Απαγγέλλουν επικρίσεις οι δικηγόροι-Απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης για τον φορολογικό μετασχηματισμό

Την ανησυχία του για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τον ολοκληρωμένο φορολογικό μετασχηματισμό εκφράζει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ο ΠΔΣ συμφωνεί με την επίσπευση των διαδικασιών, όπως αυτή ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Επιτροπή που ανέλαβε να υλοποιήσει το έργο, «όμως δεν αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο θα επιταχυνθούν οι οποιεσδήποτε διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Έργου όσο το δυνατόν νωρίτερα, αφού μέχρι σήμερα το Έργο ήδη παρουσιάζει καθυστέρηση στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος των παραδοτέων ως αυτά είχαν αρχικώς εξαγγελθεί και δημοσιοποιηθεί», αναφέρει.

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του, ο ΠΔΣ αναφέρεται και στο θέμα της πράσινης φορολογίας και των αντισταθμιστικών μέτρων, για τα οποία, σημειώνει, ο Υπουργός Οικονομικών είχε εξαγγείλει δημόσια διαβούλευση στις 6/3 για νομοσχέδια πράσινων φορολογιών που όριζαν ημερομηνία εφαρμογής την 1η Απριλίου 2024.

Ο ΠΔΣ επισημαίνει ότι τα προαναφερόμενα νομοσχέδια, τα οποία τέθηκαν προς δημόσια διαβούλευση, μετά από τις παρουσιάσεις για την πράσινη φορολογία από τους αρμοδίους του Έργου την 1η Μαρτίου 2024, «σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τη νομική υποχρέωση εφαρμογής δημοσιονομικής ουδετερότητας ως οι επανειλημμένες εξαγγελίες των αρμοδίων».

Δηλαδή, διευκρινίζει, στα προτεινόμενα νομοσχέδια απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά σε νομοθετική ρύθμιση που να επιβάλλει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατά την είσπραξη των πράσινων φορολογιών, και σε ειδικό ταμείο, θα καταβάλλει σχετικές φοροαπαλλαγές ή κίνητρα στους φορολογούμενους ως αντισταθμιστικά μέτρα.

Τουναντίον, σημειώνει, η είσπραξη αυτών καταλήγει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Συνεπώς, στην παρούσα τους μορφή τα προτεινόμενα νομοσχέδια ενεργούν ως «φοροεισπρακτικά και σε καμία περίπτωση δημοσιονομικά ουδέτερα», υπογραμμίζει ο ΠΔΣ.

«Αναμένουμε βεβαίως ως ΠΔΣ και τη σχετική επιβεβαίωση εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών κατά πόσο οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην ετοιμασία και υιοθέτηση των νομοσχεδίων που αφορούν την πράσινη φορολογία ενεργούν και κατά παράβαση των δημοσιευμένων οροσήμων του τροποποιημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που όριζαν την υιοθέτηση αυτών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους 2024», προστίθεται.

Ο ΠΔΣ επαναλαμβάνει τη βούλησή του για συμμετοχή σε συναντήσεις με τους αρμόδιους του Έργου με στόχο την άμεση ολοκλήρωση της προτεινόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης και την αξιοποίηση της εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας δικηγόρων μελών του για συναφή θέματα.

Σημειώνει, περαιτέρω, ότι ο ΠΔΣ κλήθηκε σε μία μόνο συνάντηση με τους αρμόδιους του Έργου, στην οποία ενημερώθηκε αναφορικά με το στάδιο στο οποίο βρισκόταν το έργο κατά τις αρχές Φεβρουαρίου 2024 και στην οποία ζητήθηκαν οι γραπτές εισηγήσεις του ΠΔΣ.

Τονίζει όμως, ότι «σε καμία περίπτωση δεν είχε διεξαχθεί ουσιαστική διαβούλευση επί συγκεκριμένων θεμάτων κατά την εν λόγω συνάντηση, αφού οι αρμόδιοι του Έργου κατά τον σχετικό χρόνο, δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσουν καμία ολοκληρωμένη μελέτη ή πρόταση επί του θέματος».

Ως αποτέλεσμα, ο ΠΔΣ αναφέρει ότι συμφωνεί και υιοθετεί τις δηλώσεις και άλλων εμπλεκόμενων φορέων που έχουν κληθεί σε διμερείς συναντήσεις με τους αρμόδιους του Έργου ότι η φύση τέτοιων συναντήσεων, δεν λαμβάνουν τη μορφή διαβουλεύσεων αφού αφορούν γενικής φύσεως συζήτηση επί οποιωνδήποτε προτάσεων αξιολογούνται στη βάση οποιουδήποτε υπό συζήτηση προτεινόμενου φορολογικού μοντέλου.

«Αναμένουμε από τους αρμόδιους του Έργου την ετοιμασία ουσιαστικών προτάσεων στη βάση νομικού και φορολογικού πλαισίου και τη μεθοδολογία που αναμένονται αυτά να υιοθετηθούν, ως το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών εντός των ορόσημων των αρχικών εξαγγελιών που αφορούν το Έργο», καταλήγει ο ΠΔΣ στην ανακοίνωσή του.

Δειτε Επισης

Universal Life: Στηρίζει τη νέα γενιά επιστημόνων και επιβραβεύει την αριστεία
Ετήσια αύξηση κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες, μείωση στις μεταφορές το πρώτο τρίμηνο
Η Purpose Communications γιορτάζει την «Παγκόσμια Ημέρα Δημοσίων Σχέσεων 2024»
Το AUB Mediterraneo δέχεται φοιτητές με απολυτήριο των Δημοσίων Λυκείων της Κύπρου
Πετρολίνα: Προσφορά ζωής μέσω αιμοδοσίας εις μνήμη Δημήτρη Λευκαρίτη
To Foody επεκτείνει την υπηρεσία Alphamega Express
Η Aon δημοσιεύει τα αποτελέσματα της Έρευνας Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων για το 2024
Εκπαιδεύοντας γιατρούς νέας γενιάς και παγκόσμιας εμβέλειας
Εθνική Έρευνα Εργοδοτών CYEmployers: Κλειδί για διαμόρφωση ενός κατάλληλα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού
Νέα μέτρα και κατευθυντήριες γραμμές για τις κάμερες στα γυμναστήρια