Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων

Μια ακόμη, άκρως επιφυλακτική εκτίμηση για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από τη Federal Reserve επεφύλασσε ο Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία του την Τρίτη (16/4).

Συγκεκριμένα προειδοποίησε πως πιθανότατα ο πληθωρισμός θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα από ότι αναμενόταν για να επιστρέψει κοντά στον στόχο του 2%, περιπλέκοντας την προοπτική μείωσης των επιτοκίων.

«Έχουμε δηλώσει στην FOMC πως θα χρειαστεί να έχουμε μεγαλύτερη πεποίθηση πως ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2% πριν είναι σωστό να προχωρήσουμε σε χαλάρωση της πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Fed.

Και τα στοιχεία αυτά, όπως ξεκαθάρισε, δεν υπάρχουν ακόμη.

«Τα πρόσφατα στοιχεία ξεκάθαρα δεν μας έχουν δώσει μεγαλύτερη πεποίθηση, αλλά αντιθέτως δείχνουν πως πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ότι αναμενόταν για να πετύχουμε την πεποίθηση αυτή» επεσήμανε.

Πάντως, προσπάθησε να καθησυχάσει τους χειρότερους φόβους της αγοράς για το ενδεχόμενο περαιτέρω νομισματικής σύσφιγξης αν ο πληθωρισμός επιμείνει, τονίζοντας πως η τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι επαρκής για τη διαχείριση των ρίσκων που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Οι φόβοι αυτοί ενισχύθηκαν στην αμερικανική αγορά μετά και τα νέα ισχυρά στοιχεία από το πεδίο των λιανικών πωλήσεων που παραπέμπουν σε άλμα των ρυθμών ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο.

Η ισχυρή ζήτηση, που τροφοδοτεί την οικονομία, λειτουργεί αποτρεπτικά για τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed σε συνδυασμό και με τα απογοητευτικά στοιχεία από τον πληθωρισμό.

Ήδη μετά τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό το Μάρτιο, αναλυτές και traders αναθεώρησαν επί τα χείρω τα προγνωστικά τους για την έναρξη των περικοπών των επιτοκίων.

Πλέον οι πιθανότητες μείωσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, ενισχύοντας τις πιθανότητες περικοπής το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, αυτό οδηγεί σε μία με δύο περικοπές συνολικά μέσα στο 2024, αντί των τουλάχιστον έξι που εκτιμούσε η αγορά στις αρχές της χρονιάς.

Δειτε Επισης

Κρατική επένδυση €778,6 εκ. από Κίνα για έρευνα σε μπαταρίες στερεάς κατάστασης
ΔΝΤ: Αναβάθμισε στο 5% την πρόβλεψή για την ανάπτυξη της Κίνας το 2024
ΕΚΤ: «Καμπανάκι» για τις στρατηγικές των hedge funds στην αγορά ομολόγων
Στα $315 τρισεκατομμύρια το παγκόσμιο χρέος
Μακρόν-Σολτς: Πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού αποταμιευτικού προϊόντος για ενίσχυση της ανάπτυξης
Novo Nordisk: Πώς ο φαρμακευτικός γίγαντας κρατά την οικονομίας της Δανίας στα χέρια της
ΗΠΑ: Ανέκαμψε τον Μάιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Πωλείται για $5,25 εκατομμύρια η διάσημη έπαυλη του «Home Alone»
ΕΚΤ: Μειώθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο
Τουρκία: Γιατί η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί πλέον για ανοδικές πιέσεις στη λίρα