Powered by

Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών σε σημερινή του ανακοίνωση χαιρέτισε τις νέες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πλαίσιο του World Economic Outlook (WEO).

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2024 εκτιμάται στο 2,7% και για το 2025 στο 2.9%. Η πρόβλεψη για το 2024 παραμένει η ίδια με την προηγούμενη του ΔΝΤ (WEO Οκτωβρίου 2023).

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζεται στην ανεργία, η οποία προβλέπεται για το 2024 και το 2025 να μειωθεί στο 5,9% και 5,7%, αντίστοιχα, και είναι χαμηλότερη κατά 0.5 π.μ. περίπου από τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι στο 2.3% και 2.0% τα έτη 2024-2025, αντίστοιχα, με αυξήσεις να είναι χαμηλότερες κατά 0.1-0.2 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, από τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ.

«Οι εκτιμήσεις αυτές είναι καλύτερες από τις προηγούμενες και αρκετά κοντά σε αυτές του Υπουργείου Οικονομικών και αναγνωρίζουν την ανθεκτικότητα και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας όπως είχε αναφέρει ο επικεφαλής κλιμακίου του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων τον Μάρτιο 2024, στο πλαίσιο αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας, δυνάμει του Άρθρου IV του ΔΝΤ», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Το Υπουργείο σημειώνει επίσης ότι «οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία, παρά τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα, δεικνύουν την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας στους εξωτερικούς κλυδωνισμούς, στη βάση των υγιών χρηματοοικονομικών δεικτών και της καλής επίδοσης της οικονομίας, ειδικά στους τομείς του τουρισμού και άλλων υπηρεσιών».

«Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από τις μακροοικονομικές προοπτικές παραμένει υψηλή, λόγω του δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος από τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και της πολεμικής σύρραξης στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας που ακόμη μαίνεται και κινδυνεύει να κλιμακωθεί σε μια πιο εκτεταμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή», προσθέτει.

Τέλος, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι, καθώς στο παρόν στάδιο είναι αδύνατον να προβλεφθεί η διάρκεια της σύρραξης και η τυχόν κλιμάκωσή της, δεν είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθούν οι όποιοι κίνδυνοι στην κυπριακή οικονομία.

Δειτε Επισης

Είδε ξανά τις συντεχνίες για την ΑΤΑ ο Γιάννης Παναγιώτου-Εξαντλεί κάθε περιθώριο για κοινά αποδεκτή λύση
Με ζημιές έκλεισε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία άνοδος
Στρατηγικές επιλογές Ε.Ε. για κλίμα στο Άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος με συμμετοχή Μαρίας Παναγιώτου (βίντεο)
Πάνω ο μέσος όρος απασχόλησης στην Κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο-Αύξηση στους εργοδοτούμενους ορισμένου χρόνου
Κ. Ιωάννου: Αποφασιστικό βήμα για ορθολογική διαχείριση τ/κ περιουσιών η ψήφιση κανονισμών
Βλέπει τις συντεχνίες μετά το τελεσίγραφο για την ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Πότε λήγει το χρονοδιάγραμμα για κατάληξη
Ο στόχος που επιτυγχάνεται με την ίδρυση της ΕΜΕΚ-«Προστατεύουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα»
Έτσι θα γίνεται η παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών-Τι αλλάζει, οι κανονισμοί που ψήφισε η Βουλή
Ψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης-Ποιοι είναι πλεονασματικοί και ποιοι ελλειμματικοί
Ιωσήφ Φράγκος: Να υπερασπιστούμε λυσσαλέα την ανεξαρτησία του θεσμού της δικαιοσύνης-Άκρατος λαϊκισμός