Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές

«Οι βασικές μας προβλέψεις, δηλαδή σταθερή παγκόσμια ανάπτυξη, πτώση του πληθωρισμού και χαμηλότερα επιτόκια πολιτικής, εξακολουθούν να υποδηλώνουν ένα εποικοδομητικό περιβάλλον για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων κινδύνου.

Ωστόσο, ο συνδυασμός της καθυστερημένης νομισματικής χαλάρωσης, των υψηλών αποτιμήσεων, των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ υποδηλώνει ότι το επενδυτικό περιβάλλον είναι πιθανό να παραμείνει πιο ασταθές από ότι ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου έτους.

Οι στρατηγικοί μας αναλυτές για τις μετοχές αναμένουν μόνο συγκρατημένες αποδόσεις, ενώ οι στρατηγικοί μας αναλυτές για τα εμπορεύματα δίνουν έμφαση στις ανοδικές ευκαιρίες στα βιομηχανικά και τα πολύτιμα μέταλλα, καθώς και στην αξία αντιστάθμισης των long θέσεων στο πετρέλαιο», υπογραμμίζει ο οίκος.

«Ο κίνδυνος για τις τιμές του πετρελαίου είναι κάπως αμφίπλευρος, καθώς οι αναλυτές πετρελαίου έχουν τονίσει ότι το σημερινό επίπεδο του Brent των 90 δολαρίων ενσωματώνει ήδη ένα πριμ γεωπολιτικού κινδύνου της τάξης των 5-10 δολαρίων και ότι η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 6 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Προς το παρόν, επομένως, δεν έχουμε προβεί σε αλλαγές στις οικονομικές μας προβλέψεις λόγω της πρόσφατης κλιμάκωσης», εξηγεί η επενδυτική τράπεζα.

Εκτός από τους γεωπολιτικούς κινδύνους, το κυρίαρχο θέμα της αγοράς ήταν ο υψηλότερος του αναμενόμενου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) των ΗΠΑ τον Μάρτιο.

«Με τα στοιχεία για τον ΔΤΚ και τις τιμές εισαγωγών, εκτιμούμε ότι ο βασικός δείκτης αυξήθηκε λίγο πάνω από 4% (σε ετήσια βάση) τους πρώτους τρεις μήνες του 2024. Αυτό θα ήταν το υψηλότερο ποσοστό 3 μηνών από το 4,9% που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023», υπογραμμίζει.

Αν δεν υπάρξει ουσιαστική επιδείνωση στην αγορά εργασίας, αυτό μάλλον αποκλείει τις μειώσεις των επιτοκίων έως ότου η FOMC δει μια νέα διαδοχική επιβράδυνση για τουλάχιστον μερικούς μήνες. Ως εκ τούτου, έχουμε αναβάλει κατά μία συνεδρίαση τις τριμηνιαίες περικοπές της Fed και βλέπουμε τριμηνιαίες περικοπές από τον Ιούλιο, με τους κινδύνους να κλίνουν προς την πλευρά της μεταγενέστερης μείωσης», συνεχίζει η τράπεζα.

Η οικονομία των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι σε θέση να αντέξει μια μεταγενέστερη του αναμενόμενου έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης. Παρόλο που η αύξηση του ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί από τον υψηλό ρυθμό 4,1% του 2023 στο β’ εξάμηνο, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το α’ τρίμηνο θα σημειώσει σταθερή αύξηση 3,1%, καθοδηγούμενη και πάλι από την ισχύ της προσωπικής κατανάλωσης. Παρομοίως, τα νέα για την αγορά εργασίας παραμένουν ως επί το πλείστον ευνοϊκά.

«Παρά τις πρόσφατες ανοδικές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό, πιστεύουμε ότι η ευρύτερη αποπληθωριστική αφήγηση παραμένει ανέπαφη. Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, βλέπουμε ότι η αύξηση των μισθών συγκλίνει στο 3,5%, ο ρυθμός που εκτιμούμε ότι συνάδει με το 2%, υποθέτοντας μια τάση παραγωγικότητας 1,5% και σταθερά περιθώρια κέρδους.

»Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν καλά εδραιωμένες, παρά τα πιο δυσμενή στοιχεία για τον πληθωρισμό. Οι έρευνες των καταναλωτών για τις προσδοκίες πληθωρισμού σε επίπεδο ενός έτους παραμένουν σε χαμηλό ή κοντά σε χαμηλό τριών ετών και όλες οι μετρήσεις των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό φαίνονται συνεπείς με πληθωρισμό 2%.

»Τέλος, ένα μεγάλο μέρος της ανόδου του πληθωρισμού αντανακλά έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ειδικών παραγόντων. Η συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας επιβεβαίωσε ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να γίνει στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου.

Δεδομένων των σημαντικά ασθενέστερων επιδόσεων της ευρωπαϊκής ανάπτυξης σε σχέση με τις ΗΠΑ, εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι οι τρεις πρώτες μειώσεις θα είναι διαδοχικές, οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% έως τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, βλέπουμε τώρα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα στραφεί σε τριμηνιαίο ρυθμό μειώσεων στη συνέχεια», καταλήγει ο οίκος.

Δειτε Επισης

Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed
Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία-Ένα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ
Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street