Powered by

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι

Μικρή αύξηση παρουσίασε τον Μάρτιο ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, φθάνοντας τα 54.751 άτομα σε σχέση με 54.697 άτομα τον Φεβρουάριο και 54.646 τον Ιανουάριο.

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, παρουσίασε αύξηση κατά 2.648 άτομα, αφού τον Μάρτιο του 2023 ανέρχονταν στα 52.103 άτομα.

Βάσει στοιχείων που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό όσων εργάζονται στο Δημόσιο, είναι αορίστου ή ορισμένου χρόνου, καθώς και ωρομίσθιοι, αντιπροσωπεύοντας μάλιστα το 40% των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, οι 32.083 είναι μόνιμοι υπάλληλοι, οι 10.142 εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου (ΕΑΧ), οι 5.990 εργοδοτούμενοι ορισμένου χρόνου (ΕΟΧ) και 6.536 ωρομίσθιοι.

Η πλειοψήφια των δημοσίων υπαλλήλων, συσσωρεύεται στη Δημόσια Υπηρεσία στην οποία υπηρετούσαν τον Μάρτιο 23.208 άτομα.

Από αυτούς οι 12.013 ή ποσοστό 51,8% ήταν μόνομοι υπάλληλοι, 4.269 ή 18,4% ήταν εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου, 1.289 ή 5,5% εργοδοτούμενοι ορισμένου χρόνου (ΕΟΧ) και 5.637 ή 24,3% ωρομίσθιοι.

Στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία υπηρετούσαν τον Μάρτιο 17.617 άτομα, εκ των οποίων οι 11.880 ή ποσοστό 67,4% ήταν μόνιμοι υπάλληλοι, οι 1.184 ή 6,7 ΕΑΧ, 4.401 ή 25% ΕΟΧ και 152 ή 0,9% ωρομίσθιοι.

Στις Δυνάμεις Ασφαλείας υπηρετούσαν τον Μάρτιο 13.926 άτομα, εκ των οποίων οι 8.190 ή 58.8% ήταν μόνιμοι υπάλληλοι, οι 4.689 ή 33,7% εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου, οι 300 ή 2,1% εργοδοτούμενοι ορισμένου χρόνου και οι 747 ή 5,4% ωρομίσθιοι.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το 1ο τρίμηνο 2024 απασχολήθηκαν στην Κυβέρνηση κατά μέσο όρο 32.070 μόνιμοι υπάλληλοι, 10.183 ΕΑΧ, 5.866 ΕΟΧ και 6.579 ωρομίσθιοι.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Τέλος ο διαχωρισμός σε μόνιμο και έκτακτο προσωπικό

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, από τον Ιανουάριο του 2024 καταργήθηκε ο διαχωρισμός σε μόνιμο και έκτακτο προσωπικό.

Ως εκ τούτου, η Στατιστική Υπηρεσία έχει αναπροσαρμόσει τη διάρθρωση του κυβερνητικού προσωπικού σε μόνιμους, εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου (ΕΑΧ), εργοδοτούμενους ορισμένου χρόνου (ΕΟΧ) και ωρομίσθιο προσωπικό.

Συνεπώς, υπάρχει διακοπή στη χρονοσειρά και τα στοιχεία, πλέον, δεν είναι συγκρίσιμα με τα στοιχεία των προηγούμενων μηνών.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις πολιτικής για υγεία, ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα των ωκεανών
Μελέτη ILO: Οικονομικά βιώσιμο μέχρι το 2032 το Ταμείο του ΓεΣΥ-Σταθερά θετικό το αποθεματικό
Γ. Παναγιώτου: Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ζητούμενα στην αγορά εργασίας-«Να λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα»
Άνοιξε δίαυλος στο πεδίο των επενδύσεων με την Συρία-Πιθανή επίσκεψη επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην χώρα
Με ζημιές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Και €12 εκατ. για παραγωγούς με απώλειες άνω του 30% πέραν της έκτακτης βοήθειας €3,5 εκατ. από Ε.Ε.
Στο μικροσκόπιο των συντεχνιών το νέο πλαίσιο εργοδότησης αλλοδαπών-Διαφωνούν με το περιεχόμενο
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει το νέο πλαίσιο ξένο εργατικό προσωπικό-Διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία επιχειρήσεων
Ο φόβος της επιβολής δασμών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και οι πικρές αλήθειες του Μάριο Ντράγκι...Μια βαρυσήμαντη παρέμβαση
Με απώλειες έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ