Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών σε σημερινή του ανακοίνωση χαιρέτισε τις νέες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πλαίσιο του World Economic Outlook (WEO).

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2024 εκτιμάται στο 2,7% και για το 2025 στο 2.9%. Η πρόβλεψη για το 2024 παραμένει η ίδια με την προηγούμενη του ΔΝΤ (WEO Οκτωβρίου 2023).

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζεται στην ανεργία, η οποία προβλέπεται για το 2024 και το 2025 να μειωθεί στο 5,9% και 5,7%, αντίστοιχα, και είναι χαμηλότερη κατά 0.5 π.μ. περίπου από τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι στο 2.3% και 2.0% τα έτη 2024-2025, αντίστοιχα, με αυξήσεις να είναι χαμηλότερες κατά 0.1-0.2 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, από τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ.

«Οι εκτιμήσεις αυτές είναι καλύτερες από τις προηγούμενες και αρκετά κοντά σε αυτές του Υπουργείου Οικονομικών και αναγνωρίζουν την ανθεκτικότητα και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας όπως είχε αναφέρει ο επικεφαλής κλιμακίου του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων τον Μάρτιο 2024, στο πλαίσιο αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας, δυνάμει του Άρθρου IV του ΔΝΤ», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Το Υπουργείο σημειώνει επίσης ότι «οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία, παρά τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα, δεικνύουν την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας στους εξωτερικούς κλυδωνισμούς, στη βάση των υγιών χρηματοοικονομικών δεικτών και της καλής επίδοσης της οικονομίας, ειδικά στους τομείς του τουρισμού και άλλων υπηρεσιών».

«Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από τις μακροοικονομικές προοπτικές παραμένει υψηλή, λόγω του δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος από τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και της πολεμικής σύρραξης στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας που ακόμη μαίνεται και κινδυνεύει να κλιμακωθεί σε μια πιο εκτεταμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή», προσθέτει.

Τέλος, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι, καθώς στο παρόν στάδιο είναι αδύνατον να προβλεφθεί η διάρκεια της σύρραξης και η τυχόν κλιμάκωσή της, δεν είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθούν οι όποιοι κίνδυνοι στην κυπριακή οικονομία.

Δειτε Επισης

Στο παιχνίδι των δημοτικών εκλογών ο ΠΑΣΙΚΑ... Γιατί μέλη του διεκδικούν θέσεις σε δημοτικά συμβούλια
Limassol Boat Show: Σκάφος Lamborghini και επιβλητικές παρουσίες από διεθνείς εταιρείες του κλάδου
Ανοδικό σερί στο ΧΑΚ
Κλείνει ξανά το μάτι στην Κ.Δ. για συμμετοχή στον Great Sea Interconnector ο ΑΔΜΗΕ-«Πολύ θετική για το έργο»
Γιώργος Σαββίδης: Δικαίωση για την Κύπρο, καμιά ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για το κούρεμα
Διαβεβαίωση Κεραυνού στην Λάουρα...Έτοιμο για συνεργασία με την Γενική Εισαγγελία της Ε.Ε. το Υπ. Οικονομικών
Στο 6% η ανεργία το πρώτο τρίμηνο... Στις Υπηρεσίες το ψηλότερο ποσοστό απασχολουμένων
Politico για Κολέγιο των Επιτρόπων: Tο κυπριακό ναυτιλιακό λόμπι σπρώχνει για το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών
Τμήμα Φορολογίας: Τι ισχύει με τις αναδρομικές αναπροσαρμογές εισφορών Ταμείου Σύνταξης στη δήλωση εισοδήματος
Σε τεντωμένο σχοινί η εργατική ειρήνη στην οικοδομική βιομηχανία, πιέσεις και στην ξενοδοχειακή