Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου

Η σειρά διαδικτυακών διαλέξεων εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο-διάλεξη της Δρ. Θέας Χριστοφόρου – Αρχαιολόγος, «Νότιο Μεταλλείο Μαθιάτη-Στρογγυλού: Ο ρόλος του ως μνημείο πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς για την Κύπρο» το οποίο παρουσιάζεται την Παρασκευή 26 Απριλίου.

Θεματική Διάλεξης:

Η ευρύτερη περιοχή Μαθιάτη είναι γνωστή για τα πλούσια κοιτάσματα της σε ορυκτά (χαλκό, χρυσό, άργυρο κ.ά.), και τον ρόλο που έπαιξε στην αρχαία και σύγχρονη μεταλλευτική οικονομία της Κύπρου.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η μεταλλευτική δραστηριότητα έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα για την αρχαία εκμετάλλευση του χαλκού, ωστόσο, οδήγησε στην αλλοίωση του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου της περιοχής.

Αργότερα, η εγκατάλειψη των μεταλλείων στην περιοχή, οδήγησε σε ένα μεγάλο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλήγμα, καθώς δεν έγινε ποτέ περιβαλλοντική αποκατάσταση, αλλά ούτε διατηρήθηκαν ή διασώθηκαν τα τεκμήρια της αρχαίας και σύγχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Εκτός αυτού, το πρόσφατο ενδιαφέρον εταιρειών για επαναλειτουργία μερικών μεταλλείων, έθεσε και θέτει σε κίνδυνο την κυπριακή μεταλλευτική κληρονομιά.

Το Νότιο Μεταλλείο Μαθιάτη-Στρογγυλού, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των πιο πάνω, καθώς ως το μοναδικό μεταλλείο στην Κύπρο, το οποίο είναι υποψήφιο μνημείο UNESCO στην κατηγορία Φυσικό και Πολιτιστικό Τοπίο από το 2002, βρέθηκε στο κέντρο συζητήσεων, μετά από το ενδιαφέρον μεταλλευτικής εταιρείας για επαναλειτουργία του.

Στο παρόν επεισόδιο, παρουσιάζεται το ιστορικό και αρχαιολογικό υπόβαθρο του μεταλλείου Στρογγυλού, με σκοπό να σκιαγραφηθούν οι αλλαγές που διαμόρφωσαν το τοπίο του, και την τοπική ταυτότητα. Τέλος, δίνεται έμφαση στον ρόλο του ως μνημείο πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Κύπρο.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:

Η Δρ. Θέα Χριστοφόρου έλαβε το πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας με κατεύθυνση Αρχαιολογία, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2012. Έχει επίσης λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα στο πρόγραμμα “Rome and its Provinces” από το Πανεπιστήμιο του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2013. Το 2022, έλαβε το διδακτορικό της τίτλο στο πρόγραμμα Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η διδακτορική της διατριβή επικεντρωνόταν στην Αρχαιολογία Τοπίου με τίτλο «Ανασύνθεση του Τοπίου στους Βορειοανατολικούς πρόποδες του Τροόδους από την Προϊστορία μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα: η μελέτη των περιοχών Αγίας Βαρβάρας, Λυθροδόντα, Μαθιάτη και Σιας».

Από το 2017, συμμετέχει ενεργά στην τοπική πρωτοβουλία Ομάδα Προστασίας Περιβαλλοντικού και Ιστορικού πλούτου Μαθιάτη στην επαρχία Λευκωσίας, με στόχο την προστασία του Νοτίου Μαθιάτη-Στρογγυλού, Υποψήφιου Μνημείου UNESCO στην κατηγορία του Φυσικού και Πολιτιστικού Τοπίου, μετά από αίτηση μεταλλευτικής εταιρείας για την επαναλειτουργία του μεταλλείου και την εξόρυξη των ορυκτών κοιτασμάτων.

Μέρος των δράσεων της ομάδας, ήταν η συμμετοχή σε συζητήσεις στη Βουλή της Κύπρου σχετικά με τις αρχαιότητες που σώζονται στο μεταλλείο του Στρογγύλου, καθώς και σε διάφορες εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου της Κύπρου (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017, Έκθεση Μεταλλευτικής Φωτογραφίας 2020 κ.ά.).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Κυπριακή Αρχαιολογία, την Κυπριακή Αρχαιολογία Τοπίου της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου, και την Αρχαία Μεταλλουργία στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης