Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

ΕΑΣ: Σε λειτουργία το θεραπευτικό κέντρο «Κίνητρο» για ενήλικες στην επαρχία Αμμοχώστου

Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ) και η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) ανακοινώνουν την έναρξη λειτουργίας του Θεραπευτικού Κέντρου «Κίνητρο» στην Επαρχία Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στο Παραλίμνι, το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες οι οποίοι παρουσιάζουν προβληματική ή παθολογική συμπεριφορά σε σχέση με την ενασχόληση τους με τα τυχερά παιχνίδια.

Η ΕΑΣ με βάση τη Στρατηγική Ασφαλούς Παιχνιδιού 2022-2025 και η ΑΑΕΚ με βάση την Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021-28, ένωσαν δυνάμεις με στόχο τη λειτουργία του Θεραπευτικού Κέντρου, ενώ η υλοποίηση του έργου ανατέθηκε στο ΚΕΝΘΕΑ μετά από τη διεξαγωγή σχετικού διαγωνισμού. Το θεραπευτικό κέντρο «Κίνητρο» εντάσσεται στα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιούν οι δύο εταίροι στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν σε ισχύ.

Η θεραπεία απεξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια που προσφέρει το «Κίνητρο» στηρίζεται σε ένα εξατομικευμένο πλάνο, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε ενδιαφερόμενου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι, η θεραπεία που προσφέρεται διασφαλίζει ότι δεν αποκόπτεται το άτομο από το περιβάλλον και τις συνήθεις δραστηριότητές του.

Το Θεραπευτικό Κέντρο Κίνητρο προσφέρει τις πιο κάτω δωρεάν υπηρεσίες:

  • πρόγραμμα συμβουλευτικής για άτομα που στοχεύουν στη μείωση της ενασχόλησής τους με τα τυχερά παιχνίδια,
  • συμβουλευτική για μέλη της οικογένειάς εξαρτημένων ατόμων, ανεξάρτητα από το αν το εξαρτημένο άτομο συνεργάζεται με το Κέντρο ή όχι,
  • θεραπευτικό πρόγραμμα με στόχο την πλήρη αποχή από τα τυχερά παιχνίδια μέσω ατομικής θεραπείας, ομαδικής θεραπείας και οικογενειακής συμβουλευτικής.

Σημειώνεται ότι όλοι όσοι παρακολουθούν το θεραπευτικό πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν και τις υπηρεσίες του κοινωνικού λειτουργού του προγράμματος, αναλόγως των αναγκών τους.

Η θεραπεία που προσφέρει το Κέντρο «Κίνητρο», επικεντρώνεται στη διεύρυνση και κατανόηση της πορείας που εξώθησε το άτομο στην προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, στην ανάπτυξη κινήτρων με στόχο την αποχή από τα τυχερά παιχνίδια, την εκπαίδευση για αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού κινδύνου, τον χειρισμό συναισθηματικών

αντιδράσεων και την αναδόμηση γνωστικών διαστρεβλώσεων, την ανοικοδόμηση της ζωής με βάση τις προσωπικές αξίες και πεποιθήσεις, την ενίσχυση των δεξιοτήτων επικοινωνίας, την εκμάθηση μεθόδων επίλυσης προβλημάτων και την πρόληψη της πιθανότητας υποτροπής.

Σε δηλώσεις της επί τη ευκαιρία της έναρξης της λειτουργίας του Θεραπευτικού Κέντρου «Κίνητρο» στο Παραλίμνι, η Πρόεδρος της ΕΑΣ, κυρία Ιωάννα Φιάκκου, ανέδειξε ότι «η δημιουργία του Θεραπευτικού Κέντρου «Κίνητρο» στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ήταν μια αναγκαιότητα για τους δύο οργανισμούς, καθώς δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη υπηρεσία για συμβουλευτική και θεραπεία της προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια στη συγκεκριμένη περιοχή».

Σύμφωνα με την κ. Φιάκκου, «η λειτουργία του Θεραπευτικού κέντρου στην Αμμόχωστο αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της ΕΑΣ για διασφάλιση της προστασίας των παικτών και της κοινωνίας.

Με τη λειτουργία του Κέντρου κάνουμε ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Στρατηγικής Ασφαλούς Παιχνιδιού, ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση βασισμένη στη δημόσια υγεία και ενισχύοντας εμπράκτως το προστατευτικό περιβάλλον για τους παίκτες και την κοινωνία τόσο μέσα από την πρόληψη όσο και μέσα από τη θεραπεία».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΑΕΚ, Δρ. Χρίστος Μηνά, δήλωσε ότι, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου λειτουργώντας στη βάση της Εθνικής της Στρατηγικής υλοποιεί με την έναρξη του προγράμματος «ΚΙΝΗΤΡΟ» ένα βασικό της στόχο που αφορά στη λειτουργία Θεραπευτικών προγραμμάτων σε όλες τις ακάλυπτες επαρχίες όπως ήταν μέχρι πρόσφατα η και επαρχία της Αμμοχώστου.

Η ΑΑΕΚ δεσμεύεται σε μια στενή συνεργασία με τον ανάδοχο φορέα ώστε η θεραπεία που παρέχεται να τηρεί όλες τις προδιαγραφές «καλής πρακτικής» καθώς και τις αρχές της άμεσης και απρόσκοπτης πρόσβασης σε όσους την έχουν ανάγκη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το θεραπευτικό κέντρο «Κίνητρο» στο τηλέφωνο 23250313 ή στη διεύθυνση Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ 39, Διαμ. 21, 5280, Παραλίμνι.

Δειτε Επισης

Νέες προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος για την επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου
Ανδρέας Σπύρου: Η Κύπρος ιδανικός προορισμός για διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις
Βραβείο «Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας 2023» για τον αν. καθηγητή του ΤΕΠΑΚ Νίκο Μίτλεττον
TΕΠΑΚ: Σε έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλιακής βιομηχανίας
Βιώσιμες κοινότητες: Σύνδεση με το μέλλον μέσω έξυπνων και πράσινων λύσεων
Επιβεβαίωση δυναμικής και ανάπτυξης... Σε σταθερά ανοδική πορεία το 2023 ο τομέας του στοιχήματος
Legal 500 EMEA 2024: «Top Tier Firm» σε τρεις τομείς πρακτικής η δικηγορική Pyrgou Vakis
Coca-Cola HBC Κύπρου: Για ακόμη μια χρονιά στηρίζει έμπρακτα τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Διαχείριση δεδομένων υγείας μέσω Amazon Web Services
Θέλουν ΑΤΜ στην ύπαιθρο και σε απομακρυσμένες περιοχές οι ηλικιωμένοι