Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προετοιμαστεί να επεκτείνει τις κυρώσεις της στο Ιράν ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ, δήλωσε την Τρίτη (17/4) ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.

Ο Μπορέλ επικαλέστηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνοντας ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου» μετά την επίθεση με πυραύλους και drone του Ιράν το Σαββατοκύριακο.

«Σήμερα (σ.σ. χθες), οι υπουργοί πήραν μια σθεναρή στάση, ζητώντας από όλους τους παράγοντες στην περιοχή να απομακρυνθούν από την άβυσσο, για να μην πέσουν σε αυτήν», είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, που κλήθηκε να συζητήσει τις επιπτώσεις της ιρανικής επίθεσης.

«Πλήρης πόλεμος»

Ο Μπορέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή θα βρίσκεται σε «πλήρη πόλεμο» εάν κάθε εξέλιξη στην τρέχουσα κρίση ακολουθηθεί από κλιμάκωση.

Ο Μπορέλ ανέφερε ότι πολλά μέλη της ΕΕ πρότειναν την επέκταση ενός καθεστώτος κυρώσεων που επιδιώκει να περιορίσει την προμήθεια ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, ώστε να συμπεριλάβει την παροχή πυραύλων και να καλύψει τις παραδόσεις σε Iρανούς αντιπροσώπους στη Μέση Ανατολή.

Η Γερμανία, η Γαλλία και πολλά άλλα μέλη της ΕΕ έχουν υποστηρίξει δημόσια μια τέτοια πρόταση.

Παράλληλα, ο Μπορέλ τόνισε ότι υποστήριξε την πρόταση και οι διπλωμάτες θα εργαστούν πάνω σε αυτήν τις επόμενες ημέρες, ώστε οι υπουργοί να μπορέσουν να το συζητήσουν ξανά σε μια συνάντηση στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα. Είπε ότι ορισμένα μέλη της ΕΕ έθεσαν επίσης την προοπτική της επιβολής κυρώσεων στην κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.

Όλοι οι υπουργοί από τα 27 κράτη της ΕΕ καταδίκασαν έντονα την ιρανική επίθεση και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Δειτε Επισης

Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι