κακοδιαχείριση, και απάτες, ενώ θα έπρεπε να ήταν διπλά και τριπλά προσεκτικό για τη σωστή διαχείριση των οικονομικών. Πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση υπήρξε εξ υπαιτιότητας της διοίκησης στο ΤΕΠΑΚ γιατί ζήτησαν κάτι παράλογο να αλλάξει ο ελέγχων λειτουργός για οικονομική διαχείριση. Είπε ότι αν γινόταν αυτό θα ήταν ο μόνος οργανισμός που θα έλεγχε τον αυτό του και σωστά είπε ο Γενικός Ελεγκτής ότι είναι παράνομο και παράτυπο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας είπε ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχει δημιουργήσει αυτή η καθυστέρηση είναι ασφυκτικά για τη Βουλή και δρουν απειλητικά για το σώμα. Πρόσθεσε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η Βουλή εκβιάζεται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό.

Είπε ακόμα ότι το θέμα του ελέγχοντος Λειτουργού θα μπορούσε να επιλυθεί νωρίτερα αν υπήρχε σχετική συνεννόηση. Ανέφερε ότι δημιουργείται θεσμικό ζήτημα αφού η αρμοδιότητα του ελέγχοντος λειτουργού ανατίθεται σε κατώτερα ιεραρχικά λειτουργικά υπάλληλος του ΤΕΠΑΚ και δεν είναι συναφή τα σχέδια υπηρεσίας.

Πρόσθεσε ότι το ύψος του προϋπολογισμού είναι πολύ μεγάλο και χρειάζεται εξαντλητικός έλεγχος, ενώ το έλλειμμα ύψους €2 εκ. σημαίνει ότι σύντομα θα υπάρχει συμπληρωματικός προϋπολογισμός κάτι που αποτελεί αναχρονιστική πρακτική.

Πρόσθεσε ότι αναμένουν από το ΤΕΠΑΚ, εκτός από τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, επιδόσεις και στη χρηστή διοίκηση και στο εξορθολογισμό των δαπανών και από το Υπουργείο Παιδείας να φέρει ενώπιον της Βουλής το νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανώτατη εκπαίδευση. Είπε ακόμα ότι χρειάζεται προσοχή για τα ενοίκια που πληρώνει το ΤΕΠΑΚ.

Δειτε Επισης

Η αποστολή του Lidl Kids Team Κύπρου στο Μόναχο που χάρισε θέαμα και εμπειρίες ζωής
Ανανέωση συνεργασίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος με TechIsland
Κίνα: Σημαντική ανάπτυξη για την κινεζική ναυπηγική βιομηχανία το πρώτο εξάμηνο
4ο Cyber Security Conference: Ο Allan Boardman στην Κύπρο
Είκοσι χρόνια CSC Christodoulou-Επετειακή εκδήλωση στην παρουσία συνεργατών και πελατών της εταιρείας
Η BBF υπερήφανος ετήσιος χορηγός του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού
Σε λειτουργία η Ακαδημία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων «Professional Skills Academy»
Ανοίγει ξανά μετά από δέκα χρόνια τις πύλες του το Δασικό Κολλέγιο... Το πρόγραμμα που θα προσφέρει
Finvasia: Υγειονομική περίθαλψη με... γιατρικό την καινοτομία-Πώς ένας ινδικός όμιλος στην Κύπρο αλλάζει τον τομέα της υγείας
Εικονικός Μαραθώνιος Πάφου: Τα έργα Πολιτικής Συνοχής όπως δεν τα έχετε ξαναδεί