powered by

Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS

Κάποια επιδείνωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα σε σχέση με ορισμένους τομείς που δέχονται πιέσεις, όπως τα εμπορικά ακίνητα και η ιδιωτική πίστη, αναμένει για το 2024 ο Morningstar DBRS, σύμφωνα με την Ανώτερη Αντιπρόεδρο του οίκου για τον τομέα των τραπεζών Maria Rivas.

«Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι ο ρυθμός μείωσης που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες τράπεζες είναι απίθανο να διατηρηθεί το οικονομικό έτος 2024", προσθέτει ο καναδικός οίκος.

Αναφέρει, επίσης, ότι "ο πλήρης αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων δεν έχει μεταφερθεί πλήρως στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών» και εκφράζει την άποψη ότι «το ανθεκτικό οικονομικό περιβάλλον και τα επίπεδα ανεργίας θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτρέπουν την κλιμάκωση των προβλημάτων ποιότητας του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Σε σχόλιο του, ο Morningstar DBRS αναφέρει ότι ο δείκτης ΜΕΔ των ευρωπαϊκών τραπεζών στις οποίες περιλαμβάνονται τράπεζες από τΑυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Ισπανία, Σουηδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, παρέμεινε ανθεκτικός στο τέλος του 2023, αν και οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες, όπως στη Γερμανία, άρχισαν να παρουσιάζουν κάποια επιδείνωση.

Προσθέτει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο οικονομικό έτος 2023.

Αναφέρει επίσης ότι οι τράπεζες σε άλλες χώρες που παραδοσιακά είχαν υψηλά ποσοστά ΜΕΔ (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία) συνέχισαν να μειώνουν τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και «αναμένουμε ότι ο ρυθμός μείωσης θα επιβραδυνθεί ή θα σταματήσει το 2024», όπως προσθέτει.

Δειτε Επισης

Timur Turlov: Η Κύπρος ιδανική ευρωπαϊκή πύλη προς τις παγκόσμιες αγορές για την Freedom Holding Corp.
Βιλερουά (ΕΚΤ): Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες κινήσεις στα επιτόκια
Εκσυγχρονίζεται το Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών για εκδότες ακάλυπτων επιταγών
Σίμκους: Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο για πληθωρισμό κάτω του 2%
Οι τέσσερις προκλήσεις στην αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών-Πού εστιάζει ο SSM
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Ψηφιακό το μέλλον και για τον τραπεζικό τομέα-Το μοντέλο των digital banks
Ολοκληρώθηκε ο ένατος διαγωνισμός European Money Quiz-Πρώτη συμμετοχή για την Κύπρο
Απορρίφθηκε έφεση σε υπόθεση της Marfin...Επικυρώθηκε πρόστιμο €50.000 από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου
Επικύρωση αναστολής διαπραγμάτευσης μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας από Συμβούλιο ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Πόσες μετοχές αγόρασε στο πλαίσιο αγοράς ιδίων μετοχών