Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προετοιμαστεί να επεκτείνει τις κυρώσεις της στο Ιράν ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ, δήλωσε την Τρίτη (17/4) ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.

Ο Μπορέλ επικαλέστηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνοντας ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου» μετά την επίθεση με πυραύλους και drone του Ιράν το Σαββατοκύριακο.

«Σήμερα (σ.σ. χθες), οι υπουργοί πήραν μια σθεναρή στάση, ζητώντας από όλους τους παράγοντες στην περιοχή να απομακρυνθούν από την άβυσσο, για να μην πέσουν σε αυτήν», είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, που κλήθηκε να συζητήσει τις επιπτώσεις της ιρανικής επίθεσης.

«Πλήρης πόλεμος»

Ο Μπορέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή θα βρίσκεται σε «πλήρη πόλεμο» εάν κάθε εξέλιξη στην τρέχουσα κρίση ακολουθηθεί από κλιμάκωση.

Ο Μπορέλ ανέφερε ότι πολλά μέλη της ΕΕ πρότειναν την επέκταση ενός καθεστώτος κυρώσεων που επιδιώκει να περιορίσει την προμήθεια ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, ώστε να συμπεριλάβει την παροχή πυραύλων και να καλύψει τις παραδόσεις σε Iρανούς αντιπροσώπους στη Μέση Ανατολή.

Η Γερμανία, η Γαλλία και πολλά άλλα μέλη της ΕΕ έχουν υποστηρίξει δημόσια μια τέτοια πρόταση.

Παράλληλα, ο Μπορέλ τόνισε ότι υποστήριξε την πρόταση και οι διπλωμάτες θα εργαστούν πάνω σε αυτήν τις επόμενες ημέρες, ώστε οι υπουργοί να μπορέσουν να το συζητήσουν ξανά σε μια συνάντηση στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα. Είπε ότι ορισμένα μέλη της ΕΕ έθεσαν επίσης την προοπτική της επιβολής κυρώσεων στην κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.

Όλοι οι υπουργοί από τα 27 κράτη της ΕΕ καταδίκασαν έντονα την ιρανική επίθεση και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Δειτε Επισης

Κρατική επένδυση €778,6 εκ. από Κίνα για έρευνα σε μπαταρίες στερεάς κατάστασης
ΔΝΤ: Αναβάθμισε στο 5% την πρόβλεψή για την ανάπτυξη της Κίνας το 2024
ΕΚΤ: «Καμπανάκι» για τις στρατηγικές των hedge funds στην αγορά ομολόγων
Στα $315 τρισεκατομμύρια το παγκόσμιο χρέος
Μακρόν-Σολτς: Πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού αποταμιευτικού προϊόντος για ενίσχυση της ανάπτυξης
Novo Nordisk: Πώς ο φαρμακευτικός γίγαντας κρατά την οικονομίας της Δανίας στα χέρια της
ΗΠΑ: Ανέκαμψε τον Μάιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Πωλείται για $5,25 εκατομμύρια η διάσημη έπαυλη του «Home Alone»
ΕΚΤ: Μειώθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο
Τουρκία: Γιατί η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί πλέον για ανοδικές πιέσεις στη λίρα