Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες

Τo Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του «Σχεδίου Χορηγιών για την Ενεργειακή Αναβάθμιση και την Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Μεγάλων Επιχειρήσεων» συνολικού ποσού €17 εκατ. που χρηματοδοτείται τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, το σχέδιο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου για την περίοδο 2021 – 2026, με τα €10 εκατ. της χορηγίας να προέρχονται από το νέο Σχέδιο REPowerEU της ΕΕ, μέσω του αντίστοιχου κεφαλαίου στο ΣΑΑ Κύπρο, που αφορούν μόνο σε κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών που εξυπηρετούν τους στόχους του REPowerEU.

Σκοπός του σχεδίου είναι η στήριξη, ανάπτυξη και αναβάθμιση των Μεγάλων Επιχειρήσεων, περιλαμβανομένης της ενεργειακής τους αναβάθμισης. Η χρηματοδοτική ενίσχυση συνίσταται στην παροχή χορηγίας για καθορισμένες επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προώθηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια, εγκαταστάσεις ή και εξοπλισμό, καθώς και στη μετάβαση λειτουργίας των επιχειρήσεων σε κυκλικό μοντέλο.

Το μέγιστο συνολικό ποσό χορηγίας που μπορεί να παραχωρηθεί σε μια Μεγάλη Επιχείρηση ανέρχεται σε €750.000.

Δικαιούχοι του Σχεδίου είναι νέες ή υφιστάμενες Μεγάλες Επιχειρήσεις, που βρίσκονται εγκατεστημένες ή θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, εξαιρουμένων των περιοχών στις οποίες η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο λόγω της τουρκικής εισβολής.

Στις επιλέξιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν περιλαμβάνονται δραστηριότητες που σχετίζονται με τους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και της παραγωγής οίνου και ξυδιού από οίνο που περιλαμβάνονται στο Μέρος ΙΙ του Παραρτήματος VII του Κανονισμού (ΕΕ) 1308/2013.

Η περίοδος υποβολής των προτάσεων θα αρχίσει την 26η Απριλίου 2024 και ώρα 9.00 π.μ. και οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μόνο μέσω του ηλεκτρονικού Συστήματος Σχεδίων Χορηγιών του ΥΕΕΒ, στην ιστοσελίδα https://fundingapps.meci.gov.cy, χρησιμοποιώντας Chrome, Firefox και Edge, μέχρι και τις  28 Ιουνίου 2024 και ώρα 11.59 μ.μ.

Η σειρά προτεραιότητας θα καθορίζεται με βάση τη σειρά υποβολής των προτάσεων (άμεση αξιολόγηση) και το ανώτατο ποσό εγκρίσεων δεν θα ξεπεράσει τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του Σχεδίου.

Τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται η χορήγηση ενίσχυσης σε «προβληματικές επιχειρήσεις», όπως ορίζονται στο Άρθρο 1, σημείο 4, στοιχείο γ (1.4.γ) και Άρθρο 2, σημείο 18 (2.18) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ.651/2014.

Αναφέρεται τέλος ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν τον τελικό Οδηγό του Σχεδίου, στον οποίο αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες, καθώς και άλλα απαιτούμενα έντυπα ή έγγραφα, από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας (https://www.industry.gov.cy/gr/).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς στα τηλέφωνα 22867149 και 22409323.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία πτώση 2% λόγω υπερπροσφοράς και εμπορικής αβεβαιότητας
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σε δύο εβδομάδες ο οδικός χάρτης Ε.Ε. για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Κέρδη για το πετρέλαιο με φόντο τα αντικρουόμενα μηνύματα για τον εμπορικό πόλεμο
Δυνατή η πλήρης απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα ως το 2060-Η μελέτη του Frederick
Ανησυχεί για την ιδιοκατανάλωση ο ΣΕΑΠΕΚ...«Επικίνδυνη στασιμότητα, επενδυτική αβεβαιότητα και προγραμματιστική ασφυξία»
ENI: Ιστορική η συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για τον «Κρόνο»...Τα αποτελέσματα της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο
Πτώση 2% για το πετρέλαιο με φόντο το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν με στόχο τις εξαγωγές LNG
Ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου με φόντο τις νέες κυρώσεις στο Ιράν και την άνοδο των αγορών
Φυσικό αέριο: Σταθεροποίηση τιμών εν μέσω επάρκειας LNG και ενίσχυσης των αποθεμάτων